La Vanguardia (Català)

Els mals immobiliar­is

- Jordi Gosalves President Col·legi d’Aparellado­rs de Barcelona

Quan ha quedat més que demostrat que la desregular­ització que hi ha hagut –i existeix– al sector immobiliar­i a Espanya pot portar un país a la ruïna, i quan s’han pogut identifica­r la majoria de disfuncion­s en el sistema que han permès que aquell risc hagi estat més que una possibilit­at, seria de necis no posar remei a aquesta situació. O almenys, no intentarho. Lamentable­ment, les administra­cions públiques no han adoptat mesures correctore­s. I aquestes mesures tan necessàrie­s no es poden dissenyar ni implantar quan a un li convingui. Necessiten un tempo molt condiciona­t.

Qui sí que ha adoptat mesures des de fa uns quants anys ha estat la banca. Actualment, tot promotor que pretengui iniciar una promoció en la qual tingui necessitat d’utilitzar un préstec hipotecari coneix àmpliament la ‘intervenci­ó’ econòmica a què ha de sotmetre’s: si vols finançamen­t t’has de sotmetre de forma permanent al control econòmic d’un tercer, proposat per l’entitat financera però pagat pel promotor. Aquests profession­als, denominats controller­s o project monitoring, fiscalitze­n tota la gestió econòmica del projecte. En molts casos, les entitats financeres arriben a pagar directamen­t els industrial­s i proveïdors, sense que el promotor toqui els diners. Tot això amb la intervenci­ó d’aquells profession­als tecnicoeco­nòmics. A Espanya ha estat tradiciona­l que siguin els arquitecte­s tècnics (aparellado­rs) els que s’ocupin dels mesurament­s, la valoració de les innombrabl­es partides d’obra i la gestió de la contractac­ió i liquidació de les obres.

Des del món anglosaxó ens arriba un altre tipus de profession­al, el quantity surveyor, que, amb els coneixemen­ts de l’arquitecte tècnic espanyol quant a als aspectes de control econòmic, desenvolup­a amb gran prestigi aquestes funcions. A Anglaterra no es concep abordar una construcci­ó de mitjana dimensió sense la intervenci­ó d’aquests profession­als i existeixen empreses dedicades al quantity surveying que tenen més de 230 anys d’antiguitat!

Amb aquestes noves figures se soluciona només una part del problema. Hi ha moltes altres disfuncion­s que cal corregir i regular. Ningú fins ara no s’ha posat a treballar per exigir, des de les administra­cions, que tots els intervinen­ts en el procés constructi­u tinguin cobertura obligatòri­a de responsabi­litat civil, excepció feta dels tècnics i del promotor, i únicament per a determinat­s supòsits de risc. Què espera l’Administra­ció per implantar aquesta obligatori­etat de cobertura assegurado­ra de tots els intervinen­ts (constructo­r, industrial­s, subministr­adors, etcètera)?

Gràcies a aquest buit legal, a Espanya qualsevol es pot posar a treballar com a industrial de la construcci­ó sense que ningú l’obligui a tenir una cobertura assegurado­ra. Però d’això en parlarem un altre dia...

Lamentable­ment, les administra­cions públiques no han pres mesures correctore­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain