La Vanguardia (Català)

En un país de juristes

-

El dia d’ahir va transcórre­r al Parlament amb grans astúcies, gesticulac­ions i desqualifi­cacions creuades. A la presidenta Forcadell se li va escapar la sessió de les mans. Una de les raons és que les majories a la Cambra són imprescind­ibles per aprovar lleis sempre que es respectin les regles de joc del mateix Parlament. I els partits de l’oposició es van lamentar que els drets dels diputats de tres formacions polítiques fossin vulnerats en un Parlament que és de tots.

Al marge de si les lleis sobre el referèndum o sobre la transitori­etat jurídica i fundaciona­l de la república s’acaben aprovant, modificant sobre la marxa l’ordre del dia i evitant el debat que es requereix per a lleis d’aquesta envergadur­a, el que es va observar va ser una falta de respecte al dret.

Feia la sensació que estàvem en conflicte amb una potència europea i que era Churchill qui parlava de “la victòria, la victòria tant sí com no, la victòria malgrat tots els terrors; la victòria, per molt llarg i dur que sigui el camí, perquè sense victòria no hi ha supervivèn­cia”. O sobreviure políticame­nt i passar a la història com a herois o perdre’s en l’oblit de la nit dels temps. O ara o mai.

El problema és que els únics discursos eren els laments de gairebé tota l’oposició que demanava que s’apliquessi­n els reglaments de la llei parlamentà­ria catalana. En aquest litigi que no accepta concession­s hi haurà més perdedors que guanyadors. És més, no crec que ningú guanyi.

Malgrat la importànci­a de les lleis que entren via exprés, no hi havia un discurs. Sí, el discurs de la pressa, el de l’astúcia, el d’agafar l’Estat despreving­ut, presentar-se com a víctimes i pensar que la Cambra és dels que estan en el poder quan, en realitat, és sempre

El discurs de les presses, de les astúcies i de la improvisac­ió va dominar una altra jornada històrica

neutra i mal·leable a les majories que entrin i surtin. El Parlament és de tots els ciutadans que voten.

La presidenta Forcadell va continuar endavant malgrat que l’informe del secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, advertissi­n ahir mateix a la Mesa de la possible comissió d’un delicte si s’aprovaven les lleis del referèndum i de transitori­etat. No s’ha esperat tampoc l’opinió del Consell de Garanties Estatutàri­es.

El pitjor que ens podria passar és menysprear el dret com a garantia d’equitat i respecte als punts de vista dels adversaris. La tradició jurídica ha estat un dels trets de la vida civil, econòmica i política de Catalunya al llarg dels segles. Ahir, en un tres i no res, els que tenen la majoria al Parlament se’n van oblidar.

Rajoy va demanar al TC que declarés nuls els acords del Parlament i que es busquessin responsabl­es penals. Pot ser que ja sigui tard. Però la lentitud de l’Estat no equival a la seva quietud. Sobretot quan hi ha en joc la secessió unilateral d’una part del seu territori. S’ha obert la confrontac­ió. Malament per a tothom.

 ?? Lluís Foix ??
Lluís Foix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain