La Vanguardia (Català)

Els russos de Síria

L’estreta relació entre Moscou i Damasc es remunta a l’època soviètica i s’ha enfortit amb la guerra civil

- TOMÁS ALCOVERRO Damasc

En un dels rars cinemes oberts a Damasc vaig veure una pel·lícula que em va interessar. Un jove sirià s’enamora i es casa amb una noia russa que és ben acollida per la seva família.

Un dia es troba al carrer amb un vell company d’escola, convertit en imam, que comença a visitar amb assiduïtat. És un religiós salafista de llarga barba, que el persuadeix de freqüentar la seva mesquita, embeure’s d’un islam obscuranti­sta.

Lentament va adquirint els seus costums, passa les hores enganxat als programes de televisió dels predicador­s a sou de l’Aràbia Saudita i de Qatar, adopta el seu estil de vida, es deixa créixer la barba i es fa intransige­nt. Descuida la seva esposa russa que, decebuda, li escriu una carta de comiat i se’n va de la casa. Tota la seva família s’inquieta pels canvis tan rotunds d’actitud, pel seu aïllament en la religió. La pel·lícula acaba amb el retorn a la vida anterior, escapolint-se de la perniciosa influència de l’imam, expressat significat­ivament en l’acte d’afaitar-se la barba i tornar als braços de la seva esposa en un final feliç.

Quantes persones componen la comunitat russa a Síria? És difícil avaluar-lo amb precisió. No em refereixo al contingent militar enviat pel president Putin per ajudar el Govern de Baixar al-Assad en la seva guerra contra els grups armats de l’oposició. Des de fa dècades, des dels setanta, la relació entre l’URSS i Síria va ser molt sòlida. Milers de sirians van viatjar a Moscou per estudiar Medicina, Arquitectu­ra, Enginyeria o Química, i molts es van casar amb russes tornant al seu país d’origen.

Hi ha entre 70 i 100.000 persones amb doble nacionalit­at. Al principi del conflicte bèl·lic, Moscou va repatriar gran part dels seus súbdits. En els meus primers viatges a Damasc el 1970, els soviètics –consellers, tècnics, enginyers– omplien llavors els pocs hotels que hi havia a la capital, com el Semiramis, l’Omeyad, el Catans. Quan vaig visitar la presa de Tabqa a la vall de l’Eufrates, en una zona ara insegura, centenars d’obrers especialit­zats soviètics treballave­n en la construcci­ó de la gran presa, ambiciosa obra del rais Hafiz al-Assad, pare de Baixar. Aquell embassamen­t i el seu veí poblat pretenia ser nucli d’una societat socialista, gresol on es fonguessin totes les diferèncie­s tribals de la població heterogèni­a.

La dècada dels setanta va ser l’època daurada de l’URSS als pobles àrabs per la gran influència que va exercir sobre Egipte, Iraq, Síria, el Iemen o els palestins de l’OAP. El 1988 es va firmar un important acord de cooperació econòmica i militar entre l’URSS i Síria, i Damasc es convertir en el seu aliat mes important entre els països àrabs.

A l’enfonsar-se l’URSS, Síria es va quedar, com em va dir un ambaixador espanyol, “sense pare ni mare”. El règim va haver d’adaptar-se a les noves circumstàn­cies internacio­nals dominades pels Estats Units.

L’eclipsi soviètic a l’Orient Mitjà va deixar un buit molt perceptibl­e. Ha estat Putin qui va desempolse­gar els vells expedients militars, comercials, diplomàtic­s, per aconseguir, ja sense cap pretensió ideològica, que Rússia tornés a ser present a la regió. Als milers de sirians que van anar a estudiar a Moscou ha seguit una nova generació que ha reprès el seu camí.

El rus s’estudia en escoles públiques i se sent parlar de tant en tant als carrers. Si bé Damasc, on es troba la seva fortificad­a ambaixada bombardeja­da alguna vegada pels rebels, la seva presència militar és invisible, a Alep és omnipresen­t, amb el carros de combat, les patrulles militars de carrer. Al seu famós carrer Quatli, a prop del mític Hotel Baron, ja en la dècada dels setanta, hi havia profusió de cartells comercials escrits en rus. A les ciutats mediterràn­ies de Lataquia o Tartus, amb base militar russa, són més visibles que fa un parell d’anys. El món militar i periodísti­c russos és molt tancat i actua independen­tment pel seu compte i risc. Sovint és el seu propi Estat Major qui publica els comunicats de guerra abans que l’exèrcit sirià.

Per a una part de la població siriana –l’oposició és contrària a l’ajuda al règim–, els russos, malgrat que poden mostrar-se de vegades altius, no estan marcats pel tarannà colonial d’Occident i respecten la seva unitat territoria­l. Són molts els sirians que els prefereixe­n als iranians. Rússia té llum verda a Síria. És indiscutib­le que ha tornat a integrar-se a fons en el que antigament va ser la òrbita soviètica .Un intel·lectual damasquí m’explicava que quan fa uns tres anys perillava el règim, va dir: “Que Rússia faci amb nosaltres el mateix que va fer a Crimea”.

Hi ha prop de 100.000 persones amb doble nacionalit­at; Moscou en va repatriar moltes a l’inici de la guerra Putin va desempolse­gar els vells acords militars, diplomàtic­s i comercials per recuperar influència

 ?? GEORGE OURFALIAN / AFP ?? Un helicòpter militar rus sobrevola un grup de soldats sirians en l’ofensiva sobre Deir ez-Zor
GEORGE OURFALIAN / AFP Un helicòpter militar rus sobrevola un grup de soldats sirians en l’ofensiva sobre Deir ez-Zor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain