La Vanguardia (Català)

L’últim tren a Churchill

Fa quatre mesos que la via fèrria que unia Winnipeg amb la badia de Hudson està tallada

- RAFAEL RAMOS

L’

únic diari de Churchill, el Hudson Bay Post , no és un diari, ni un setmanari, ni un mensual. Com indica la seva portada, només es publica “de tant en tant”, si hi ha notícies que ho justifiqui­n o algú decideix posar un anunci que pagui la tirada. Si un ós polar mata o fereix un turista, si comença o acaba algun gran projecte d’investigac­ió científica, si el canvi climàtic provoca algun fenomen rellevant o si se’n va el perruquer local i en cal contractar un altre.

Últimament el Post apareix amb més freqüència que mai, de vegades fins i tot diversos dies seguits, perquè la localitat s’està morint. El tren bisetmanal que la unia a Winnipeg (1.400 quilòmetre­s al sur,la capital de la província de Manitoba) va deixar de funcionar el passat 23 de maig, després que una sèrie de tempestes i inundacion­s sense precedents, vinculades a l’escalfamen­t del planeta, destrosses­sin la via fèrria. I com que el negoci va ser privatitza­t el 1997, el seu propietari –la companyia nordameric­ana Omnitrax, amb seu a Denver– ha decidit que no li compensa pagar els 50 milions d’euros que costaria reconstrui­r-la.

Els gairebé 900 habitants de Churchill, “la capital d’óssos polars del món” i l’únic port canadenc d’aigües profundes a l’Àrtic, no s’han quedat del tot aïllats perquè hi continua havent un parell de vols setmanals. Però el cost de transporta­r els aliments i béns de primera necessitat per avió, en comptes d’en tren, ha fet que el preu de la llet, el pa o la carn es tripliqui, malgrat que el govern d’Ottawa està aplicant “subsidis d’emergència”. El fet portar per aire materials de construcci­ó, portes o finestres costa cinc vegades més que fa només uns mesos.

La ciutat és un assentamen­t permanent només des del 1717, quan la Companyia de la Badia de Hudson va establir un fort per al comerç de pells, i el va anomenar en honor al seu expresiden­t John Churchill, primer Duc de Malrlborou­gh i avantpassa­t del cèlebre primer ministre britànic. De la seva població, un 56% són indis, un 5% esquimals i la resta blancs, i es parla tant l’anglès com el cree (llengua aborigen).

El principal mitjà de transport són les motos de neu, perquè, malgrat estar en el mateix paral·lel 58 que Estocolm o Inverness (Escòcia), la temperatur­a mitjana al gener és de 26 graus sota zero. L’economia se sosté (o se sostenia fins fa poc) gràcies a la caça, la pesca i el turisme ecològic. Diversos hotels allotgen els visitants que venen a l’estiu a veure les balenes, i a la tardor a tocar gairebé els óssos polars que s’aproximen als autobusos mentre esperen que es congelin les aigües per poder tornar als feus del nord a caçar foques. Els més atrevits, adolescent­s que es prenen excessives llibertats amb els humans, són anestesiat­s i posats per una nit o dues en una presó especial per a ells, a fi que es calmin i aprenguin la lliçó.

A només un centenar de quilòmetre­s de Nunavut (els remots territoris àrtics del Canadà habitats pels inuit), el govern canadenc ha considerat Churchill com una joia en brut que podia ser el punt de connexió entre les rutes de transport marítim i terrestre per al comerç del gra. Durant la Segona Guerra Mundial, els aliats van instal·lar una estació de radar i detecció de míssils soviètics, que va sobreviure fins i tot ben entrada les guerra freda. I els seus habitants es van deslliurar pels pèls de ser els conillets d’índies en les detonacion­s nuclears secretes efectuades pel Ministeri de Defensa al Nord glaçat del país. La seva existència només s’ha conegut fa poc i com a conseqüènc­ia diverses generacion­s de nadius han patit càncer i altres malalties. D’altres no van tenir tanta sort.

Churchill va créixer entorn de la seva estació de ferrocarri­l, construïda el 1929 pel Canadian Pacific Railway. Però des de maig els trens es queden a Gilliam, a 200 quilòmetre­s de distància. A l’estiu, amb la seva llum i els seus dies eterns, tot es veu una mica millor. Però l’hivern, quan arribi d’aquí a uns mesos el fred, l’aurora boreal i les nits eternes, es presenta molt dur.

Aquesta vegada potser no són els óssos els únics que emigrin a la recerca de menjar.

La ciutat de 900 habitants ha quedat gairebé aïllada, i el cost del pa i la llet s’ha triplicat

 ?? WOLFGANG KAEHLER / GETTY ?? Clima extrem La temperatur­a mitjana al gener és de 26º sota zero
WOLFGANG KAEHLER / GETTY Clima extrem La temperatur­a mitjana al gener és de 26º sota zero
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain