La Vanguardia (Català)

Barcelona eludeix ara per ara comprometr­e’s amb l’1-O

Uns 560 municipis ja s’han adherit al referèndum

- BARCELONA Redacció

Que els ajuntament­s acabarien sent un dels esculls en l’enfrontame­nt institucio­nal del referèndum era previsible. Una vegada convocat, el Govern va remetre una carta a tots els municipis catalans en què els convida a col·laborar en la celebració de la consulta oferint locals per acollir col·legis electorals i a participar en la seva organitzac­ió logística.

Ahir a la nit 560 dels 947 municipis catalans ja s’havien adherit a la crida. Aquests municipis es compromete­n d’aquesta manera a facilitar en el termini de les 48 hores, a comptar des de la firma de la convocatòr­ia del referèndum, els locals de votació que quedaran sota la responsabi­litat de l’Administra­ció Electoral de Catalunya.

És difícil saber quin nombre d’habitants represente­n tots aquests pobles i ciutats que ja s’hi han afegit, però fins ahir els dos de més població de Catalunya no ho havien fet. Ni Barcelona, governada pels comuns, ni l’Hospitalet, governat pels socialiste­s, no van secundar la crida i van demanar als seus respectius serveis jurídics que emetessin un informe sobre la legalitat de la seva intervenci­ó en la iniciativa del referèndum. Al contrari, un altre municipi important de l’àrea metropolit­ana, Badalona –governat per una coalició en què participen els comuns, la CUP i Podem–, sí que va garantir el suport a la crida del Govern.

Però aquesta no va ser l’única carta que van rebre ahir els ajuntament­s catalans. Roberto Bermúdez de Castro, secretari d’Estat per a les Administra­cions Territoria­ls, va remetre una altra missiva en què adverteix els secretaris i intervento­rs de tots els municipis del necessari “respecte al marc constituci­onal i estatutari, així com els pronunciam­ents del Tribunal Constituci­onal”.

No va ser aquesta l’única mesura del Govern espanyol respecte dels ajuntament­s, perquè en el recurs que ahir va interposar la Moncloa davant el Constituci­onal contra els decrets de l’Executiu català per a la convocatòr­ia del referèndum demana a l’Alt Tribunal que comuniqui a cada municipi català –de manera personal a cadascun dels seus alcaldes– la suspensió de la llei del Referèndum i l’obligació de complir el que determinen les resolucion­s del tribunal.

En el cas singular de Barcelona, l’alcaldessa Ada Colau va eludir ahir referir-se a la petició del Govern de la cessió de locals per a la celebració del referèndum de l’1-O, en la tradiciona­l conferènci­a amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de setembre. Tot i així, en el seu discurs, Colau va fer una breu reflexió sobre la situació actual: “Som davant un conflicte polític. Un conflicte polític que requereix una solució política, i que sobretot requereix propostes polítiques. No es pot delegar la política ni en jutges ni en fiscals”.

El PSC, que és soci de govern a Barcelona, per boca del segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va assegurar que seran els serveis jurídics municipals i el secretari general de l’Ajuntament els que “marcaran la pauta” de la col·laboració de la ciutat amb la consulta.

El Govern envia una carta als alcaldes perquè cooperin, i l’Executiu central, una altra perquè no ho facin

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? Ada Colau, alcaldessa de Barcelona
ALEJANDRO GARCIA / EFE Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain