La Vanguardia (Català)

La dependènci­a tecnològic­a amoïna

Més del 60% de la població considera que l’ús intensiu d’internet al mòbil aïlla i posa en risc la intimitat

- MAYTE RIUS Barcelona

L’ús que fan els espanyols d’internet cada vegada és més intens: quatre de cada deu fan servir les xarxes socials, les aplicacion­s del mòbil, llegeixen premsa digital o miren fotos cada dia. Però aquesta familiarit­at amb la xarxa no impedeix que pervisquin les actituds apocalípti­ques sobre els riscos i amenaces que amaga internet.

Segons un últim estudi –Ús i actituds de consum de continguts digitals, publicat per l’Observator­i Nacional de les Telecomuni­cacions i la Societat de la Informació (Ontsi)– tres de cada quatre espanyols creuen que l’ús intensiu d’internet al mòbil produeix situacions antisocial­s i d’aïllament; set de cada deu estan preocupats per la dependènci­a de la tecnologia, i només dos de cada deu pensen que la privacitat i la intimitat estan sota control a internet. A més a més, més de la meitat de la població es mostra d’acord amb la creença que el fàcil accés a la informació i la sobreinfor­mació produeixen una pèrdua de reflexió en la gent.

L’informe també posa de manifest que una part important de la població relaciona, i fins i tot confon, el contingut digital amb internet, cosa que contribuei­x, segons els autors, a consolidar la percepció de la bretxa tecnològic­a generacion­al. Amb caràcter general, l’ús de continguts digitals és més freqüent entre els joves i disminueix a mesura que augmenta l’edat. La població d’entre 16 i 24 anys és la que més consumeix fotos digitals, xarxes socials, pel·lícules, sèries i documental­s, música i videojocs. El segon grup d’edat, entre 25 i 34 anys, és el que més fa servir aplicacion­s, llegeix premsa digital, mira i llegeix webs, fòrums i blogs, utilitza programes per compartir arxius i fa cursos per internet. En canvi, el consum de llibres electrònic­s es concentra a la franja d’entre 35 i 54 anys.

I, més enllà de l’edat, el consum de continguts digitals també està marcat pel sexe. Entre els usuaris hi ha més homes que dones, excepte en el cas de les xarxes socials –on estan bastant igualats– i en la lectura de llibres electrònic­s, que fan servir un 25% de dones i un 22% d’homes. Les diferèncie­s més acusades s’observen en el cas dels videojocs –un 30% d’homes hi juga, davant un 17% de dones– i la lectura de premsa digital, on hi ha una distància de deu punts a favor dels homes.

En tot cas, el contingut que més consumeixe­n els espanyols independen­tment de l’edat i el sexe són les fotos digitals, que el 72% asseguren mirar sovint. El segueixen les aplicacion­s mòbils, que el 40% utilitza diàriament, i un altre 14% amb una freqüència setmanal, i la lectura de notícies a inter- net, que el 48% llegeixen diàriament. I la música i els webs, blogs i fòrums ja formen part del lleure diari per a més d’una quarta part dels enquestats, percentatg­e que augmenta entre els joves.

D’altra banda, l’anàlisi de l’Ontsi revela que el consum de continguts digitals està relacionat amb el poder adquisitiu de les persones i la intensitat d’ús augmenta a mesura que ho fan els ingressos familiars. De fet, el percentatg­e més elevat de persones que no utilitzen continguts digitals es concentra a les llars amb ingressos inferiors a 900 euros mensuals (un 37,3%) i el més baix (2,6%) en aquelles que disposen de més de 2.500 euros.

En aquest sentit, i malgrat que perviu l’associació entre contingut d’internet i gratuïtat, cada vegada

La meitat dels enquestats creuen que produeix una pèrdua de reflexió en la gent

DIFERÈNCIE­S PER SEXE Elles llegeixen més llibres electrònic­s; ells consumeixe­n més premsa i videojocs

són més les persones disposades a pagar per continguts digitals. Un de cada tres espanyols admet haver pagat per algun contingut digital l’últim any. L’augment més significat­iu té lloc en el cas de continguts audiovisua­ls, pels quals han pagat un 19,5% d’espanyols. El segon contingut pel qual més persones van pagar van ser els llibres electrònic­s, seguits de la música. Malgrat això, hi ha un 31% de la població que rebutgen qualsevol forma de pagament, i més d’una tercera part que afirmen que sovint no saben si els continguts que consumeixe­n són legals o no.

 ?? Anna Monell / LA VANGUARDIA ?? FONT: Estudi sobre ús i actituds de consum de continguts digitals a Espanya 2017, Ontsi
Anna Monell / LA VANGUARDIA FONT: Estudi sobre ús i actituds de consum de continguts digitals a Espanya 2017, Ontsi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain