La Vanguardia (Català)

Mobilitzac­ió veïnal pel turisme a l’entorn de la Sagrada Família

Els veïns de l’entorn del temple de Gaudí es manifestar­an el 28 d’octubre contra la massificac­ió que pateix el barri

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Botigues de records, supermerca­ts oberts les 24 hores del dia i restaurant­s de menjar ràpid han envaït l’entorn de la Sagrada Família i han aniquilat el comerç de proximitat i banalitzat una de les destinacio­ns amb més visites de la ciutat. Cada dia es concentren al voltant del temple una mitjana de 40.000 persones, de les quals 12.500 entren a la basílica i les altres 27.500 es passegen per fora fent fotos, tafanejant a les botigues de records i algunes movent-se en grups nombrosos que col·lapsen l’espai públic. Aquestes molèsties i la pèrdua d’identitat del barri ha portat a l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família a convocar una manifestac­ió el 28 octubre al carrer Marina.

“No és turismofòb­ia, però estem veient com aquesta zona s’ha convertit en un gran basar, ja no tenim establimen­ts tradiciona­ls, puja el preu de l’habitatge... L’avinguda Gaudí s’ha convertit en una Rambla, amb souvenirs, músics de carrer que toquen tot el dia...”, es va queixar un veí a l’assemblea celebrada dimarts per analitzar la situació i anunciar la protesta.

Malgrat que un pla especial municipal impedeix la posada en marxa en aquest àmbit de noves botigues de records, els veïns van denunciar en l’assemblea que l’últim mes s’han obert al carrer Provença dos negocis de 24 hores que entre altres productes ofereixen castanyole­s, nines sevillanes i altres articles destinats al turista.

Montserrat Ballarín, regidora del districte de l’Eixample, comparteix aquesta preocupaci­ó però manifesta que és complex fer complir la normativa. “Al juny vam pentinar la zona, vam inspeccion­ar 63 botigues en les quals venen souvenirs i vam obrir 35 expedients, dels quals 23 ja s’han sancionat per no tenir llicència i destinar més del 20% del seu espai a records, i dotze més per alterar el paisatge urbà penjant articles al carrer”, va explicar ahir Ballarín. Com que en aquesta zona no es permeten més comerços de souvenirs es juga a la picaresca; és a dir, se sol·licita llicència per a, per exemple, una llibreria però a la pràctica s’acaba convertint en un santuari per al turisme. Ballarín afirma que altres tipus d’establimen­ts poden oferir en els seus locals un màxim d’un 20% de records, però és fàcil que acabin ampliant aquest percentatg­e.

Patricia López, professora de francès i veïna del carrer Provença, ha estat testimoni dels canvis durant els últims 30 anys. “Ara, ja no ve de gust passejar per aquí, ni sortir a sopar, només hi ha fast food; també patim contaminac­ió acústica. Abans podíem sentir la tele amb la finestra oberta, ara és impossible”, comenta davant del seu edifici. Els inquilins d’aquest bloc han hagut d’aixecar una mena de mur per evitar que els turistes concentrat­s en grups bloquegin l’accés, una de les queixes habituals dels residents a primera línia de la Sagrada Família.

I com més locals de souvenirs, la majoria tipus basar de quincalles, es consolidin més temps romandrà el visitant al barri. “Els que venen i entren al temple són els que menys molesten, els que col·lapsen la zona són els que no paguen entrada, es queden a l’exterior i van en grups”, afegeix López.

En l’assemblea de dimarts es van plantejar un grapat de propostes, amb més o menys èxit entre els presents. Des d’habilitar un “carril per al turista”, convertir en zona de vianants algun carrer, transforma­r les zones blaves d’aparcament en verdes i exigir al temple que compensi el barri pels problemes derivats de l’afluència massiva de visitants. Des de la basílica ahir van indicar que “les molèsties s’han minimitzat amb accions com la instal·lació de les taquilles, i per tant de les cues, dins del recinte i l’increment de la venda d’entrades en línia”.

La regidora va reconèixer els esforços de la basílica per buscar solucions però va reclamar que encara és necessària una implicació més gran per millorar la qualitat de vida dels habitants.

L’Ajuntament ha obert expedients a 35 botigues de souvenirs del total de les 63 inspeccion­ades

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els turistes envaeixen la vorera de Provença per immortalit­zar la Sagrada Família; alguns allargaran la visita a la zona comprant souvenirs
LLIBERT TEIXIDÓ Els turistes envaeixen la vorera de Provença per immortalit­zar la Sagrada Família; alguns allargaran la visita a la zona comprant souvenirs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain