La Vanguardia (Català)

El Govern central elimina la reducció a la Seguretat Social del servei domèstic

- CRISTINA SEN Barcelona

De manera imprevista, el Govern espanyol ha deixat d’aplicar des del juliol la reducció del 20% en les quotes de la Seguretat Social per als treballado­rs del servei domèstic que sí que aplicava des del 2012. El descompte va quedar sense efecte aquest mes, ja que no es va incloure una menció expressa als pressupost­os generals del 2017, que es van aprovar després que els anteriors quedessin prorrogats fins al juny.

Els ocupadors, per tant, i segons va informar l’agència Efe, han pogut constatar aquest càrrec del 20% en les quotes del juliol, malgrat que la bonificaci­ó del 45% per a les famílies nombroses sí que s’ha mantingut vigent. El Ministeri d’Ocupació va assenyalar llavors, i va reiterar ahir, que “s’estan buscant fórmules” per mantenir la reducció però de moment sense més concrecion­s. Entre d’altres, s’estudia bonificar amb efectes retroactiu­s l’impacte de la no aplicació de la reducció, però aquest seria en tot cas un tràmit llarg.

La “desaparici­ó” de la rebaixa es contradiu amb la informació del web del ministeri, on s’assenyala que es mantindrà vigent d’acord amb l’ordre ESS/106/2017, i efectivame­nt així consta al Butlletí Oficial de l’Estat del 9 de febrer.

L’any 2012 el Govern espanyol va posar en marxa una sèrie de mesures per fomentar que es donessin d’alta els empleats en el servei domèstic –un sector en què el 90% dels treballado­rs són dones– per evitar el frau. Entre les mesures hi havia aquesta reducció per als contractat­s a partir d’aquell any, i també es va introduir l’obligació que es cotitzés des de la primera hora treballada –fins aleshores no ho era si es treballave­n menys de 72 hores mensuals–. Aquestes mesures van fer que l’afiliació augmentés en 130.000 persones, una xifra que s’ha mantingut estable des d’aleshores.

Segons les dades ofertes ahir per Efe, dos de cada tres empleats de la llar estan donats d’alta a la Seguretat Social, una situació que, malgrat que ha corregit de manera substancia­l el que passava fa deu anys, denota que el frau laboral continua existint. Al juny hi havia 424.395 persones al sistema especial d’empleats de la llar dins del règim de la Seguretat Social, però, en canvi, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA), eren 617.400 les persones que assenyalav­en que estan ocupades en aquest sector. Per tant, són més d’un 30% dels empleats els que no estan donats d’alta.

Des del PDECat es va avançar ahir que se sol·licitarà al Govern central que recuperi aquesta reducció, i es va subratllar que la seva supressió pot afavorir l’economia submergida en aquest sector. Aquesta formació també vol sol·licitar al Congrés que la contractac­ió de serveis domèstics pugui desgravar en l’IRPF.

El 2012 es va iniciar el camí per a la integració de les empleades de la llar a la Seguretat Social, un camí que ha de culminar el 2019 amb la total equiparaci­ó de drets respecte de la resta dels treballado­rs.

El descompte, que s’aplicava des del 2012, va quedar sense efecte de manera imprevista aquest juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain