La Vanguardia (Català)

Desconcert

-

El primer assalt ha demostrat una cosa que s’intuïa, però que el bloc independen­tista ha negat sempre: que el procés és més fill de la improvisac­ió que del càlcul, més voluntaris­ta que de rumb clar, més ardit que planificat. L’excusa que l’adversari ha sembrat el terreny de trampes de caçador o de filibuster només val per a consum propi, per al consol intern. Els fets són els fets i, a l’hora de la veritat, sobre el ring parlamenta­ri, en un dels dies més esperats de la legislatur­a i amb una expectativ­a mediàtica colossal, l’oposició, armada amb una simple bateria d’arguments jurídics i normatius, va posar ahir diverses vegades contra les cordes la presidenta Carme Forcadell i va desconsola­r la voluntario­sa Marta Rovira, que exhibia una impotència tan entranyabl­e com significat­iva.

El primer assalt ha deixat tacat el bell eslògan del “volem votar”. Com tothom sap, aquest eslògan, veritable ànima del procés, sacralitza la democràcia. Els partidaris de la independèn­cia han avisat dia sí dia també que el món exterior no entendria que votar fos delicte; han proclamat als quatre vents que el plet català va sobretot de democràcia. Doncs bé, els grups que s’oposen al referèndum van tenir ahir la intel·ligència d’atacar principalm­ent per aquest flanc: el de la qualitat democràtic­a de la majoria independen­tista. Van apel·lar a la representa­tivitat dels parlamenta­ris, al compliment de les normes que el mateix Parlament català s’atorga i a la llibertat d’expressió de la minoria parlamentà­ria. L’oposició va aprofitar cada revolt de la magna sessió parlamentà­ria per qüestionar la qualitat democràtic­a de la iniciativa rupturista del Parlament.

Ho van fer coordinada­ment, però amb matisos: la forma discreta, jurídicame­nt precisa del jove Pedret; la barreja de queixa, lament i reconvenci­ó de Coscubiela; el verb displicent de Carrizosa o la implacable lògica jurídica de Fernández, el parlamenta­ri més segur. Certament, tots ells, com lamentava Rovira en un dels seus moments d’impotència, jugaven amb avantatge: el Govern espanyol, la Fiscalia i els tribunals han estat preparant el terreny per deixar l’independen­tisme sense vot i, potser aviat, sense líders. Però aquesta mena de laments, en aquesta fase del procés, ja només tenen funció autojustif­icatòria. Els fets són com són: en el primer assalt, la majoria independen­tista ha quedat tocada per la resposta de l’oposició i ha vacil·lat pel seu flanc més estimat: el de la legitimita­t democràtic­a.

El primer assalt ha demostrat que el procés té molts punts cecs i zones d’ombra, que poden causar, abans no arribi el desenllaç, més problemes dels que anuncia el full de ruta del referèndum.

El primer assalt ha demostrat que el procés té massa punts cecs i zones d’ombra

 ?? Antoni Puigverd ?? L’ESPECTADOR
Antoni Puigverd L’ESPECTADOR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain