La Vanguardia (Català)

El futbol venç a Síria

Síria celebra al carrer un empat de la selecció que li permet somiar amb la classifica­ció per al Mundial

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

El futbol es va acabar a Al-Qussair un fred mes de març de fa ja sis anys. El club local havia fet història amb l’ascens a Segona Divisió en un disputat final de temporada en el grup de Homs de Tercera. L’Al-Qussair havia golejat de àmpliament diversos rivals i només havia perdut dos partits, contra el Talbesa i el Palmira. Però va arribar l’ocupació de la ciutat per part de l’Exèrcit Lliure de Síria i les posteriors ofensives del Govern de Baixar al-Assad, i al modest estadi del Club Esportiu Al-Qussair i als seus polsosos descampats va deixar de rodar la pilota.

En una ciutat que abans del conflicte superava els 30.000 habitants, el futbol era el principal nexe d’unió de les comunitats sunnita –majoritàri­a–, xiïta i cristiana. De la mateixa manera que els cants dels muetzins s’alternava el repicar de les campanes de l’església, els nois amb noms cristians jugaven a futbol pels carrers amb els de noms musulmans. Se’ls afegien els descendent­s de les nombroses famílies mixtes –normalment pare sirià i mare russa–, majoritàri­ament provinents de la regió de Krasnodar. Religions, noms i color dels cabells al marge, tots eren àrabs i, per sobre d’això, sirians.

Han hagut de passar aquests sis llargs anys perquè el futbol torni a ser notícia a Síria i torni a unir comunitats des d’aleshores enfrontade­s. Dimarts passat la selecció siriana va aconseguir a Teheran un resultat històric que li permet somiar amb la classifica­ció per al Mundial que es disputarà l’estiu que ve a Rússia. A l’heroica, com semblava exigir el destí. Omar as-Sona, conegut com l’Zlatan àrab pel seu metre 93 d’altura, aconseguia al minut 93 de partit un empat contra l’Iran (2-2) que porta la seva selecció a una de les places de repesca dels grups asiàtics de classifica­ció.

El Mundial encara queda lluny i probableme­nt és impossible per a Síria, perquè s’ha d’enfrontar a doble partit a l’altre aspirant de la repesca, Austràlia. En cas de victòria, encara quedaria un últim esglaó encara més complicat: una segona eliminatòr­ia contra el quart classifica­t de la Concacaf (Nord-amèrica, Amèrica Central i el Carib). Una plaça que ocupa els Estats Units quan falten dues jornades de classifica­ció. A tot això s’hi afegeix una última dificultat: jugar com a local a Malàisia perquè no ho poden fer a Síria.

Però tot això no va impedir que Síria celebrés l’empat com una gran victòria i una inesperada injecció de moral. Impulsada i promoguda pel règim d’Al-Assad, que va convertir el duel en una cita patriòtica. Fins al punt d’instal·lar sis pantalles gegants en places i estadis de Damasc i 24 més a les principals ciutats del país controlade­s pel Govern per seguir el partit.

LA INSTRUMENT­ALITZACIÓ El règim d’Al-Assad va instal·lar 30 pantalles gegants en diverses ciutats per poder veure el matx LA CONCILIACI­Ó Al-Khatib, una de les estrelles sirianes, va tornar a l’equip després d’haver donat suport als rebels

Milers de persones van perdre la por i van sortir en massa als carrers. Primer per seguir el matx i després per celebrar-ho amb festa grossa.

Un grup d’empresaris va sufragar el viatge a Teheran de mig miler d’aficionats i aficionade­s, les úniques dones que van poder seguir en directe el partit atesa la prohibició de l’Iran que les iranianes accedeixin als recintes esportius. El patriotism­e impulsat pel règim fins i tot es va imposar a les xarxes socials, on el missatge “Sí que es pot” va estar aquesta vegada al servei de les Àguiles del Mont Qasioun, que per un dia va deixar de ser la principal posició de l’artilleria governamen­tal sobre Damasc per recuperar el seu simbolisme ancestral.

Amb As-Sona, l’altre heroi de la gesta de la Síria futbolísti­ca és Firas al-Khatib, que va arribar a jugar al costat de Pep Guardiola a l’AlAhli qatarià. Amb 34 anys, el davanter de Homs ha esdevingut un símbol de reconcilia­ció nacional perquè es va afegir a la rebel·lió al principi i va haver d’abandonar la selecció. Va decidir tornar-hi i el règim el va rebre com un heroi després d’haver-lo proscrit.

Malgrat que el futbol ha tornat a unir Síria, com tantes altres vegades ha unit altres països en crisi o en guerra, no van faltar les crítiques a la instrument­alització del seu Govern i fins i tot el sabotatge al web de la Federació Siriana de Futbol, que ahir denunciava que el partit estava arreglat. Costa d’explicar per la manera com va arribar el gol de l’empat, però té la lògica que l’Iran és el principal aliat d’Al-Assad i la seva selecció fa jornades que es va assegurar una plaça al Mundial.

A Al-Qussair ja no repiquen les campanes i ja no hi ha nens cristians ni mestissos pel carrer. La convivènci­a és un record d’abans de la guerra. Potser ja és només història. L’atroç reconquest­a governamen­tal va portar la pau i la destrucció. Va ser una victòria que ningú no va celebrar. Allà, la primera celebració no va arribar fins aquest dimarts. Tot gràcies al futbol.

 ?? ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE ?? Festa
Milers de sirians van sortir als carrers de les principals ciutats per seguir el partit i celebrar el que va ser molt més que una gesta
esportiva
ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE Festa Milers de sirians van sortir als carrers de les principals ciutats per seguir el partit i celebrar el que va ser molt més que una gesta esportiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain