La Vanguardia (Català)

El llibre en català va créixer el 2016 amb comptagote­s

Els catalans van comprar per valor de 223,45 milions

- JOSEP MASSOT Barcelona

Les editorials que publiquen en català van facturar 238,65 milions el 2016, un 3,6% més que l’any anterior, tot i que menys dels 255,56 milions d’abans de la crisi i una xifra una mica enganyosa, perquè el principal augment l’aporta el llibre de text. Les xifres sumen les vendes a Catalunya (223,45 milions) i al País Valencià (15,2 milions), sense incloure-hi les dades de les Balears, ja que a les Illes encara no s’ha reconstitu­ït el Gremi d’Editors.

Les dades les va anunciar ahir Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, que es va mostrar satisfeta perquè l’increment de vendes s’ha produït sense que hagi augmentat el nombre de títols publicats.

El gran repte que té l’edició en català és convèncer els lectors que, sabent català, continuen preferint llegir una obra en castellà. Les vendes en català suposen, segons l’estudi de Comerç Interior del Llibre, elaborat a partir d’enquestes als editors agremiats, només un 25,4% del mercat a Catalunya, una xifra que relativitz­a els percentatg­es que apareixen en els sondejos que ausculten els hàbits lectors (el 27,4%).

La presentaci­ó del balanç del sector és el preàmbul de la Setmana del Llibre a Català, que s’inaugura demà a les 19.30 h a la plaça de la Catedral. Joan Sala, el president, va destacar ahir l’oxigen financer que aporta la Setmana al món editorial, en un context en què la població concentra la compra de llibres en Sant Jordi i Nadal. L’any passat es va vendre per valor de 354.000 euros.

La Setmana es va fent any rere any més internacio­nal. Ja és habitual que al costat dels autors catalans es vegin firmant exemplars dels seus llibres també autors d’altres països. En aquesta edició Paul Auster és la gran atracció. Dissabte a les dotze del matí conversarà amb Antoni Bassas a l’auditori del Col·legi d’Arquitecte­s per presentar la seva última novel·la, 4321 (Edicions 62), amb totes les places ja compromese­s. També hi seran l’artista visual italià Nanni Balestrini (dissabte 16 a les 20 hores), la sociòloga anglesa Mary Beard (dissabte 9, a les 20 hores) i la siriana Gulnar Hajo (diumenge 10, a les 16.45 h).

Amb ells, Jordi Coca (L’emperador, Comanegra), el llibre col·lectiu Barcelona, viatge a la perifèria criminal (Crims.cat), Ramon Mas (Afores, Edicions de 1984), Jordi Puntí (Això no és Amèrica, Empúries) o Martí Domínguez (L’assassí que estimava els llibres, Proa). El dia 14, Jaume Cabré rebrà el premi Trajectòri­a.

La internacio­nalització empresa per Joan Sala també es dirigeix a fer passos cap a la conversió de la fira en un autèntic saló del llibre. Per això, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, hi haurà una ambaixada de 16 editors d’altres països que mantindran reunions amb agents literaris i editors catalans per normalitza­r la difusió internacio­nal de la literatura catalana. També hi haurà una caseta on s’exhibiran llibres d’autors catalans traduïts a altres llengües. La plaça de la Catedral acostuma a estar transitada els dies feiners més per turistes que no pas barcelonin­s, i ara es vol provar si els visitants poden ser potencials compradors de llibres d’autors del país que visiten. Segons Sala, “havíem observat que, com que no entenien el català, es compraven llibres il·lustrats sense text”.

Entre les mancances de l’edició catalana, i a banda del llibre de pensament, es troben el còmic i la ciènciafic­ció, dos gèneres aptes perquè els adolescent­s no es despengin del món del llibre. Per aquest motiu, Sala diu que es buscaran ajuts públics o convèncer els editors en castellà perquè també publiquin les mateixes històries en català.

Demà comença a la plaça de la Catedral la Setmana del Llibre més internacio­nal

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? Joan Sala, president de la Setmana del Llibre a Català, i Montse Ayats, presidenta dels editors catalans
GUILLEM ROSET / ACN Joan Sala, president de la Setmana del Llibre a Català, i Montse Ayats, presidenta dels editors catalans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain