La Vanguardia (Català)

El TC suspendrà la setmana que ve la llei de Transitori­etat Jurídica

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El Tribunal Constituci­onal (TC) preveu resoldre sobre el recurs del Govern central contra la llei catalana de Transitori­etat Jurídica durant la setmana que ve. Estava previst que fos ahir, però la no publicació immediata del text va conduir a un ajornament de les primeres decisions sobre aquesta norma. L’Executiu de Mariano Rajoy, òbviament, manté tot l’interès que el Constituci­onal la suspengui primer, admetent a tràmit el seu recurs, i l’anul·li després. Però la urgència d’aquest procés ja és relativa. Sobretot perquè el TC ha deixat en suspens la llei del Referèndum, que en principi tindria la funció de clau de pas per a la desconnexi­ó. Des de la perspectiv­a de l’Executiu central, en definitiva, la bateria de mesures preses en relació amb l’1-O fa innecessàr­ia la suspensió immediata d’aquesta segona llei, encara que no per això el recurs deixarà de plantejar-se i defensarse amb la mateixa contundènc­ia que els quatre primers presentats sobre la projectada consulta.

Com és preceptiu abans d’interposar un recurs d’inconstitu­cionalitat, el Govern espanyol va demanar un dictamen al Consell d’Estat sobre la llei de Transitori­etat. L’informe és al seu torn molt taxatiu, i conclou que hi ha motius sobrats per impugnar l’esmentada norma i interessar la seva expulsió de l’ordenament jurídic.

“La definició de Catalunya com a Estat i de la llei de Transitori­etat com a norma suprema de l’ordenació catalana en espera d’una Constituci­ó i les disposicio­ns connexes amb aquesta –afirma el dictamen– trenquen tant l’article 2 de la Constituci­ó, que proclama ‘la indissolub­le unitat de la nació espanyola’, com el seu article 9.1, que estableix la subjecció dels ciutadans i dels poders públics ‘a la Constituci­ó i a la resta de l’ordenament jurídic’. I suposa, així mateix, la pretensió de produir una escissió territoria­l

El Consell d’Estat diu que l’objectiu del text és “la cancel·lació de la integritat territoria­l d’Espanya”

amb la cancel·lació de la integritat territoria­l d’Espanya”.

El Consell d’Estat estima que la llei de Transitori­etat constituei­x una “operació de destrucció i suplantaci­ó a Catalunya de l’ordre constituci­onal i estatutari vigents”. I subratlla que “s’instrument­a mitjançant una llei produïda per un Parlament autonòmic buscant l’elusió de tràmits essencials”. Tot plegat a fi d’“impedir l’exercici dels drets de la minoria parlamentà­ria”. El dictamen afegeix que la llei esmentada actua “des de la condició d’un poder constituït que, sense respectar cap dels procedimen­ts prescrits i exigibles, pretén la destrucció del poder constituen­t dins de l’ordre institucio­nal de la qual ha estat creat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain