La Vanguardia (Català)

“Sortiu ara mateix!”

Els habitants de Miami esperen l’huracà ‘Irma’ en refugis o en zones allunyades de la costa per por d’inundacion­s de més de tres metres

- ANDY ROBINSON Miami Enviat especial

Centenars de residents de Miami i d’altres zones inundables de Florida es van refugiar ahir al luxós complex hoteler Trump National Doral, en espera que arribi el temible huracà Irma. Els ciutadans amb menys recursos van saturar els pocs refugis disponible­s. L’Ajuntament va ordenar evacuar les zones pròximes a la platja.

Donald Trump passa un de cada tres caps de setmana jugant a golf en les seves propietats sumptuoses a la costa del Florida. Però, ara que l’huracà Irma es dirigeix cap al sud de l’estat de platges, aigües turqueses i agències immobiliàr­ies, no ho podrà fer. El cicló, carregat de vapor del Carib escalfat, amb vents previstos de fins a 170 quilòmetre­s per hora, tocarà de ple ciutats, des de Miami fins a Tampa a partir de dissabte a la nit. El president ja va rebre la notícia ahir que l’huracà més fort de la història havia destruït part de la seva finca Chateau des Palmiers a l’illa de Sant Martí, una residència de dues hectàrees amb platja privada, al costat de gairebé tots els immobles de la petita illa.

No hi anirà el president però centenars de residents de Miami i altres ciutats amenaçades han optat per aguantar la tempesta en el Trump National Doral, un complex hoteler amb quatre camps de golf molt a prop de l’aeroport de Miami. Van arribar des de les zones més baixes de la ciutat al matí abans de tancar-se a les habitacion­s d’estil vil·la i estètica trumpiana, amb llits amb vuit coixins i banys amb aixetes xapades d’or d’imitació. Uns quants fins i tot tenien el coratge de fer un partit en un dels quatre camps de golf . “El vent va a favor”, va fer broma un home d’uns seixanta anys que portava els pals fins al cotxet per després dirigir-se al camp.

Una família de dotze persones arribaven des de les urbanitzac­ions de la costa a North Bay Village. “Volíem estar lluny de l’aigua”, va dir el dentista Sam Store. North Bay Village, igual com les zones de platja més cotitzades de la ciutat, com South Beach, passant pel downtown, han rebut l’ordre d’evacuació obligatòri­a de l’Ajuntament. La nota acaba amb la frase inequívoca i directa com tot a Miami: “Get out now!” (surt ara). En aquestes zones per sota del nivell del mar, els meteoròleg­s adverteixe­n sobre el perill d’inundacion­s de fins a tres metres . A l’arxipèlag d’illots, els famosos cayos, de Cayo Largo a Key West, el pronòstic és de destrucció total.

En el Doral no es palpava el suspens de Humphrey Bogart i Edward G. Robinson davant l’arribada del cicló al film policial Cayo

Largo. Aquí el model és l’aprenent. No era l’alta societat que es fa sòcia del Mar a Lago, la propietat d’elit de Trump a Palm Beach de 123 habitacion­s que també es veu amenaçada pel Irma. Aquestes eren les classes mitjanes blanques de Florida que van aprofitar tarifes de descompte per als dies de la tempesta, molts d’ells votants del president. El Doral semblava el millor refugi quan el vent s’aixecava al matí després d’una nit de calma inquieta, agitant l’enorme bandera de les barres i les estrelles. Fins i tot els turistes creien que la marca Trump seria garantia d’un bon sostre davant l’arribada de la tempesta i el diluvi. “Si és del president crec que estarem ben protegits”, va dir María Ela, una turista peruana que havia vingut d’un altre hotel per passar el cap de setmana de tempestes.

Millor en el Doral que als refugis muntats per als residents de baixos ingressos, sis dels quals estaven complets ahir al matí amb milers de persones, que ja van decidir abandonar casa seva. L’alcalde Carlos Giménez assegurava que hi hauria 43 refugis preparats amb capacitat per a 100.000 persones: “Aquests són refugis d’últim recurs per a gent que de debò que no té on anar”.

Però el cert és que ni el complex hoteler del president dels Estats Units no és un refugi segur davant l’arribada d’un dels huracans més forts de la història que, encara que hagi baixat un punt del 5 que assolia al passar per les illes caribenyes, provocarà forts danys i inundacion­s a tot el sud de Florida. “Doral és una zona pantanosa, jo prefereixo ser al meu bloc d’apartament­s a ser un hoste aquí”, va confessar un dels treballado­rs de l’hotel que conduïa un cotxet del golf a les habitacion­s.

Es repartien llanternes amb instruccio­ns que advertien que “una evacuació obligatòri­a pot ser una possibilit­at”. Un total de 516 persones es van presentar ahir en un hotel que havia estat gairebé buit la nit anterior. En el lobby de marbre taronja i columnes corínties hi ha un cartell del reality show protagonit­zat per Trump, L’Aprenent.

El magnat immobiliar­i és la personific­ació del futur apocalípti­c de Florida. No només per la seva negacions oportunist­a respecte al canvi climàtic sinó per la seva professió d’immobiliar­i, l’arrel de la seva fortuna i el seu poder. Des dels anys del crac del 1929, desencaden­at per la punxada de la bombolla de Florida, aquest Estat ha estat el terreny més afectat per l’especulaci­ó al sector de l’habitatge. I en els anys en què el canvi climàtic ja ha estat reconegut per la ciència, la construcci­ons d’habitatges en urbanitzac­ions de baixíssima densitat, en zones extremadam­ent vulnerable­s a les inundacion­s, ha estat vertiginos­a.

Les construcci­ons als illots quedaran completame­nt arrasades, segons el pronòstic

 ??  ??
 ?? HECTOR RETAMAL / AFP ?? Irma ha provocat greus inundacion­s al nord d’Haití com mostra aquesta foto a Fort Liberté
HECTOR RETAMAL / AFP Irma ha provocat greus inundacion­s al nord d’Haití com mostra aquesta foto a Fort Liberté
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain