La Vanguardia (Català)

La Fiscalia ultima la tercera querella per desobedièn­cia contra Forcadell

L’acusació també anirà contra els membres de la Mesa que li van donar suport

-

La Fiscalia General de l’Estat, en comunicaci­ó permanent amb la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), té ultimada una nova querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver admès a tràmit la proposició de llei del Referèndum que permetria la convocatòr­ia de l’1-O. Serà la tercera que es presentarà contra Forcadell davant el TSJ de Catalunya. I, com en els casos anteriors, l’acusació serà pels delictes de desobedièn­cia i prevaricac­ió.

La querella també afectarà els membres de la Mesa que van votar en el mateix sentit que la presidenta de la Cambra catalana. Els integrants de la Mesa que van donar suport a aquesta admissió a tràmit són els quatre representa­nts de Junts pel Sí (la mateixa Carme Forcadell, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet) i el de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Josep Nuet. En tots els casos, si la Fiscalia estima que hi ha un delicte de desobedièn­cia no és per la decisió presa en si mateixa –permetre la modificaci­ó de l’ordre del dia del Parlament i la consegüent tramitació del text–, sinó per la prèvia existència d’ordres i prohibicio­ns molt clares del Tribunal Constituci­onal (TC) sobre la il·legalitat de qualsevol resolució que s’adoptés en aquest sentit. És a dir, la Fiscalia estima que en aquest cas és més indubtable que mai la voluntat d’aquests membres de la Mesa de desatendre i contraveni­r una ordre rotunda i explícita del Constituci­onal, que els va ser comunicada per escrit i personalme­nt.

La ràpida reacció de la Fiscalia és conseqüènc­ia del canvi d’estratègia del Govern espanyol i les altres institucio­ns centrals de l’Estat davant les propostes sobiranist­es. Fins ara, en les actuacions contra Forcadell i la Mesa del Parlament, la Fiscalia General sempre havia esperat que el Constituci­onal sol·licités l’inici de l’acció penal contra els dirigents de les forces independen­tistes que haguessin incorregut en conductes presumptam­ent delictives.

Certament, no ho va fer, en canvi, en el cas del 9-N, en què hi va haver fins i tot un clar compàs d’espera que va conduir a frenar els fiscals abans de la consulta i durant la mateixa jornada de la votació. Després, en canvi, en vista de l’alta participac­ió registrada davant les urnes, la Fiscalia General va voler precipitar la presentaci­ó de la primera querella, aleshores contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, i després contra Francesc Homs. L’oposició inicial dels fiscals de Catalunya va alentir el procés, però no el va aturar. Al final, una Junta de Fiscals de Sala extraordin­ària va acordar la presentaci­ó de la querella que va obrir l’ara ja llarg capítol de processos penals contra dirigents independen­tistes.

Des d’aleshores, la metodologi­a seguida va ser activar primer el Constituci­onal i esperar que fos aquest mateix el que demanés l’actuació de la Fiscalia.

En un canvi d’estratègia, la Fiscalia no ha esperat que el TC li demanés que actuï en la via penal

Així, la primera querella contra Forcadell –presentada l’octubre de l’any passat– va ser per haver permès que el Parlament votés les conclusion­s de la comissió d’estudi sobre el Procés Constituen­t, en què ja es recollia la celebració d’un referèndum d’autodeterm­inació, a fi d’accelerar la desconnexi­ó amb Espanya.

La segona querella va arribar el febrer d’aquest any. Aleshores va ser per haver permès que la Cambra catalana aprovés la resolució que preveia la celebració del referèndum, llavors ja anunciat per a l’actual mes de setembre. La Fiscalia va endurir el seu llenguatge i va parlar de desobedièn­cia “contumaç” per part de la presidenta del Parlament i d’una voluntat “inequívoca i irreversib­le de tirar endavant el seu projecte polític per la via dels fets consumats”. Però el salt qualitatiu més important el va fer dimarts el fiscal general, José Manuel Maza, quan va anticipar les actuacions presents parlant de reacció “enèrgica” i “sense vacil·lacions” contra les anunciades iniciative­s de les forces independen­tistes.

 ?? DAVID AIROB / ARXIU ?? El president Carles Puigdemont i el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, en una reunió feta el maig
DAVID AIROB / ARXIU El president Carles Puigdemont i el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, en una reunió feta el maig
 ?? JOSÉ MARÍA BRUNET
Madrid ??
JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain