La Vanguardia (Català)

Un testimoni va sentir trets al pantà de Susqueda

La investigac­ió sobre la misteriosa desaparici­ó dels joves del Maresme manté totes les hipòtesis obertes

- MAYKA NAVARRO TONI MUÑOZ Barcelona

Avui fa dues setmanes de l’angoixant desaparici­ó de Paula Mas i Marc Hernández, els dos joves de 21 i 24 anys, veïns d’Arenys de Munt i Cabrils, dels quals no se sap res des d’aleshores. Totes les hipòtesis sobre el que podria haver passat el vespre del 24 d’agost al pantà de Susqueda continuen obertes. Però, a mesura que avancen els dies, el pes dels indicis recopilats pels Mossos d’Esquadra reforça la tesi que la parella no va decidir voluntària­ment la seva absència. Hi ha un element sobre la taula dels investigad­ors que esdevé inquietant. Un testimoni ha declarat que aquella tarda va sentir diversos trets a la zona. També es van trobar unes gotes de sang sobre unes pedres, però que el laboratori de la científica ha determinat que són d’animal.

Els bombers de la Generalita­t van liderar la recerca de la parella per terra, mar i aire. Ara és la policia la que marca la pauta en una complicada investigac­ió centrada en l’anàlisi de totes les declaracio­ns de testimonis recollides fins avui. A la zona hi viuen un centenar de veïns censats, però a més hi ha un nombre indetermin­at de persones que viuen en masies abandonade­s del voltant del pantà de Susqueda. Un embassamen­t que sovint visiten pescadors i caçadors furtius que els darrers temps han protagonit­zat més d’un enfrontame­nt amb els agents rurals. Totes aquestes persones ara mateix estan sota la lupa dels investigad­ors.

Però tornem a aquest 24 d’agost, quan es perd la pista dels joves. En Marc i la Paula van explicar a les seves respective­s famílies que se n’anaven un parell de dies al pantà de Susqueda. Anaven a fer una excursió en caiac i passarien la nit a dins de l’Opel Zafira del pare de la Paula, que conduïa la jove. La part posterior del vehicle estava habilitada per fer de llit, amb una fusta que col·locaven sobre els seients abatuts, a manera de somier. Ni la família d’ella ni la d’ell no saben del cert si la parella havia estat abans a Susqueda. Sí que havien fet altres excursions en caiac. Els dies previs, en Marc va reparar l’embarcació d’una punxada anterior.

A la sucursal de La Caixa de la Cellera de Ter la parella va treure del caixer 40 euros. Amb un dels dos bitllets de 20 van comprar aigua al bar La Parada del Pasteral. Van tornar a l’Opel Zafira i van enfilar la complicada carretera de pedres que porta fins al pantà de Susqueda. Fins on van arribar? És una de les incògnites. És possible que aconseguis­sin accedir fins al punt on el pantà es presenta com una platja. És un racó inhòspit i recòndit al qual es triga prop de dues hores a arribar per un camí de carro gairebé impractica­ble, i que aquests últims dies una retroexcav­adora es va encarregar d’arreglar per facilitar el trànsit dels equips d’emergèncie­s. Sembla estrany, perquè després d’aquella excursió el vell Opel Zafira devia quedar destrossat. En qualsevol cas, allà on van arribar només van tenir temps de treure el caiac del cotxe i inflar-lo. Absolutame­nt totes les pertinence­s d’en Marc i la Paula van ser trobades a set metres de profundita­t, a dins del cotxe que algú va enfonsar de manera premeditad­a. Allà dins hi havia la seva documentac­ió, el canvi dels 40 euros, un parell de folis manuscrits de la Paula amb pensaments i anotacions, i que no sonen ni a tristesa ni a comiat. Però hi faltava cosa: els telèfons de la parella.

Fa ja molt de temps que els investigad­ors s’ajuden del rastre i el posicionam­ent dels mòbils, de víctimes i sospitosos, per avançar en els casos. Al pantà de Susqueda la cobertura és bastant dolenta, però n’hi ha en alguns punts. Els telèfons de la parella van emmudir la tarda del 24 d’agost, després de sortir de l’últim bar on van ser vistos amb vida, malgrat que encara tenien un bon tram de camí amb cobertura. Per què? Potser formava part del seu pla de desconnexi­ó, apagar els telèfons. És una possibilit­at, però encara afegeix, si és que és possible, una mica més d’intriga a aquesta misteriosa desaparici­ó.

L’únic que no va aparèixer al cotxe enfonsat d’en Marc i la Paula van ser els telèfons mòbils

 ?? ROBIN TOWNSEND / EFE ?? D’uns dies ençà, els Mossos lideren la recerca de la parella de la qual es va perdre el rastre al pantà de Susqueda
ROBIN TOWNSEND / EFE D’uns dies ençà, els Mossos lideren la recerca de la parella de la qual es va perdre el rastre al pantà de Susqueda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain