La Vanguardia (Català)

L’obsessió del laberint

- Màrius Carol DIRECTOR

JORGE Luis Borges es refereix sovint en la seva obra als laberints, i fins i tot té poemes i contes dedicats a aquestes trampes geomètriqu­es. Els seus biògrafs relaten que de petit va descobrir a la biblioteca paterna un llibre de l’editorial francesa Garnier, amb un gravat que reproduïa una construcci­ó en forma d’amfiteatre, de murs alts i camins intricats, per on vagaven, perduts, homes i animals. Un dels relats més anguniosos (El jardín de los senderos que se bifurcan )ésel que descriu un inquietant laberint que està igualment perdut en el paisatge. Borges va estar tota la seva vida obsessiona­t amb la idea de perdre’s, però també amb la perversita­t dels dissenyado­rs de laberints, ja que són recintes destinats a extraviar-se. Possibleme­nt perquè la seva imatge és una invitació a explorar el destí de l’home, que no pot controlar.

El contenciós català s’assembla cada cop més a un laberint en el qual no és possible trobar la sortida. Els constructo­rs del laberint han estat d’aquí i d’allà, com si estiguessi­n condemnats a no trobar-se, com si visquessin el desacord com una mena de fat. D’aquesta manera assistim a un cúmul d’incerteses, que a curt termini poden despertar emocions desbordade­s, sentiments enfrontats i decisions descontrol­ades. L’independen­tisme es retroalime­nta amb les amenaces, mentre l’Estat infla el pit amb els desafiamen­ts. La paraula ha deixat de pertànyer al territori de la raó pura, per endinsar-se en el coliseu de les frases agressives.

Ningú no sap com fugir del laberint i sobretot tots desconeixe­n com fer-ho sense un cost excessiu. El món ens mira sorprès davant la dimensió de la crisi. L’esperança és que Mariano Rajoy digués amb solemnitat que “no renuncia a res”. Dit tan rotundamen­t podríem creure que tampoc no descarta l’entesa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain