La Vanguardia (Català)

Tresors a xarrups

Obre Tribut, un bar de vins el propietari del qual posarà a la venda, per copes, joies de la seva col·lecció

- CRISTINA JOLONCH Barcelona

Es fàcil trobar bars en què serveixen bons vins per copes. Però no tant petites joies d’anyades remotes o procedents d’ampolles de què es conserva gairebé tan poca producció com clients que es poden permetre comprar-les. Tot i això, hi ha una clientela disposada a regalar-se un dia molt especial una copa de les caríssimes? A gaudir d’una copa, d’un supervi? Sebastià Lozano creu que sí, i per això ha creat Tribut Petit Celler (Beethoven, 8), a la seva remodelada botiga de vins que ocupa el local que un dia va ser una sucursal bancària. A l’antiga caixa forta, que ara hi ha emmarcada en una habitació vidrada per guanyar espai, guarda alguns dels tresors que ha anat adquirint des que fa poc més d’un parell de dècades es va despertar la seva passió pels vins: “Quan fent campana a l’institut em vaig apuntar a un curs de tastos”, explica. A partir d’aleshores va estudiar sommelieri­a i va començar a comprar i vendre vins a les seves botigues primer de Moià per després traslladar-se a Manresa i acabar obrint també a Barcelona.

A la carta, molt extensa per a un bar de vins, 250 referèncie­s. Inclou des d’ampolles senzilles a partir de cinc euros la copa –sempre se serveix mitja copa o, a un preu més reduït, menys quantitat com a tast– fins a ampolles de luxe. Una copa –de fet, mitja– de Vega Sicilia Único del 1970 val 150 euros (l’ampolla costa 1.150 euros, i el tast, 60); una de Pingus del 2011, 145 euros; una de Château Latour 2005, també 145 euros; una de Château Cheval Blanc 2006, 120 euros, com L’Ermita del 1998, i una de Château Mouton Rothschild 2005, 180.

Hi ha algun vi que mereixi valer més de mil euros l’ampolla? La resposta de Sebastià Lozano és “segurament no, però, com en altres àmbits, és una qüestió d’oferta i demanda”. En el seu cas, explica, es tracta d’una col·lecció d’ampolles que ha anat adquirint en els seus viatges a cellers, en la majoria de casos ampolles més aviat trobades que buscades. “La primera vegada que vaig anar a la Rioja vaig tornar amb un gran vi del Penedès”. És una col·lecció que podria vendre perfectame­nt a través d’internet però de què s’ha decidit desprendre de manera que arribi a més apassionat­s del vi com ell. Les ampolles, una vegada obertes, es mantenen perfectame­nt per l’ús del Coravin, un artefacte ja indispensa­ble als bars de vins que permet extreure el contingut sense destapar.

La majoria són de Catalunya, la Rioja i la Ribera del Duero, però també hi ha una col·lecció molt exclusiva de vells vins de Jerez i ampolles de la Xampanya, Bordeus i la Borgonya. El nou bar, que dirigeix Bernat Martínez (exsommelie­r d’Àbac) i des del qual s’organitzar­an activitats culturals entorn de la cultura del vi, obrirà el 15 de setembre i tindrà, a l’entrada, una barra de vermuts amb conserves de La Cala, firma creada per Albert Adrià. Per acompanyar els vins, servits a les copes idònies per a cada tipus, hi haurà bon pernil, ostres, tonyina, foie i altres elaboracio­ns d’una cuina freda que assessora Xavier Ribolleda. Cervesa? “No és la idea”, respon Lozano, amb el somriure de qui espera no sucumbir. “No és la idea. És un bar de vins”.

Té 250 referèncie­s de vins per degustar en copes, des de cinc euros fins a gairebé 200 la mitja copa

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Sebastià Lozano treu una ampolla de la caixa forta del Petit Celler, que ocupa una antiga sucursal bancària
ANA JIMÉNEZ Sebastià Lozano treu una ampolla de la caixa forta del Petit Celler, que ocupa una antiga sucursal bancària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain