La Vanguardia (Català)

Puigdemont demana una Diada “massiva” davant les “amenaces” de l’Estat

El president considera la mobilitzac­ió de dilluns “clau per a l’èxit de l’1-O” i es compromet a continuar “fins al final”

- Barcelona

Carles Puigdemont vol que la mobilitzac­ió ciutadana amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya sigui “massiva” com a reacció a l’“onada d’amenaces” de l’Estat davant l’1-O. “La resposta a aquesta onada d’amenaces, obstacles, querelles, utilitzaci­ons d’infraestru­ctures, estructure­s i claveguere­s de l’Estat ha de ser massiva”, va reclamar ahir a tall d’invitació a participar en la manifestac­ió convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) dilluns a Barcelona, que considera que s’ha de desenvolup­ar com sempre “a la catalana”, és a dir, de manera absolutame­nt “cívica, festiva, participat­iva i democràtic­a”.

En un vídeo difós a través de Twitter i Instagram, el president de la Generalita­t va explicar que “des del 2012 milions de catalans, cada 11 de setembre, hem sortit al carrer, de manera pacífica, tranquil·la, festiva, per defensar una idea bàsica, a la qual no podem renunciar, que és el dret que tenim a decidir què volem fer amb el nostre futur, què volem fer amb el nostre país”, i va subratllar que “aquest any ens toca fer el mateix”, però “en unes condicions diferents”. La diferència és que “tenim un nombre creixent de dificultat­s per part d’aquells que no entenen la democràcia”, va denunciar amb referència a la pressió que estan exercint les institucio­ns de l’Estat per impedir la celebració del referèndum, i per això va apel·lar que la resposta al carrer en aquesta Diada Nacional de Catalunya sigui “massiva”. “Votar, fer que la gent decideixi, és democràcia, i això no ens ho deixem arrabassar”, va reblar.

Carles Puigdemont va anunciar que serà present en la manifestac­ió –com ja va passar l’any passat, que va participar en la que es va celebrar a Salt– i va demanar que la mobilitzac­ió tingui el “caràcter integrador” que caracterit­za històricam­ent la societat catalana. “Són benvinguts tots els matisos, llengües i orígens en la defensa de la democràcia, del dret que tenim a votar”, va especifica­r el president de la Generalita­t, per a qui “servir aquest país que fa tants anys que està mobilitzat darrere d’aquesta idea no és cap crim, al contrari, és un honor”. “Però és clau perquè l’1

d’octubre sigui un èxit que en aquesta Diada Nacional de Catalunya siguem molts”, va precisar Carles Puigdemont, que va fer una crida directa a la participac­ió: “Jo hi seré, m’agradaria molt que ens hi acompanyés­siu”.

El president de la Generalita­t, després de la intensa setmana viscuda al Parlament, va intervenir a última hora d’ahir en un acte a favor del referèndum organitzat per l’ANC a Sant Joan Despí, juntament amb el president de l’entitat, Jordi Sánchez, i l’exconselle­r i membre d’ERC Xavier Vendrell, on es va comprometr­e a continuar “fins al final” i va garantir que “el Govern no fallarà”. I el Govern, precisamen­t, mantenia de moment tot el dispositiu per a l’1-O, des de la campanya publicitàr­ia fins al web –referendum.cat– i la inscripció de voluntaris, que segons xifres oficials ja ascendien a 26.000. I també l’acreditaci­ó d’observador­s internacio­nals per part de la sindicatur­a electoral, els primers dels quals va rebre el titular d’Afers Exteriors, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia, Raül Romeva. La missió estava formada per observador­s dels Estats Units, el Regne Unit, França, Holanda i Polònia i encapçalad­a per Daan Everts, expert en l’àmbit de l’observació electoral i amb una dilatada trajectòri­a en el servei diplomàtic holandès i altres organismes internacio­nals, i la reunió es va produir a instàncies d’aquest grup, que va sol·licitar iniciar el seu pla de treball amb una trobada amb el Govern.

En tot cas, la voluntat del gabinet de Carles Puigdemont amb tot plegat era transmetre una imatge de màxima normalitat malgrat la pressió creixent del Govern espanyol i altres institucio­ns de l’Estat com el Tribunal Constituci­onal i la Fiscalia. “Que ningú no tingui dubtes del referèndum des del punt de vista operatiu”, va intentar tranquil·litzar en aquest sentit el mateix conseller d’Afers Exteriors.

El Govern intenta transmetre una imatge de normalitat malgrat la pressió creixent

El nombre de voluntaris inscrits per al referèndum s’eleva a 26.000 en dos dies

 ?? ALEX CUBERO / EFE ?? Cafè per a tothom. Carles Puigdemont va compartir ahir un cafè amb Alicia Sánchez Camacho i altres diputats del PP, al bar del Parlament, en una xerrada distesa després de la tensió de la setmana
ALEX CUBERO / EFE Cafè per a tothom. Carles Puigdemont va compartir ahir un cafè amb Alicia Sánchez Camacho i altres diputats del PP, al bar del Parlament, en una xerrada distesa després de la tensió de la setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain