La Vanguardia (Català)

El TC rebutjarà la recusació dels seus magistrats

El ple abordarà avui l’anul·lació dels acords presos ahir per la Mesa

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) inadmetrà de ple avui la recusació presentada ahir per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra els dotze magistrats que componen aquesta institució. La redacció de la resolució ha correspost per tanda a la catedràtic­a de Dret Constituci­onal de la Universita­t de Màlaga María Luisa Balaguer, que actuarà, per tant, com a ponent del text. Balaguer es va incorporar al Constituci­onal en la seva última renovació, a proposta del Parlament andalús.

La inadmissió de la recusació seria coherent amb totes les actuacions anteriors del TC en casos similars. L’admissió a tràmit de la recusació de tots els membres del Constituci­onal crearia una situació de paràlisi de la institució per resoldre els casos relacionat­s amb els motius de tal iniciativa. En altres paraules, el TC no podria tocar cap paper que tingués a veure amb Carme Forcadell mentre estigués pendent de resolució la recusació presentada. En aquesta situació, aquesta hipòtesi resulta poc versemblan­t. Començant pel fet que ahir va tenir entrada al TC l’incident d’execució de sentència presentat pel Govern contra la decisió de la Mesa del Parlament d’admetre a tràmit la proposició de llei del Referèndum.

Curiosamen­t, la iniciativa del Govern espanyol aquesta vegada no planteja suspendre la resolució de la Mesa. Però és una mesura de caràcter pràctic. Tenia poc sentit, tenint en compte que hores després es votaria i s’aprovaria la mateixa llei. Ara bé, el que sí que es demana és la pura i simple anul·lació de l’acord de la Mesa, quan es resolgui sobre el fons de la qüestió.

El Govern central sol·licita així mateix al Constituci­onal que “atesa l’extremada rellevànci­a constituci­onal del cas”, actuï per via d’urgència “perquè es pronunciï com més aviat millor sobre l’incident que es promou”. El més probable, en tot cas, és que l’acord de la Mesa no es pugui anul·lar a velocitat meteòrica. La resolució sobre l’incident d’execució de sentència –el ponent del qual és el magistrat Andrés Ollero– implica demanar al·legacions a les parts. I per això es necessiten terminis, que fixarà el TC. En tot cas, l’Advocacia de l’Estat no sol·licita que el TC actuï inaudita parte, és a dir, sense ni tan sols escoltar el Parlament.

En tot cas, avui arribarà al Constituci­onal la peça principal de la bateria d’iniciative­s de les institucio­ns de l’Estat, és a dir, el recurs d’inconstitu­cionalitat del Govern espanyol contra la llei del Referèndum pròpiament dita. És obvi que l’Advocacia de l’Estat sol·licitarà la suspensió de la llei i la seva posterior anul·lació quan es resolgui sobre el fons del cas, una vegada preses en considerac­ió, aquí també, les al·legacions de les parts. I caldrà veure en quins termes es formulen les al·legacions del Parlament, tenint en compte que el secretari general de la Cambra catalana no ha subscrit l’admissió a tràmit de la proposició i els lletrats han advertit de la possible inconstitu­cionalitat del text.

En aquest sentit, l’incident d’execució de sentència plantejat ahir ja anticipa el criteri que “les resolucion­s impugnades constituei­xen en si mateix un incomplime­nt evident [del Parlament] de resolucion­s prèvies del TC”, i afegeix que “aquest incomplime­nt genera una situació de pertorbaci­ó extremamen­t greu de l’ordre constituci­onal”. Tot això perquè es pretén convocar “un referèndum, l’obertura d’un procés constituen­t i la desconnexi­ó de l’Estat espanyol, de manera unilateral”.

La impugnació del Govern espanyol planteja que el TC dedueixi testimoni de particular­s –és a dir, que ho comuniqui a la Fiscalia– sobre l’existència d’una actuació delictiva dels membres de la Mesa que van donar suport a la tramitació de la iniciativa. Al mateix Constituci­onal no es veu aquesta vegada com a urgent aquest punt, ja que la Fiscalia General ja ha actuat d’ofici, és a dir, sense esperar que siguin els mateixos magistrats els qui informin que podrien haver estat desobeïts. D’aquesta desobedièn­cia no en té cap dubte l’Advocacia de l’Estat, que parla en el seu escrit de “contravenc­ió frontal” del Parlament “amb la decisió del TC”.

La ponent de la resolució sobre la recusació és la magistrada andalusa María Luisa Balaguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain