La Vanguardia (Català)

Stanley Fischer, vicepresid­ent de la Reserva Federal, marxa per sorpresa

- Redacció

El vicepresid­ent i membre de la junta de governador­s del sistema de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, Stanley Fischer, va presentar ahir la seva dimissió de manera inesperada, al·ludint a “raons personals”, segons va informar l’entitat a través d’un comunicat. Fischer, de 73 anys, exercia aquest càrrec des del maig del 2014 a proposta del llavors president del Govern dels Estats Units, Barack Obama. La seva renúncia es produeix en el moment en què la Fed prova d’apujar gradualmen­t els tipus d’interès, ja en l’1,25%, per tornar a un camí més d’acord amb una economia que creix i té una taxa d’atur inferior al 5%.

Fischer va assenyalar en una nota remesa al president dels Estats Units, Donald Trump, que “ha estat un privilegi servir a la Fed i, especialme­nt, treballar al costat de Janet Yellen”, i va afegir que durant la seva etapa a l’entitat financera central l’economia “s’ha enfortit i ha creat milions de llocs de treball”. Ni una sola crítica pública a Trump ni a la seva indissimul­ada intromissi­ó, des de molt abans de l’inici del seu mandat, en la tasca del banc central.

La presidenta de la Fed, Janet Yellen, que podria ser la pròxima a abandonar, va indicar que està totalment “agraïda per l’amistat i servei de Fischer, les idees del qual han estat exemplars i vitals en l’execució de la política monetària del banc”. La Reserva Federal farà la seva reunió del comitè de mercat obert, on es fixa la política monetària, la setmana que ve.

Fins fa poc, semblava que la Reserva Federal tenia molt desembaras­sat el camí per a noves alces dels tipus d’interès. Ara, en canvi, els analistes es mostren més cautelosos i creuen que el pròxim moviment es farà esperar una mica.

 ?? JIM WATSON / AFP ?? Stanley Fischer
JIM WATSON / AFP Stanley Fischer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain