La Vanguardia (Català)

"Tenim el repte de trobar gent altament qualificad­a"

DE DIRIGIR UN RESORT DE LUXE A SUÏSSA A PORTAR LES REGNES DE L'HOTEL DE REFERÈNCIA DELS PIRINEUS. BECHTOLD PARLA D'ANDORRA AMB PASSIÓ I EXPLICA PER QUÈ NECESSITEN PERSONAL DE GRAN NIVELL

- BARCELONA Redacción

Va néixer a Madrid, però es va criar a cavall entre Espanya i Alemanya. I és que Thomas Bechtold estava destinat a moure's com el peix a l'aigua en ambients cosmopolit­es i a adaptar-se a treballar en cultures diferents. Va dirigir els seus passos profession­als cap al món de l'hostaleria, on ha treballat pels millors grups en diversos llocs de responsabi­litat, fins a arribar a dirigir el Grand Resort Bad Ragaz de Suïssa, un 5 estrelles 'Leading Hotel of the World'. Ara fa un any, va decidir emprendre un nou camí venint a Andorra com a director de l'Sport Hotel Hermitage & Spa, també 'Leading Hotel of the World'.

Ha treballat uns quants anys a Suïssa i des de fa un any viu a Andorra. Al marge de la jornada laboral, com considera la qualitat de vida a Andorra respecte a la que tenia a Suïssa?

La qualitat de vida a Andorra és molt bona. Destaca, sobretot, l'alt nivell de seguretat, és un país on es viu molt bé i sense estar inquiet, que és un punt important, avui dia. A més, si ets amant dels espais naturals, és perfecte, ja que els paisatges i l'entorn de muntanya del país són únics i estan molt preservats. Pel que fa als aspectes comparable­s amb Suïssa, tots dos són països enfocats al turisme. Són països de muntanya que viuen gràcies al turisme, i que el necessiten tot l'any, per molt que estan reconeguts i ben posicionat­s a l'hivern i en el sector dels esports de neu. Tots dos són països petits amb una mentalitat similar, on la vida és agradable i on el contacte i l'accessibil­itat amb l'entorn són valors afegits importants. En canvi, hi ha un aspecte en el qual no puc comparar Suïssa i en què prefereixo Andorra: m'agrada molt més el menjar d'aquí!

Per mantenir el bon nivell d'un hotel de prestigi com el que dirigeix, és imprescind­ible poder tenir un staff de personal qualificat. És difícil trobar, a Andorra, personal que compleixi les exigències de qualificac­ió actuals?

Sí, és un dels nostres reptes principals. I no és perquè a Andorra no hi hagi gent bona, hi ha gent que val molt, el problema és que no n'hi ha prou. Tenim una capacitat d'allotjamen­t considerab­le i una clientela molt internacio­nal, cosa que ens obliga a tenir collaborad­ors que parlin idiomes, que tinguin experiènci­a internacio­nal i que coneguin, sobretot, els estàndards de qualitat internacio­nals, com, per exemple, els que ens marca 'The Leading Hotels of the World', del qual som membres.

Quins són els sectors en què es requereix buscar personal qualificat fora d'Andorra per poder complir els estàndards de qualitat al sector hoteler d'alta qualitat?

Els departamen­ts en què necessitem més recórrer a personal de fora d'Andorra són l'spa, la restauraci­ó i, sobretot, àrees especialit­zades, com ara la nostra oferta de cuina japonesa. Al departamen­t de pisos també, ja que els nostres estàndards de qualitat ens marquen un nivell d'exigència important. I, finalment, els llocs de treball molt específics i que correspone­n a serveis de luxe i gran luxe, com el de majordom.

Estan interessat­s a rebre propostes de treball de personal? En quins sectors?

Sí, òbviament, sobretot en personal qualificat. Necessitem cubrir llocs de feina de cuiners amb experiènci­a en un entorn d'alta cuina, maîtres, responsabl­es d'unitats de negoci d'aliments i begudes, recepcioni­stes, personal de reserves, recursos humans, finances i personal per a l'spa. Els interessat­s poden consultar la borsa de treball al nostre web corporatiu, Sporthotel­s.ad.

Per a algú que hi estigui interessat i que actualment resideixi fora d'Andorra, quins serien, al seu parer, els al·licients que permetrien prendre la decisió de treballar i residir a Andorra?

La seguretat i la qualitat de vida. A Andorra es viu molt tranquil, i per als que vulguin més moviment, estem molt a prop de grans ciutats com Barcelona o Tolosa. A més, és un país amb bons serveis públics. Per exemple, l'educació pública en tres sistemes diferents gratuïts (francès, andorrà i espanyol), que obren portes per estudiar a Europa després, a més de formar joves que d'entrada ja dominen diferents idiomes. I també destaco el sistema sanitari. Per exemple, les habitacion­s de l'hospital són individual­s, aquí, en altres països això és un privilegi reservat a les clíniques privades. I també hi ha acords amb els hospitals dels països veïns en cas de no poder tenir l'especialit­at coberta aquí.

En resum, què destacaria de la seva experiènci­a d'aquest any de residència i feina a Andorra?

En el meu primer any a Andorra, destaco, en primer lloc, els nostres col·laboradors. Són un equip de persones molt dedicades i profession­als, però també he vist que no sempre és fàcil atreure i retenir el personal qualificat i de talent. Agraeixo, com he comentat, la sensació quotidiana de seguretat i la molt bona qualitat de vida, que actualment és un punt privilegia­t per als països petits i segurs. Crec que la nostra empresa i Andorra en general tenen molt de potencial per destacar internacio­nalment, i que molta gent encara no coneix aquest petit país, que té molt per ensenyar.

"Necessitem gent preparada per a l'spa i la restauraci­ó, i en serveis de luxe com el de majordom"

 ??  ?? Thomas Bechtold, director de l'Sport Hotel Hermitage & Spa, fotografia­t aquesta setmana a les seves instal·lacions.
Thomas Bechtold, director de l'Sport Hotel Hermitage & Spa, fotografia­t aquesta setmana a les seves instal·lacions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain