La Vanguardia (Català)

WhatsApp vol guanyar diners

L’aplicació anuncia els perfils i serveis per a empreses

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

WhatsApp va anunciar dimarts passat al seu blog –sense especifica­r una data concreta de sortida– el que era un secret de domini públic des del mes de gener passat: “Estem desenvolup­ant i provant noves eines mitjançant l’aplicació gratuïta WhatsApp Business per a petites empreses o negocis i una solució empresaria­l per a empreses més grans que operin a gran escala amb una cartera de clients global, com ara companyies aèries, empreses d’e-commerce i bancs”. WhatsApp Business serà, finalment, una variació de l’aplicació actual, que permetrà a les empreses fer moltes més coses que les que fem la resta de mortals.

Aquests darrers dies ja han aparegut perfils verificats –el de Facebook ha estat un dels primers– en els comptes d’aquells usuaris que tenen instal·lada l’última versió beta de l’aplicació. Es tracta –segons l’app– d’“una presència oficial, un perfil verificat perquè les persones puguin diferencia­r una empresa de qualsevol altra persona”, explica WhatsApp en el seu blog.

Per Carles Torrecilla, professor del departamen­t de màrqueting d’Esade, el que està a punt d’arribar és l’evolució dels temuts grups de WhatsApp, i “un bon exemple de com de vegades el mercat va al davant, cosa que en temes tecnològic­s és molt rara”.

De fet, ja hi ha empreses que posen a disposició dels seus clients xats i grups. “Amb el transcurs del temps, més persones utilitzen l’aplicació per connectar-se també amb les empreses i negocis que els importen. De fet, cada dia hi ha moltes connexions, ja sigui per fer una comanda en una pastisseri­a o per informar-se sobre nous productes disponible­s en una botiga”, reconeixen des de WhatsApp. Ara “el que farà l’aplicació és formalitza­r un ús inesperat amb què ha ensopegat, cosa que segurament no formava part del seu pla de negoci”, afegeix Torrecilla.

Amb aquestes funcions profession­als –que de moment no s’han concretat–, les companyies podran fer més coses que xatejar amb els seus usuaris i WhatsApp els cobrarà –només a les grans corporacio­ns– per aquests serveis. Aquest podria ser el pas definitiu per començar a monetitzar una aplicació que fins ara havia estat gairebé de franc.

Però no només les empreses seran els usuaris d’aquests nous usos de l’aplicació de missatgeri­a més popular del món. Carles Torrecilla creu que cal pensar més en termes d’organitzac­ions i de serveis a col·lectius. “Per exemple, les comunitats de veïns d’algunes urbanitzac­ions podran utilitzar aquestes noves funcionali­tats no només per distribuir informació, sinó per organitzar votacions”, diu el professor d’Esade.

Per fer-ho, el primer pas és que els usuaris tinguin la seguretat que realment estan parlant amb un perfil oficial d’una empresa o organitzac­ió. Els perfils verificats ja són habituals en altres xarxes socials, de manera que sembla que a més de monetitzar l’aplicació, WhatsApp emprèn un nou rumb per convertir-se en una xarxa social i deixar de ser només una plataforma de missatgeri­a instantàni­a.

Per Gemma Vallet, directora del programa de social media branding i estratègia digital de La SalleURL, l’aparició d’aquestes eines és una “evolució natural, que s’emmarca en la recerca d’un model de negoci que permeti un retorn de la inversió”. Si WhatsApp no ha co-

Ja han aparegut els primers comptes verificats de companyies, entre els quals el de Facebook

brat als seus usuaris és perquè té una cosa més valuosa que els seus diners. “Tenen les dades de 1.300 milions de persones, i fins ara no les havien explotades”, explica Vallet. Segons aquesta experta, “WhatsApp segueix el model típic de qualsevol empresa emergent, que consisteix a aconseguir primer una gran massa d’usuaris per després explotar econòmicam­ent la seva informació personal”. És el mateix que està fent Facebook. “L’abast d’aquests mitjans –Facebook, WhatsApp...– no el té ningú més. A més, s’aprofiten que tots portem un telèfon mòbil a sobre, i estem sempre disponible­s. Tot això constituei­x una gran oportunita­t de negoci per a WhatsApp i un caramel per al màrqueting de les empreses”, diu Vallet.

Òbviament, un dels riscos que té aquesta mutació de l’aplicació en xarxa social és que a molts usuaris fugin perquè no els agradi rebre ofertes, promocions i publicitat de companyies, en una aplicació que fins ara estava reservada a la comunicaci­ó personal. Segons l’opinió de Carles Torrecilla, l’èxit dependrà del fet que els beneficis superin els inconvenie­nts que ara molta gent creu que tenen, per exemple, els grups, i que se centrin a fer-les pràctiques, i en la protecció de dades. “Aspectes com poder limitar el nombre de missatges que es reben cada dia –per evitar la saturació–, poder enviar missatges de manera anònima i poder deixar de rebre missatges a voluntat, determinar­an el seu èxit”.

Per Gemma Vallet, per evitar una fuga d’usuaris l’aplicació haurà de “proporcion­ar als usuaris un gran control per decidir què és el que volen rebre i què no”. De fet, en algunes de les captures de pantalla que circulen apareix un botó perquè l’usuari pugui bloquejar un compte o reportar-lo com a correu brossa. A més, les organitzac­ions que utilitzin aquesta noves eines “hauran de ser intel·ligents i oferir informació útil”, afegeix Vallet.

De tota manera, aquells que se’n vagin a altres aplicacion­s similars com Telegram o Line potser ni així no aconseguir­an deslliurar-se d’aquest altre ús de la seva aplicació preferida de missatgeri­a. “Si el model de negoci funciona, segur que les altres seguiran el mateix camí”, opina Gemma Vallet. Cal recordar, per exemple, que Telegram ja ofereix la possibilit­at d’instal·lar bots amb els quals es pot interactua­r per obtenir determinad­a informació i que, per exemple, Amazon en té un. Això sí, és l’usuari qui decideix si els vol instal·lar.

D’altra banda, si part del negoci és en les dades, a Europa WhatsApp podria tenir algun problema per comerciali­tzar-les, com a mínim en països com Espanya, “que té la legislació més jove en aquest sentit, i Alemanya, amb una de les més restrictiv­es”, opina la professora de La Salle-URL. Per contra, Carles Torrecilla creu que això no serà un problema i que la fòbia a la cessió de dades és una cosa que anirà disminuint. “En el fons és el contrari. Com més dades sobre nosaltres tinguin totes aquestes aplicacion­s, millor. Això els hauria de permetre afinar molt més el que ens ofereixen, i per tant aquesta sensació que envaeixen la nostra intimitat es veurà compensada pel fet que el que ens ofereixen a canvi serà cada vegada més rellevant”.

Finalment, l’altre gran problema és que els usuaris han d’estar segurs que realment parlen amb aquella empresa. Això implica que WhatsApp haurà de fer un esforç per reforçar la seguretat i assegurar que ni usuaris ni empreses són víctimes del phishing, i que ningú no crea un perfil fals d’una organitzac­ió per suplantar-la. Que un perfil està verificat se sabrà perquè al costat del nom de la companyia es veurà un cercle verd amb una marca de verificaci­ó blanca a dins. És el mateix símbol que utilitzen Twitter o Facebook, però amb la paleta de colors corporativ­a pròpia de l’aplicació. En aquest sentit, de moment WhatsApp només ha dit que els xats entre els usuaris i les empreses també estaran protegits per l’encriptaci­ó d’extrem a extrem, però adverteix que “algunes empreses poden utilitzar proveïdors de serveis per administra­r els seus missatges i pot ser que aquests llegeixin els missatges” que l’usuari enviï.

La plataforma encara no havia explotat la informació personal dels seus 1.300 milions d’usuaris

 ?? DHIRAJ SINGH / BLOOMBERG ?? Una botiga de queviures de l’Índia ofereix als seus clients un compte de WhatsApp perquè puguin estar al corrent de les seves últimes ofertes
DHIRAJ SINGH / BLOOMBERG Una botiga de queviures de l’Índia ofereix als seus clients un compte de WhatsApp perquè puguin estar al corrent de les seves últimes ofertes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain