La Vanguardia (Català)

Consciènci­a biològica, consciènci­a ecològica

- Per Mariano Bueno Expert en agricultur­a ecològica i bioconstru­cció. Autor d'una vintena de llibres, com El libro práctico de la casa sana i Alimentaci­ón natural y salud

Com a societat, és molt recent la nostra presa de consciènci­a que no som éssers separats de l'entorn natural on ens hem desenvolup­at durant milers d'anys. Fa ben poc que ens hem començat a adonar que, en realitat, som éssers biològics adaptats a un medi, i que tot allò que li passa a l'entorn on vivim repercutei­x directamen­t o indirectam­ent en la nostra biologia i salut. Ara ja tenim informació clara de les repercussi­ons de la gestió que fem dels recursos al nostre abast i de la mesura en què les decisions que prenem de manera quotidiana incideixen en el medi ambient –local i global–.

Per exemple, la nostra societat es caracterit­za per la gran mobilitat, que ens fa dependents de vehicles a motor, i tots sabem que els gasos que expulsen els tubs d'escapament són altament tòxics i estan directamen­t implicats en l'efecte hivernacle, que ha propiciat el ràpid canvi climàtic que ja s'està fent palès a tot el planeta. En territoris muntanyoso­s com Andorra, els vehicles més ecològics, com les bicicletes, no sembla que siguin una opció viable, com ho són en països com Holanda. Però les noves opcions de vehicles elèctrics –més assequible­s i amb alts nivells d'eficiència, que fa pocs anys semblaven el futur i que ara ja són una realitat que ha demostrat la seva viabilitat– resulten especialme­nt òptimes i pràctiques en territoris on les distàncies recorregud­es en el dia a dia no són gaire llargues, com és el cas del Principat. La seva ràpida o lenta implantaci­ó no depèn tant del poder adquisitiu del comprador potencial (al mercat ja trobem vehicles elèctrics eficients a preus assequible­s), sinó, més aviat, de les polítiques que promoguin i facilitin el seu ús: amb una bona xarxa de punts de recàrrega i certes facilitats de compra o incentius fiscals, com és el cas d'Andorra.

D'altra banda, l'Acord de París del 2015 (COP 21) va concloure amb un manifest que animava tots els països a promoure iniciative­s per descarboni­tzar el planeta. Per què no plantejar iniciative­s per descarboni­tzar el Principat? A part d'incentivar l'ús progressiu de vehicles elèctrics i promoure iniciative­s per millorar l'eficiència energètica dels habitatges, pot ser altament positiu per a l'ecologia i l'economia andorranes incentivar la instal·lació de plaques solars fotovoltai­ques a tots els edificis i els indrets possibles.

És curiós, i sorprèn, saber que l'energia fotovoltai­ca és més eficient als països freds que als càlids, i que les plaques solars fotovoltai­ques donen més rendiment en menys hores d'insolació en territoris com Andorra –amb una mica més de 2.000 hores de sol anuals– que al sud de la península Ibèrica –amb quasi 3.000 hores de sol a l'any–. La implicació de les administra­cions en polítiques d'incentius d'instal·lacions solars fotovoltai­ques en l'àmbit domiciliar­i i residencia­l, en països com Alemanya, ha aconseguit, els darrers anys, un dels preus més baixos del rebut elèctric. En aquests moments, amb la gran davallada del cost de producció i venda de plaques solars fotovoltai­ques, aquesta energia no tan sols s'ha convertit en la més neta, sinó que també ha passat a ser l'opció més barata i rendible per generar energia elèctrica.

Són moltes les opcions que tenim a l'abast per millorar l'entorn on vivim, la nostra casa comuna. Tal vegada ens falta una mica més de consciènci­a ecològica. Ens falta integrar que som éssers biològics immersos en un medi que incideix directamen­t en la nostra biologia, salut i qualitat de vida.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain