La Vanguardia (Català)

Andorra, l'inesperat país dels amants del bon vi

COMPRAR VI A ANDORRA SUPOSA FINS A UN 30% D'ESTALVI I DÓNA ACCÉS A MARQUES I REFERÈNCIE­S MOLT DIFÍCILS DE TROBAR A ESPANYA. ELS SUPERMERCA­TS PYRÉNÉES, A MÉS, INCORPOREN EL SERVEI D'ATENCIÓ PERSONALIT­ZADA AMB UN SOMMELIER

- BARCELONA Núria Martí

Diuen que són coses del canvi climàtic, que amb l'augment de les temperatur­es a l'alta muntanya cada cop hi trobem les condicions més idònies per plantar vinya i fer-ne un bon vi. I així és com, els darrers anys, el vi s'ha anat fent un lloc a les valls d'Andorra. Ja són quatre els cellers que s'hi han instal·lat, i amb ells ha arribat, també, la cultura del vi, que s'ha anat fent un forat a les muntanyes, als carrers, a les taules dels restaurant­s... i a les prestatger­ies dels supermerca­ts.

PUJAR A COMPRAR VI

Queden lluny aquells anys en què paquets de sucre i mantega omplien els maleters dels cotxes dels visitants. Tabac, alcohol, perfums, alta tecnologia i productes de luxe han anat canviant el perfil dels compradors. Per a molts, el vi també ha esdevingut motiu de culte, i pujar a comprar vins d'alta gamma a Andorra s'ha convertit en un costum cada vegada més avantatjós. Més enllà dels descomptes que impliquen els impostos reduïts del país, a Andorra també és més fàcil trobar referèncie­s premium, “vins que a Espanya només trobaries a un o dos restaurant­s en tot el país, aquí –pel fet de ser un territori tan petit– els pots trobar sense haver de voltar gaire”, ens explica Pablo Emiliano Pérez, que, des de fa uns mesos, gestiona una extensa vinoteca als magatzems Pyrénées d'Andorra la Vella. A grans trets, comprar vi a Andorra pot suposar un estalvi de fins a 30% respecte al preu que se'n pagaria a Espanya. “Com més car és el vi, més gran és la diferència entre banda i banda de la frontera”, admet el sommelier. Uns paràmetres que també són aplicables a les grans marques de whisky o altres espirituos­os.

L'enclavamen­t perfecte entre Espanya, Catalunya i França fa que Andorra també sigui lloc de trobada entre aquestes tres cultures vitiviníco­les. “És clar que Rioja i Ribera del Duero continuen estirant el carro, però aquí també tenim representa­des totes les DO de Catalunya, i els andorrans en consumeixe­n molt, de vi català. França hi és en major mesura per mitjà dels vins del Llenguadoc-Rosselló, però sense oblidar els grans crus Bordeus, Borgonya o Xampanya”, explica Pérez. A partir d'aquí, però, la llista es va ampliant cada vegada més, fins a arribar a les més de 700 referèncie­s de què disposa el celler de Pyrénées. “Al final, els que ens dediquem al món del vi som gent curiosa i fem tot el possible per portar bons vins d'altres llocs, com Portugal, més enllà del porto, de l'Europa de l'Est o del Nou Món”, diu el sommelier, conscient que “a més cultura del vi, més gent inquieta que arriba a la botiga buscant coses diferents, i jo intento portar sempre rareses per satisfer la seva necessitat”.

VI FET A ANDORRA

I tot això sense oblidar els vins locals, que, a poc a poc, es van fent un lloc al mercat. “Tenim l'obligació de fer país”, diu Pérez, que mostra, orgullós, la desena de referèncie­s que ostenta la indústria vitiviníco­la d'Andorra, i que es poden trobar al celler de Pyrénées. “Tenim cinc negres, quatre blancs i, fins i tot, un escumós”, exposa. “De totes les varietats que s'han plantat a Andorra, les que crec que s'hi han adaptat més bé són la pinot negre, en negres, i la riesling, en blancs. Penso que són vins que donaran molt de joc en un futur”, admet. Actualment, a Andorra trobem quatre cellers que treballen unes set hectàrees de vinya i produeixen cap a 30.000 ampolles de vi. El més antic de tots és Casa Beal, que va fer la primera anyada el 2006. Després van seguir Casa Auvinyà, Borda Sabaté i Celler Mas Berenguer. L'enoturisme d'alta muntanya també ha arrelat amb força i l'oferta no para de créixer. A més, des de fa quatre anys, a Sant Julià de Lòria se celebra el mes de novembre amb molt d'èxit la Trobada de Microprodu­ctors de Vi, que reuneix, a part de les quatre empreses andorranes, petits cellers de França i Espanya. Els vins elaborats a Andorra són cars (entre 25 i 60 euros), perquè estem parlant de produccion­s molt petites, que, en molts casos, no superen ni les mil unitats. Tot i això, una ampolla de qualsevol d'aquests vins esdevé el millor regal i, sobretot, el millor record per als visitants del país.

BUSCANT EL MARIDATGE

La botiga de vins de Pyrénées complement­a l'àmplia oferta de productes gurmet. Des de fa uns anys, disposa d'una de les caves de formatges més importants del món, amb més de cent referèncie­s d'arreu. La gràcia és que, a partir d'ara, amb la compra dels formatges podeu anar fins al celler i rebre l'atenció personalit­zada del sommelier Pablo Emilio Pérez, que us aconsellar­à quins són els millors vins per maridar amb els formatges adquirits. A més, des del celler de Pyrénées també s'organitzen, els divendres i els dissabtes, tallers de tast de vins, maridatges i degustacio­ns.

El celler de Pyrénées disposa de més de 700 referèncie­s, i la gent cada vegada demana més rareses i vins poc convencion­als Com més car és el vi, surt més a compte comprar-lo a Andorra, ja que pot suposar un estalvi de fins al 30% respecte a Espanya

 ??  ?? El celler dels magatzems Pyrénées d'Andorra ofereix als compradors més de 700 referèncie­s de vins de tot el món, a banda de l'assessoram­ent personalit­zat d'un sommelier profession­al.
El celler dels magatzems Pyrénées d'Andorra ofereix als compradors més de 700 referèncie­s de vins de tot el món, a banda de l'assessoram­ent personalit­zat d'un sommelier profession­al.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain