La Vanguardia (Català)

El TSJC admet a tràmit les querelles contra Puigdemont i Forcadell

El referèndum vol trencar “la sobirania de la nació espanyola”, segons la Fiscalia

- Barcelona

La lentitud de la justícia espanyola va quedar ahir polvoritza­da pel desenvolup­ament dels esdevenime­nts entorn del referèndum de l’1-O. Passada la una del migdia, la Fiscalia va presentar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dues querelles, una contra Carles Puigdemont i la totalitat del Consell Executiu i una altra contra Carme Forcadell i quatre membres de la Mesa del Parlament. I a dos quarts de cinc de la tarda es va reunir la sala d’admissions del TSJC i en poc més d’una hora va decidir admetre-les a tràmit.

Les dues querelles s’han presentat pels presumptes delictes de desobedièn­cia, prevaricac­ió i malversaci­ó de cabals públics. En el cas de l’acció penal contra el president i els 13 membres del Consell Executiu, s’interposa pels dos decrets estesos després del ple del Parlament. El primer és el de convocatòr­ia del referèndum de l’1-O, rubricat per tots els membres del Govern. Respecte al segon, es tracta del que regula les normes complement­àries per a la realitzaci­ó de les votacions i que només està firmat per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. El TSJC la unirà al procés obert contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

L’altra querella s’adreça contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresid­ent primer d’aquest òrgan, Lluís Guinó, i els secretaris Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. Aquí es persegueix la tramitació de dues lleis: la del Referèndum i la de Transitori­etat Jurídica i Fundaciona­l de la República. El tribunal ha decidit que s’acumuli a la ja en tràmit contra ells.

Les dues querelles tenen punts en comú, però també notables diferèncie­s. Per exemple, en la de Forcadell, es raona sobre la inviolabil­itat dels parlamenta­ris, que empara les seves opinions a la Cambra però no per la comissió de delictes. En totes dues es posa èmfasi en les advertènci­es que el Consell de Garanties Estatutàri­es, el lletrat major i el secretari general del Parlament van fer als querellats. En els escrits es pot llegir que el Govern i JxSí i la CUP tenen una “pertinaç, inequívoca i irreversib­le” voluntat de “tirar endavant el seu projecte polític per la força dels fets consumats”. El Govern pretén amb les seves actuacions, segons el fiscal, l’“oberta i deliberada derogació” del sistema constituci­onal espanyol; i s’impulsa així un “procedimen­t il·legítim” en què els acusats substituei­xen “l’ordenament jurídic vigent per la seva pròpia voluntat”. En la querella es llegeix que la llei del Referèndum és “una mera argúcia fraudulent­a per donar una tosca aparença de legalitat a allò que no és sinó una flagrant violació de la Constituci­ó i de l’Estatut”.

En els textos s’assegura que els decrets atorguen al “poble de Catalunya una suposada qualitat de subjecte polític sobirà” que no té. A Forcadell i la Mesa se’ls imputa que Catalunya no té competènci­es per convocar un referèndum i se’ls diu que han estat arbitraris permetent la votació de les lleis “amb un exercici desviat de les funcions públiques que ostenten”. La tramitació de les lleis podria tenir com a conseqüènc­ia “el possible resultat de l’il·legal referèndum independen­tista proclamant la independèn­cia de Catalunya de l’Estat espanyol (...) trencant la sobirania nacional i la indissolub­le unitat de la nació espanyola com a principis bàsics” de la Constituci­ó”.

D’altra banda, el TSJC va iniciar ahir les notificaci­ons personalit­zades de les resolucion­s del TC al lletrat major i al secretari general del Parlament, a la cap de Publicacio­ns de la Cambra, i al major i a tres comissaris dels Mossos d’Esquadra.

Les actuacions s’afegeixen a altres processos oberts al Tribunal Superior Les resolucion­s del Constituci­onal ja s’estan comunicant als Mossos i funcionari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain