La Vanguardia (Català)

L'aposta d'Andorra pel medi ambient, en deu iniciative­s

DES DE L'ESCOLA VERDA FINS AL FOMENT DEL RECICLATGE DE RESIDUS, DELS PANELLS D'ENERGIA SOLAR A L'ESTRATÈGIA NACIONAL DEL PAISATGE: EL PRINCIPAT ACTUA A FAVOR DE LA SOSTENIBIL­ITAT AMB PROJECTES MOLT DIVERSOS

- NEUS DURAN Barcelona

Els objectius establerts al Pla Nacional de Residus per al 2020 són molt ambiciosos, del 50% de la recollida selectiva. Actualment, ja s'està per sobre de la mitjana de la UE

Adherir-se a convenis internacio­nals que lluiten pel medi ambient i contra el canvi climàtic; posar en marxa plans que revolucion­in des del model energètic fins al sistema de reciclatge, i animar la població amb iniciative­s concretes perquè, amb petits gestos diaris, es conscienci­ï i actuï a favor del medi ambient. El Principat lluita per ser cada vegada més sostenible en tots els àmbits en diversos fronts. Us expliquem deu de les iniciative­s, molt diverses, que s'han posat en marxa els darrers temps en aquest àmbit.

1 Escola Verda. "El més important pel medi ambient són els hàbits i l'educació dels nens és clau, perquè són els qui contribuir­an a la preservaci­ó del medi". Són paraules de la ministra de Medi Ambient, Agricultur­a i Sostenibil­itat, Sílvia Calvó, sobre un dels projectes més reeixits que du a terme el Principat en aquest àmbit, l'Escola Verda. Es tracta d'un projecte gestionat pel Centre Andorra Sostenible que té l'objectiu d'integrar la sostenibil­itat en el dia a dia de l'escola. Es va iniciar l'any 2010 i ha anat creixent des de llavors, fins al punt que actualment ja abasta el 53% dels escolars del Principat; l'objectiu és arribar al 100% en el futur proper.

I com funciona el projecte? El primer pas és que el centre educatiu demani entrar al programa, moment en què es fa una diagnosi per conèixer-ne l'estat ambiental i es determinen les temàtiques concretes que es volen tractar. S'estableix un pla d'acció i, quan es valida, se li atorga el reconeixem­ent d'escola verda. L'energia, l'aigua, el paisatge, el soroll i l'aire són algunes de les temàtiques que tracten els alumnes, a qui s'anima que canviïn els hàbits, des de tancar l'aixeta mentre es renten les dents fins a no fer servir paper de plata per embolicar els entrepans. Però la

transforma­ció verda també s'enfoca cap al centre mateix, per exemple, intentant reaprofita­r els recursos fent una tria selectiva dels aliments per convertir-los en compostatg­e, matèria orgànica que aboni l'hort de l'escola.

Cada juny, les escoles verdes es reuneixen, aprofitant el Dia Mundial del Medi Ambient, per compartir experiènci­es, en una trobada que enguany ha celebrat la setena edició, amb més de 200 alumnes. Amb el mateix objectiu de fomentar la transversa­litat del projecte, un blog ofereix monografie­s amb propostes mediambien­tals per a les escoles participan­ts.

El programa ja supera l'àmbit escolar i també s'ha implantat al centre de formació profession­al i als instituts Espanyol i de l'Escola Andorrana.

2 Convenis internacio­nals. Una part molt important de l'aposta dA' ndorra pel medi ambient inclou compromiso­s internacio­nals sobre la matèria. En aquest sentit, destaquen l'adhesió del Principat, el 2010, al Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, en què es va comprometr­e a reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH), entre d'altres, i la signatura de l'Acord de París contra el canvi climàtic, reafirmat el 2016.

Algunes de les mesures que ha pres el país en coherència amb els compromiso­s internacio­nals són el Pla Engega de foment de la mobilitat elèctrica i el Programa Renova, que promou la rehabilita­ció dels edificis per reduir-ne les necessitat­s energètiqu­es, a més del foment de les energies renovables, per reduir la dependènci­a dels hidrocarbu­rs, i el foment de la reducció i el reciclatge de residus.

3 Recuperaci­ó de fauna. Preservar les espècies autòctones i els seus hàbitats naturals és una altra de les línies de treball del Principat. En aquest sentit, el març passat, el país va signar la incorporac­ió del Departamen­t de Medi Ambient i Sostenibil­itat al projecte Interreg Sudoe Iberiver del Consorci Besòs Tordera, un projecte de cooperació transnacio­nal que aglutina diferents institucio­ns espanyoles i portuguese­s per tal de millorar la qualitat dels hàbitats fluvials.

La fauna és, òbviament, una de les beneficiàr­ies d'aquestes polítiques de conscienci­ació amb el medi ambient que han anat in crescendo les darreres dècades. Una de les bones notícies és que la població de llúdrigues s’ha recuperat, els últims disset anys, després d’estar pràcticame­nt extingida dels cursos fluvials del país. Jordi Solà, cap de la Unitat de Fauna del Departamen­t de Medi Ambient, va atribuir el fet d'haver pogut reunir una dotzena d’exemplars de l’espècie a la millora de les condicions mediambien­tals.

El trencalòs és una altra de les espècies beneficiad­es per aquesta conscienci­ació. El Ministeri de Medi Ambient ha signat, aquest estiu, la renovació del conveni per al desenvolup­ament del Pla d'Actuacions per a la Conservaci­ó del Trencalòs a Andorra (PACT), dedicat a vetllar per la conservaci­ó d'aquesta espècie al país.

En aquest àmbit, també destaca la tasca del Centre de Recuperaci­ó de Fauna, que al llarg de l’any atén uns 200 animals. Un dels darrers exemplars alliberats per la Unitat de Fauna del Departamen­t de Medi Ambient i Sostenibil­itat que ha sortit d'aquest centre va ser un voltor, espècie protegida, aquest agost. Va ser trobat al Pas de la Casa i alliberat al Pic Negre, per tal que trobés altres voltors als quals unir-se en la ruta. Aquest setembre s'alliberara­n dues cries de cabirol que es van recuperar al maig.

4 Premis culturals. Com que, òbviament, la divulgació dels valors mediambien­tals és una de les prioritats del país, aquesta defensa del medi també s'estén a l'hora de valorar els premis andorrans en àmbits culturals. És el cas dels premis de la Mostra Internacio­nal de Cinema de Muntanya dels Pirineus, Picurt, que projecta una part

del programa a Andorra, en concret, al Centre de Congressos d'Ordino, sessions contínues de pel·lícules i documental­s de temàtica mediambien­tal. S'atorga el guardó Gall Fer Andorra a treballs que fomenten i difonen el respecte pel medi ambient i els seus valors associats. Aquest any, s'ha guardonat la cinta Plastic China, de Jiu-liang Wang, sobre la indústria del tractament del plàstic al país asiàtic, amb menció del jurat per a Woman and the Glacier, sobre una científica que estudia el canvi climàtic al Kazakhstan.

5 La gestió dels residus és, sens dubte, un dels cavalls de batalla dA' ndorra en el tema mediambien­tal. El govern ha posat en marxa, els darrers temps, un autèntic pla de xoc per incrementa­r la recollida selectiva de residus. Tot i que els nivells de recollida selectiva estan per sobre de la mitjana de la Unió Europea i entre la dels països més capdavante­rs, els objectius establerts al Pla Nacional de Residus per al 2020 són molt ambiciosos, del 50% de la recollida selectiva, i per això s'engeguen noves mesures per continuar millorant i assolir l'objectiu proposat. En aquest sentit, recentment s'han aprovat tres accions en aquesta direcció: la declaració dels grans magatzems i supermerca­ts com a productors singulars de residus, la creació d'un distintiu mediambien­tal per al comerç i l'adjudicaci­ó de recollida i gestió de matèria orgànica a prop dels grans productors.

El Pla Nacional de Residus també s'orienta a conscienci­ar els particular­s que tenir cura del medi ambient és cosa de tots, amb iniciative­s molt concretes dirigides a tothom. Per exemple, impulsa iniciative­s com el foment de bosses reutilitza­bles, amb un nou reglament que prohibeix les bosses d'un sol ús. Dins del Pla, també s'han col·locat noves deixalleri­es mòbils per facilitar el reciclatge i perquè la distància no sigui cap excusa.

Pel que fa a la matèria orgànica, l'objectiu és aconseguir, aproximada­ment, la recollida del 10% de la que es produeix al Principat, tal com es fixava al PNR, i per això es preveu la recollida en vuit centres comercials, així com en hotels i restaurant­s. L'exportació de la matèria orgànica es farà a la planta de compostatg­e del Centre de Tractament de Residus de Benavarre, i es preveu un retorn del compost generat que es pot reutilitza­r en jardins.

La gestió de residus, precisamen­t, va centrar la 1a Jornada Internacio­nal Economia Circular, que es va celebrar al juny, i que va aplegar 180 profession­als relacionat­s amb aquesta temàtica procedents d'Andorra i dels països veïns. Organitzad­a per l'Associació de Gestors de Residus d'Andorra (AGREDA), amb el suport del Govern i del Gremi de Recuperaci­ó de Catalunya, partia de la base que és clau desacoblar el consum de recursos naturals i el creixement econòmic, vetllant perquè el desenvolup­ament sigui sostenible, i, com a una de les vies, se citava l'augment de la circularit­at dels materials a través de tot el cicle dels productes.

6 Control d’indicadors ambientals. Partint de la premissa que no hi ha acció possible sense informació prèvia, el Ministeri de Medi Ambient i Sostenibil­itat elabora cada any els Indicadors ambientals, documents que recullen els índexs principals en matèria ambiental del país, com ara la qualitat de l'aigua i de l'aire i el soroll, els residus, l'energia, el canvi climàtic i la meteorolog­ia i l'educació ambiental. En aquest sentit, segons el darrer, presentat al maig, pel que fa a la qualitat de l'aigua superficia­l, l'any passat es van tractar 19,5 milions de metres cúbics d'aigües residuals a les estacions depuradore­s del país, i a les estacions de mesura s'ha comprovat que un 85% de les aigües superficia­ls és de qualitat excel·lent o bona. També s'ha constatat, pel que fa a la qualitat acústica, que un 80% de les estacions de la xarxa de control compleixen els objectius de qualitat fixats al cadastre sonor. Pel que fa al canvi climàtic, els valors de les emissions no absorbides en gasos amb efecte d'hivernacle se situen estables en 375 Gg CO2, la producció nacional d'energia cobreix el 16,9% de la demanda, i la producció d'origen fotovoltai­c continua augmentant i ja supera la barrera dels 350 MWh, un 0,4% de la producció nacional. Pel que fa als residus, el 49% de les fraccions de paper i cartró, vidre i envasos s'ha recollit de manera selectiva i s'ha destinat al reciclatge.

7 Més i més vies verdes. L'increment progressiu de la xarxa de camins i rutes verdes per fomentar l'activitat física és un altre dels cavalls de batalla del Principat. Un dels darrers és el Camí Ral d’Ordino, entre Santa Bàrbara i Sornàs, que forma part del projecte que pretén unir els nuclis d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany amb un camí, passant per la Massana fins al Parc natural de Sorteny. Ja s'han licitat les obres per al següent tram del camí, que va del pont de Sornàs cap a la Cortinada. Es busca promociona­r el senderisme i el turisme de muntanya i millorar la connectivi­tat dels espais d'interès natural, i, en aquest sentit, el Pla Sectorial d'Infraestru­ctures Verdes vol oferir una altra manera de recórrer i descobrir Andorra, reivindica­nt-ne les caracterís­tiques històrique­s, culturals i naturals.

També, pel que fa al transport sostenible, aquest estiu s'ha licitat la concessió d'un servei de bicicletes elèctrique­s compartide­s. Un únic bitllet servirà per fer servir el bus i la bici elèctrica. Es pretén impulsar la mobilitat sostenible i pal·liar l'impacte del transport intern de vehicles sobre el consum energètic, la qualitat atmosfèric­a i la seguretat viària.

8 App verda. En la mateixa línia d'involucrar la població en la transició verda del país, des d'aquest any existeix una app que permet als usuaris conèixer el potencial d’aprofitame­nt de l’energia solar a les cobertes dels edificis. Es tracta d'una eina informàtic­a desenvolup­ada per l'Observator­i de la Sostenibil­itat dA' ndorra (OBSA) en el marc del projecte Potencial d'aprofitame­nt del recurs solar en cobertes d'edificis del Pirineu. L'app, que van presentar el cap de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, i el director de l'OBSA, Marc Pons, genera una sèrie d'indi--

La instal·lació de plaques solars es pot beneficiar del programa de subvencion­s Renova i del de foment de l'energia elèctrica d'origen fotovoltai­c

cadors en relació amb els beneficis i l'interès energètic, econòmic i ambiental d'aquest aprofitame­nt. La radiació solar que rep el país és àmpliament superior a la demanda energètica nacional, de manera que l'aprofitame­nt de la radiació rebuda per les cobertes dels edificis permetria generar prop de 255 GWh d'electricit­at a l'any, que se sumarien als 100 GWh a l'any que ja produeix Andorra amb altres iniciative­s, com l'aprofitame­nt hidràulic i la valoritzac­ió energètica de residus.

Els particular­s que opten per instal·lar plaques solars es beneficien del programa de subvencion­s Renova i del programa de foment de l'energia elèctrica d'origen fotovoltai­c, ofert pel Ministeri de Medi Ambient, Agricultur­a i Sostenibil­itat. Tot i que, ara com ara, l'app només inclou les teulades dels edificis de quatre parròquies –Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Ordino i Sant Julià de Lòria–, que són les que concentren la major part de la població del país, la idea és que a principis de l'any vinent s'arribi a abastar la resta de parròquies.

9 Dins d'aquesta recerca de la reducció de la dependènci­a energètica envers altres països, la companyia Forces Elèctrique­s dA' ndorra (FEDA) va inaugurar la primera central de cogeneraci­ó del país, a Incles (Canillo). Va suposar una inversió de 13 milions d'euros i va entrar en funcioname­nt el desembre passat. Produeix energia elèctrica a través de gas liquat, i alhora proveeix la primera xarxa de calefacció urbana del Principat.

L'objectiu final és aconseguir energies amb menys impacte ambiental, tal com va explicar la ministra Sílvia Calvó, presidenta també del Consell dA' dministrac­ió de FEDA. La ministra va ressaltar que la posada en marxa de la instal·lació s'emmarca en una sèrie d'iniciative­s que també inclouen el foment del vehicle elèctric i la renovació dels edificis per fer-los més eficients energètica­ment. La planta genera 11 GWh d'energia tèrmica i 6 GWh d'energia elèctrica, que actualment cobreixen l'l% de la demanda d'energia del país.

10 Estratègia Nacional

del Paisatge. Mantenir paisatges naturals d'alta muntanya de qualitat i ben conservats; paisatges rurals revalorats o potencials paisatges urbans de qualitat, ben delimitats, acollidors per al turisme i alhora agradables per viure-hi; disposar d'una xarxa de carreteres més respectuos­es pel que fa a la morfologia i més integrades en el paisatge; oferir instal·lacions turístique­s i de lleure de qualitat i respectuos­es amb els paisatges que les envolten, i atreure un turisme diversific­at que conegui els paisatges i els seus valors i els respecti. Són les ambicioses fites que persegueix per al 2020 l'Estratègia Nacional del Paisatge, un pacte que agrupa diversos col·lectius profession­als.

Els enginyers són el darrer col·lectiu que se suma a la iniciativa, que també aglutina el Col·legi Oficial d'Arquitecte­s d'Andorra, les estacions d'esquí del país i el sector de l'energia.

 ??  ?? El reciclatge és una de les línies d'actuació prioritàri­es.
El reciclatge és una de les línies d'actuació prioritàri­es.
 ??  ?? Promociona­r el senderisme i la connectivi­tat d'espais d'interès natural és un dels objectius.
Promociona­r el senderisme i la connectivi­tat d'espais d'interès natural és un dels objectius.
 ??  ?? La companyia Forces Elèctrique­s d'Andorra (FEDA).
La companyia Forces Elèctrique­s d'Andorra (FEDA).
 ?? Natàlia Montaner ??
Natàlia Montaner
 ??  ?? El Centre de Recuperaci­ó de Fauna atén uns 200 animals al llarg de l'any, com aquest voltor alliberat al Pic Negre.
El Centre de Recuperaci­ó de Fauna atén uns 200 animals al llarg de l'any, com aquest voltor alliberat al Pic Negre.
 ??  ?? L'Escola Verda pretén arribar al 100% dels centres en el futur proper.
L'Escola Verda pretén arribar al 100% dels centres en el futur proper.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain