La Vanguardia (Català)

Coscubiela

- Enric Juliana

La política sempre dona sorpreses. La intervenci­ó més escoltada i més comentada aquesta setmana al Parlament ha estat la del portaveu del grup amb més dificultat­s per mantenir-se unit en la disjuntiva catalana actual. La ventada està a punt d’emportar-se l’encanyissa­t de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), la fràgil coalició electoral –a qui se li va acudir el nom?– que el setembre del 2015 va agrupar Podem, ICV i el partit municipal d’Ada Colau, però tothom parla del discurs de Joan Coscubiela.

Les brigades de xoc de l’independen­tisme li han donat una llisada a les xarxes socials. Gabriel Rufián li ha dit esquirol. A Catalunya Ràdio, emissora pública pagada per tots, Mònica Terribas el va amonestar en directe. Va fer posar drets els diputats de l’oposició. No s’havia vist mai el Partit Popular, Ciutadans i el PSC aplaudir tots junts la intervenci­ó d’un exsecretar­i general de Comissions Obreres, d’antiga filiació comunista. Els fraticelli de la CUP reien i assenyalav­en amb el dit l’aplaudimen­t dels unionistes. Coscubiela va plantar cara: “No vull que el meu fill visqui en un país on la majoria pugui tapar els drets dels que no pensen com ella”. Molta gent ha escoltat amb atenció les paraules de Coscubiela. Molta gent sense pancarta i sense tribuna hi està d’acord. Els comuns –encara a mig construir– s’estan convertint en l’únic partit transversa­l que queda a Catalunya. El 21% dels seus electors estan a favor de la independèn­cia, i la resta volen més autonomia. Resistiran? No els serà gens fàcil. Els volen esquilar.

El ple del Parlament no ha resistit aquesta setmana l’efecte dels rajos gamma. És difícil fabricar solemnitat en temps de directe televisiu amb internet. El debat ha estat un fracàs escènic del sobiranism­e. Carme Forcadell no el volia el debat. No, ara. La presidenta del Parlament hauria preferit que les dues lleis de desconnexi­ó fossin inicialmen­t aprovades com a decret llei pel Consell Executiu de la Generalita­t. La CUP va voler ple, i en va tenir.

Un sobiranism­e que parla constantme­nt de democràcia no pot restringir els drets de l’oposició en una votació tensa i transcende­ntal sense provocar un curtcircui­t. “Aquests són els que ens volen donar lliçons?”, es pregunta molta gent a Espanya.

Coscubiela és un superviven­t. Els joves d’ICV van voler deixar-lo enrere, i no va deixar que el marginessi­n. Ada Colau tampoc no simpatitza­va gaire amb ell. Dur, intuïtiu i personalis­ta, ve de Comissions Obreres i porta la marca del vell PSUC, que es proclamava partit nacional català, sense haver estat mai independen­tista, ni tan sols sota la direcció de Joan Comorera, el seu primer secretari general, un catalanist­a de pedra picada.

Coscubiela és nacional-català, sense fòbia a Espanya. Hi ha molts nacional-catalans que en aquests moments se senten violentats per la propaganda secessioni­sta, necessitad­a d’un alt consum diari d’emocions. Coscubiela, que deixarà el Parlament quan s’acabi la legislatur­a, ve del sindicalis­me i té el costum de no deixar-se acovardir. Hi haurà un manifest de sindicalis­tes, encapçalat per Josep Lluís López Bulla, històric líder de Comissions, que farà parlar ben aviat.

Una altra dada interessan­t per a la memòria: la Comissió Obrera Nacional de Catalunya va ser constituïd­a en la clandestin­itat el 1964, agrupant treballado­rs que havien arribat de tots els racons d’Espanya sota la bandera catalana.

El discurs de l’antic líder de Comissions al Parlament ha atret totes les mirades

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Joan Coscubiela, diputat de CSQP, al Parlament
TONI ALBIR / EFE Joan Coscubiela, diputat de CSQP, al Parlament
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain