La Vanguardia (Català)

Rajoy recorre contra “l’espectacle vergonyós” que va viure el Parlament

L’Executiu apunta penalment a Forcadell i altres membres de la Mesa

-

Pas a pas, sent molt curós de complir la llei, el Govern de Mariano Rajoy va optar ahir per ser ràpid en la reacció al ple del Parlament però per no forçar la marxa fins al punt de caure en el mateix que atribueixe­n als independen­tistes, forçar el procedimen­t. Moderació en les formes i duresa en el discurs. La vicepresid­enta de l’Executiu central va comparèixe­r davant els mitjans de comunicaci­ó al palau de la Moncloa per informar de les seves actuacions i per denunciar el “vergonyós espectacle”, “la vergonya democràtic­a”, que havia sentit pel que considera un “acte de força propi d’altres latituds” i actuacions que “s’acosten més als règims dictatoria­ls que als democràtic­s”. És a dir, “un abús contra els catalans i la democràcia” i una “puntada de peu a la democràcia, als catalans i a la decència política”.

Sáenz de Santamaría va anunciar les decisions adoptades després d’un matí d’intensos contactes de Rajoy amb Pedro Sánchez i Albert Rivera. El president –que va estar en contacte permanent amb el Rei durant tota la jornada– va acordar reunir-se avui a la Moncloa a les 12.30 h amb el líder socialista, i a les 17 h amb el dirigent taronja, per abordar la resposta als passos dels independen­tistes catalans.

Després d’una reunió de la comissió de secretaris d’Estat i sotssecret­aris, que van deliberar sobre les actuacions que es prendran contra el Govern quan convoqui el referèndum –a més de preparar el recurs d’inconstitu­cionalitat que aprovarà demà el Consell de Ministres contra la llei del Codi Tributari–, l’Executiu del PP es va limitar ahir a recórrer contra els actes del Parlament. Ho va fer a través d’un incident d’execució de sentència, de les quatre interlocut­òries i sentències del TC contra els passos que s’han fet en el procés. En aquest incident s’impugnen totes les decisions d’ahir del Parlament que tenen relació amb el referèndum: la tramitació per la Mesa de la llei del Referèndum; el rebuig de les peticions de reconsider­ació de l’oposició, i la inclusió en l’ordre del dia del debat de la llei del Referèndum. L’incident és aplicable “a tots els actes subsegüent­s”, que inclouen, per exemple, la publicació de la llei.

El text que Rajoy va ordenar interposar a l’Advocacia de l’Estat, que no va necessitar reunió del Consell de Ministres, demana que es requereixi els tribunals a iniciar accions penals contra els responsabl­es d’aquests fets. Esmenta, en concret, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que han votat la tramitació de la llei, tots advertits ja pel Constituci­onal, i abasta

Rajoy es reuneix avui amb Sánchez i Rivera a la Moncloa per abordar la resposta als dirigents catalans

tothom que incompleix­i les seves sentències.

Això pel que fa a l’actuació del Parlament i de la seva presidenta, sobre qui Santamaría va dir que, “sota el seu mandat, ha mort la democràcia”. El recurs concret contra el contingut de la llei del Referèndum i la convocatòr­ia d’aquesta consulta es concretarà avui. Tot just aprovar-se la llei al Parlament, el president del Govern central va sol·licitar un informe al Consell d’Estat, i quan el remeti hi haurà un Consell de Ministres per aprovar el recurs, moment en què es demanaran mesures contra els que firmin la convocatòr­ia.

Prudència però duresa en les paraules de la vicepresid­enta, coincident­s amb les del secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, que va expressar el “suport sense fissures” dels socialiste­s al Govern espanyol “en la defensa de l’Estat de dret”, amb una denúncia del “comportame­nt de la presidenta del Parlament, el Govern i els grups que participen en aquesta mascarada grollerame­nt orquestrad­a perquè el Parlament aprovi tant sí com no una il·legalitat”.

Si Santamaría va parlar d’un “vergonyós espectacle”, Ábalos va parlar d’“un espectacle lamentable”. I, si la vicepresid­enta es va referir a les actituds “pròpies d’altres latituds” i que s’acosten més als règims dictatoria­ls que als democràtic­s”, el número tres del PSOE va parlar de coses “pròpies d’altres situacions, d’altres règims, d’altres latituds amb menys cultura democràtic­a que aquest país”, i va afegir que “la vulneració de la legalitat i les formes democràtiq­ues prenen tota legitimita­t a les posicions polítiques”.

 ?? DANI DUCH ?? Sáenz de Santamaría va comunicar les decisions del Govern central contra la llei del Referèndum
DANI DUCH Sáenz de Santamaría va comunicar les decisions del Govern central contra la llei del Referèndum
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain