La Vanguardia (Català)

L’Executiu i els fons s’encararan als tribunals per les radials

De la Serna admet el profund desacord sobre les indemnitza­cions

-

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va reconèixer ahir que els fons creditors de les nou autopistes en fallida (les denominade­s autopistes radials) recorreran als tribunals pel rescat de les vies i haurà de ser un jutge qui determini el cost que aquesta operació tindrà per a les arques públiques. Aquest cost és el que l’Estat haurà de pagar als actuals concession­aris de les infraestru­ctures per compensar la inversió que van realitzar en la seva construcci­ó.

“Les nostres estimacion­s són sensibleme­nt inferiors a les xifres amb les quals treballa el sector”, va reconèixer el ministre. L’Estat calcula que la indemnitza­ció pot estar al voltant dels 2.500 milions d’euros. Tot i això, les concession­àries situen aquesta xifra en els 3.500 milions, i fins i tot algun banc d’inversió la fa pujar fins als 4.600.

“En qualsevol cas –va afegir el ministre responsabl­e de les infraestru­ctures– segur que acabarà al jutjat, perquè serà un import amb el qual els actuals tenidors del deute de les autopistes no estaran d’acord, amb la qual cosa finalment serà un jutge qui marqui quina és la quantitat exacta a què hem de fer front”. De la Serna va efectuar aquestes declaracio­ns a Los desayunos de TVE.

El ministre va recordar que el Govern confia a reduir el cost final del rescat de les autopistes perquè destinarà a cobrir-lo els recursos que obtingui en tornar a adjudicar les vies a empreses privades. De la Serna va explicar que el ministeri està obligat per llei a quedar-se les autopistes, ja que així està establert per als casos en què les concession­s d’infraestru­ctures públiques fan fallida.

“Tant si volem com si no, hi ha un procés judicial de concurs de creditors pel qual les concession­àries de les vies s’estan veient abocades a la liquidació i, en aquest moment, han de revertir a l’Estat i per tant l’Administra­ció ha d’assumir-les, vulgui o no vulgui”, va explicar.

“A partir d’aquí, la decisió que hem pres és tornar a treure-les a concurs per tornar a cedir-ne l’explotació a empreses privades, a fi que la responsabi­litat patrimonia­l de l’Administra­ció (RPA) pugui ser minorada amb l’import que es recapti en la licitació”, va detallar.

En virtut dels contractes de concessió, quan una infraestru­ctura promoguda per aquest tipus de sistema reverteix a l’Estat, l’Administra­ció ha d’abonar a l’empresa concession­ària aquesta RPA, és a dir el cost que els va suposar la inversió per construir-la. En el cas de les vuit autopistes fallides, De la Serna va indicar que l’import es determinar­à “quan tingui lloc la seva liquidació definitiva”.

El ministeri s’ha preparat ja per a aquell moment i ha fixat un calendari per abordar tot el procés de rescat, que s’emprendrà l’any vinent.

L’Estat calcula en uns 2.500 milions el cost, però les concession­àries parlen de 3.500 milions

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Autopista radial R-3 a Arganda del Rey, una de les infraestru­ctures que seran objecte de litigi
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Autopista radial R-3 a Arganda del Rey, una de les infraestru­ctures que seran objecte de litigi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain