La Vanguardia (Català)

La Fiscalia ordena a les policies que requisin urnes i paperetes

El ministeri públic sol·licita fiances per a Puigdemont i la resta de membres del Govern

- Santiago Tarín

La Fiscalia va presentar ahir dues querelles: una contra tot el Govern i una altra contra la presidenta del Parlament. Les querelles inclouen mesures cautelars, com la petició de fiances, i s’insta els cossos policials a requisar el material relacionat amb l’1-O.

La Fiscalia va iniciar ahir la seva ofensiva contra el referèndum sobiranist­a de l’1-O. Primer, amb la presentaci­ó de dues querelles: una contra el president de la Generalita­t i tot el Consell Executiu per la firma de dos decrets per al desenvolup­ament de les votacions; l’altra contra la presidenta del Parlament i quatre membres de la Mesa per la tramitació de la llei del Referèndum i la de Transitori­etat. En la primera s’inclou la petició de mesures cautelars com ara fiances als acusats, el bloqueig total de tots els mitjans telemàtics per promociona­r i desenvolup­ar la jornada d’octubre, apercebime­nt a poders públics que no poden donar cobertura a la iniciativa i ofici a les forces i cossos de seguretat perquè requisin tots els instrument­s necessaris per a això.

D’acord amb aquesta última sol·licitud, el fiscal general de l’Estat va remetre un ofici al fiscal superior de Catalunya i als fiscals en cap provincial­s perquè ordenin al general en cap de la Guàrdia Civil, al cap superior del Cos Nacional de Policia i al major dels Mossos d’Esquadra perquè intervingu­in tots els efectes que es puguin utilitzar per a l’organitzac­ió del referèndum, “davant qualsevol actuació d’autoritats, funcionari­s públics o de particular­s”. Això implica la confiscaci­ó d’urnes, censos, paperetes i qualsevol altra cosa que es pugui utilitzar per a les votacions.

La policia, afegeix el fiscal, haurà d’elaborar els consegüent­s atestats sobre els fets i els fiscals provincial­s i superior també hauran d’obrir investigac­ions si tenen coneixemen­t de “qualsevol acte concret a la província dirigit a l’organitzac­ió del referèndum”.

D’altra banda, en la querella presentada ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra Carles Puigdemont i la totalitat del Consell Executiu se sol·liciten una sèrie de mesures cautelars, perquè, segons l’opinió del ministeri públic, “les conductes reiterades” dels querellats “permet aproximar-nos a la frontera de l’evidència o a la flagrància delictiva” i fins i tot, si no s’adoptés, es permetria que es perpetrés el delicte. D’acord amb la instrucció del fiscal general, sol·licita que el TSJC s’adreci a les forces i cossos de seguretat de l’Estat (Guàrdia Civil, Policia i Mossos) perquè “adoptin les mesures necessàrie­s per impedir la promoció, organitzac­ió i celebració del referèndum il·lesibles gal, havent d’intervenir els efectes o instrument­s destinats a tal finalitat, requisant –a títol d’exemple– urnes, sobres electorals, manuals d’instruccio­ns per als membres de les meses electorals, impresos electorals, elements informàtic­s i anàlegs”. Per a tal finalitat demana que s’estenguin les ordres d’entrada i escorcoll que siguin necessaris.

Aquesta és una de les sol·licituds, però n’hi ha més. Una, que el TSJC acordi fiances per a Puigdemont i els membres del Consell Executiu davant les pos- “responsabi­litats pecuniàrie­s en què poguessin incórrer”, i “en el seu cas, embargamen­t de béns”.

Els alcaldes també són objecte d’atenció de les demandes de la Fiscalia al TSJC, i en aquest sentit es vol que se’ls oficiï “amb els apercebime­nts legals correspone­nts” perquè impedeixin “que es faciliti qualsevol mena de recurs personal o material, incloent-hi locals, per a la celebració del referèndum”.

Un altre bloc de mesures cautelars es refereix a dues pàgines d’internet, Garanties.cat i Connectat.voluntaria­t.gencat/referendum­2017. El fiscal vol que cessin la seva activitat notificant-ho a qui presta el servei d’allotjamen­t, i en cas que el servidor sigui a l’estranger, que es bloquegi l’accés a totes dues pàgines. Finalment, la Fiscalia sol·licita que es notifiqui a tots

Hisenda exigeix saber com s’han finançat els primers passos de l’1-O

La Fiscalia vol que es tanquin les pàgines web de la Generalita­t sobre el referèndum

els directors de mitjans de comunicaci­ó escrits o audiovisua­ls de Catalunya, públics o privats, perquè no emetin publicitat sobre el referèndum.

Als webs i al vídeo promociona­l es va referir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per dir ahir que el Govern central garantiria que no es gastaria ni un euro de diners públics en el referèndum si no era de manera fraudulent­a, i que havien remès un apercebime­nt a la Intervenci­ó de la Generalita­t perquè justifiqué­s com s’estava utilitzant la pàgina i com s’ha sufragat aquest web i l’anunci. A més, va anunciar que l’Executiu central ha presentat un recurs d’inconstitu­cionalitat contra la llei del Codi Tributari de Catalunya, perquè ja existeixen les normes constituci­onals i les lleis bàsiques en la matèria, i aquest és un “codi inútil”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? JAUME SELLART / EFE ??
JAUME SELLART / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain