La Vanguardia (Català)

Un dia sense èpica

- Lola García

Va arribar el dia D, però ningú no ho hauria dit. Per fi es van traspassar les línies vermelles, cosa que s’ha insinuat durant cinc anys. Tot i això, no hi va haver èpica. Malgrat que els líders independen­tistes solen imprimir transcendè­ncia històrica a cada fita del procés, arribat el dia de la veritat, la jornada no va ser heroica. Ahir l’èpica va donar pas a l’astúcia i, en qüestió de minuts, aquesta darrera va cedir a les martingale­s i el corró. Es va oblidar el principi essencial que defineix la democràcia, i que no és només el dret a votar o la defensa de la legalitat, com s’ha repetit fins a la sacietat, sinó també el respecte a les minories. La llei del Referèndum es va aprovar per majoria absoluta i amb els informes en contra dels lletrats del Parlament i del Consell de Garanties Estatutàri­es (òrgan triat per la Cambra com a garant de la legalitat a Catalunya), relegant els drets de l’oposició i amb l’aplaudimen­t d’un hemicicle semibuit.

Ni tan sols en aquest moment crític no va sortir Mariano Rajoy a llançar un missatge davant aquesta crisi d’Estat. Va ser la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va comparèixe­r. Com si s’hagués vist sorpresa pel que ha passat i amb solemnitat una mica impostada es va declarar “avergonyid­a”. L’actitud del Govern central recorda l’escena de Casablanca en què el gendarme exclama entre ruletes: “Quin escàndol, acabo de comprovar que aquí es juga!”. Es posa en marxa la maquinària judicial, que no és difícil preveure que truncarà les carreres polítiques (i el patrimoni) de la presidenta del Parlament i els membres independen­tistes de la Mesa de la Cambra.

Al Parlament, dèiem, no hi va haver èpica. Si la llei del Referèndum havia de ser l’expressió màxima de la democràcia segons els partits independen­tistes, la seva aprovació no es va fer amb la serietat que requereix una norma així. Va ser una aprovació atropellad­a, entre el filibuster­isme de l’oposició per defensar-se del corró de la majoria, els estratagem­es dels seus impulsors i els dictàmens jurídics en contra. No va començar amb bon peu.

Així s’acaba la primera part d’aquest episodi crític de la història de Catalunya. Amb una llei aprovada per la porta del

Mas va presentar el 9-N formalment dins de la llei; Puigdemont ha anat més lluny, posi les urnes o no

darrere, una convocatòr­ia de referèndum firmada de manera col·legiada per tot el Govern per socialitza­r les responsabi­litats i evitar que ningú surti amb avantatge en la cursa electoral i un Executiu central disposat a fer servir com a ariet el poder judicial per eludir les seves responsabi­litats polítiques. La segona part començarà després de la gran mobilitzac­ió de l’Onze de Setembre, quan el Govern haurà d’engegar el que ha aprovat i firmat.

Artur Mas va seguir ahir el ple des de la tribuna del Parlament. La veritat és que Carles Puigdemont encara no ha arribat a la pràctica tan lluny com ell, que va aconseguir que votessin 2,3 milions de catalans, però Mas sempre va presentar formalment la consulta dins del marc jurídic vigent, el de l’Estatut i la Constituci­ó. El seu successor ha executat la ruptura institucio­nal sense eufemismes. En realitat, Puigdemont ha anat més enllà. Tant si hi ha urnes l’1-O com si no.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain