La Vanguardia (Català)

La justícia europea tornarà a examinar la multa a Intel

- Redacció

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va anul·lar ahir la sentència que va confirmar la multa de 1.060 milions d’euros imposada per la Comissió Europea al grup informàtic dels Estats Units Intel per abús de la seva posició dominant i ha demanat una nova decisió sobre això. L’Executiu comunitari va imposar el 2009, després d’una investigac­ió que va durar gairebé deu anys, la que llavors va ser la multa més gran de la història de la UE, per abusar de posició dominant amb l’objectiu d’expulsar els seus rivals, especialme­nt AMD, del mercat de microproce­ssadors.

Brussel·les va tenir llavors en compte que Intel ocupava un 70% o més de quota de mercat i que per als seus competidor­s era “extremadam­ent difícil” entrar en aquell mercat. Entre les pràctiques denunciade­s figuraven descomptes a quatre fabricants d’ordinadors (Dell, Lenovo, HP i NEC) a canvi que compressin processado­rs x86 d’Intel i també pagaments a Media-Saturn perquè vengués en exclusiva ordinadors equipats amb els microproce­ssadors de la marca.

El Tribunal General de la UE va desestimar el juny del 2014 un primer recurs d’Intel. La companyia argumenta que el Tribunal General va incórrer en error de dret en “no examinar els descomptes discutits prenent en considerac­ió la totalitat de les circumstàn­cies de l’assumpte”.

En la decisió d’ahir, el TJUE recorda que el Tribunal General va validar l’argument de Brussel·les segons el qual els descomptes de fidelitat concedits tenen la capacitat de restringir la competènci­a. Però afegeix que la seva obligació era analitzar també totes les al·legacions d’Intel.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain