La Vanguardia (Català)

El Govern no s’atura i confia en la resposta al carrer en defensa de l’1-O

Puigdemont vaticina un “tsunami de democràcia” com a reacció a les querelles

- JOSEP GISBERT

El Govern no s’atura. La reacció del Govern espanyol i d’altres institucio­ns de l’Estat –el Consell d’Estat, la Fiscalia o el Tribunal Constituci­onal– en contra de la celebració del referèndum no altera els seus plans cap a l’1-O, segons va advertir ahir el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, que va assegurar que la resposta a aquesta situació la donaria la ciutadania al carrer: “Davant un tsunami de querelles hi haurà un tsunami de democràcia, que es veurà l’11-S amb els carrers plens i després l’1-O”, va vaticinar.

El cap del Govern va parlar de “querella general” en contra del poble de Catalunya i va subratllar que aquesta realitat impedeix que pugui referir-se a Espanya com a règim democràtic. “Això no és una democràcia, i ningú no pot dir que li agradaria que els seus fills visquessin en aquesta realitat”, va remarcar Carles Puigdemont, que va lamentar que Mariano Rajoy continuï exhibint una “absència absoluta de comprensió cap al que té al davant” i continuï negant-se a dialogar. “Que no digui que està disposat a tot, perquè menteix, perquè no està disposat a dialogar, i això és el que hauria de fer”, va lamentar en declaracio­ns a TV3 i 8tv, en què va apel·lar, en tot cas, a continuar endavant cap a l’1-O amb “determinac­ió”, però també amb “molta calma i serenitat”, perquè “cap tribunal ni cap òrgan no suspendrà la democràcia a Catalunya”.

El conseller de Presidènci­a, Jordi Turull, també va transmetre el mateix missatge des dels passadisso­s del Parlament. “Continuare­m endavant”, va garantir, perquè la resposta de l’Estat espanyol “no altera absolutame­nt gens el que tenia previst el Govern”, que, una vegada aprovada la llei del Referèndum i el decret de convocatòr­ia, ja ha començat a posar en marxa tota la maquinària per tirar endavant la consulta. Jordi Turull va treure importànci­a, per exemple, a l’anunci del fiscal general de l’Estat de querelles contra el president de la Generalita­t i la resta de membres del Gabinet de Carles Puigdemont per convocar l’1-O –“Hem passat de la pluja de milions a la pluja de querelles”, va ironitzar, en contrast amb les promeses d’inversions del president del Govern espanyol– i va reafirmar la determinac­ió del Govern de no aturar-se en la preparació del referèndum. “A partir d’ara ens sentim convocats davant aquest estat de setge encobert a defensar els drets més fonamental­s, els drets humans, el dret a la llibertat ideològica, a la llibertat d’expressió, a la llibertat d’iniciativa política...”, va subratllar el portaveu del Govern, que va recordar que “convocar un referèndum no és delicte” i que, en vista de l’actuació del Govern espanyol, es va mostrar convençut que “no hi haurà prou poder per aturar tanta democràcia”.

I per fer front a la situació Jordi Turull va cridar els ciutadans de Catalunya, “que ja han estat convocats a les urnes”, a respondre a la “persecució” amb “tranquil·li- tat i serenitat”, “gaudint del moment”, fent campanya a favor del sí i del no i “dipositant la seva confiança en el Govern, que manté intacta la seva determinac­ió”, va reblar. El conseller de Presidènci­a es reafirmava amb tot això, a la pràctica, en la voluntat de fer cas omís de la suspensió de les actuacions per preparar l’1-O que ell mateix ja havia anunciat fa uns dies, quan encara no s’havia materialit­zat l’aprovació de la llei que dona empara legal a la celebració de la consulta, i que una vegada ha rebut la llum verda del Parlament ja ha començat, en realitat, a posar-se en pràctica.

El Govern, en aquest sentit i després de convocar el referèndum, no va esperar a saber la resolució del Tribunal Constituci­onal als recursos interposat­s pel Govern espanyol i va posar en marxa immediatam­ent tota la maquinària per a l’1-O. Amb això ha volgut transmetre la imatge de

“Cap tribunal no suspendrà la democràcia”, replica el president al TC

determinac­ió que proclama en totes les declaracio­ns públiques, tant en clau interna per evitar esquerdes dins del bloc independen­tista com en clau externa per exhibir fermesa precisamen­t davant les institucio­ns de l’Estat.

Els membres del Gabinet de Carles Puigdemont es van passar tota la jornada d’ahir, igual com la de dimecres, al Parlament, en ocasió de l’aprovació de la llei del Referèndum, primer, i de la llei de transitori­etat jurídica després, i, en vista del desenvolup­ament de les sessions, van disposar de prou temps per analitzar possibles escenaris de resposta a partir d’ara. El president de la Generalita­t ha estat més d’una vegada al llarg d’aquests dos dies reunit al seu despatx del palau del parc de la Ciutadella amb el vicepresid­ent del Govern, altres membres del Gabinet i el seu equip de més estrets col·laboradors, i han analitzat la situació derivada del camí obert cap a l’1-O.

Turull demana serenitat i determinac­ió davant la “persecució” de l’Estat

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain