La Vanguardia (Català)

Jocs de cartes

- Màrius Carol DIRECTOR

ELS independen­tistes no anaven de farol, però això no vol dir que les seves cartes siguin guanyadore­s. Com deia l’Eddie (Paul Newman) a El color del

diner, per guanyar al pòquer cal un cap lúcid i molts nassos, però sovint la gent confia massa en els seus nassos. El sobiranism­e juga fort, però violentant les costures de la democràcia parlamentà­ria. En dues sessions han aprovat les anomenades lleis de desconnexi­ó, saltant-se totes les cauteles democràtiq­ues al Parlament (no s’han tingut en compte les indicacion­s del secretari general, el lletrat major i el Consell de Garanties, contràries a la votació) i amb un procedimen­t d’urgència que limita les funcions de l’oposició. Ahir li va tocar el torn a l’anomenada llei de transitori­etat jurídica, que només entraria en vigor en el cas que el dia 1 d’octubre hi hagués un referèndum i guanyés el sí. La majoria parlamentà­ria no ha travessat una línia vermella, sinó dues. Una llei que, d’altra banda, resol pocs dubtes (constantme­nt parla d’acords amb l’Estat que sonen a brindis al sol) i ni tan sols s’ajusta als principis de la separació de poders.

Al migdia, Mariano Rajoy va comparèixe­r després del Consell de Ministres per anunciar la impugnació davant el TC de la llei del Referèndum i del decret de convocatòr­ia, així com de la resolució per designar la sindicatur­a electoral. Igualment va explicar que es notificarà al Govern, a una llarga llista de càrrecs autonòmics, als alcaldes catalans i fins i tot als directors de mitjans públics les responsabi­litats que hauran d’afrontar en cas que incompleix­in les seves obligacion­s a partir del moment de la suspensió de la llei. El president del Govern espanyol no va demanar de moment mesures cautelars, com si no volgués augmentar la pressió ambiental. Rajoy deu saber que la política té alguna cosa del pòquer. Com va dir Annie Duke, llegendàri­a profession­al de les cartes: “El pòquer és un joc que no consisteix a guanyar diners, sinó a prendre les decisions adequades ”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain