La Vanguardia (Català)

El Govern d’Alemanya crida a respectar la Constituci­ó

Eurodiputa­ts de tots els signes exposen la seva versió sobre el conflicte

- Brussel·les / Berlín. Correspons­als BEATRIZ NAVARRO MARÍA-PAZ LÓPEZ

Alemanya va fer ahir una crida a respectar la legalitat i la Constituci­ó espanyola amb referència al referèndum d’autodeterm­inació que la Generalita­t pretén celebrar l’1-O. Preguntat en una roda de premsa habitual dels divendres, Steffen Seibert, portaveu de la cancellera, Angela Merkel, va afirmar: “El Govern alemany té gran interès que es mantingui l’estabilita­t a Espanya; i per això és important que en tots els nivells institucio­nals sigui respectada la llei, i per descomptat la Constituci­ó espanyola”.

Seibert reiterava així el que va manifestar fa dos anys la mateixa cancellera. Amb tot, el portaveu de Merkel no va voler entrar en detalls sobre la qüestió, i va insistir que es tracta d’“un afer intern” d’Espanya. Però, quan li van preguntar sobre si el Govern havia contactat amb Berlín per explicar els seus últims moviments al Parlament, va respondre que no li consta cap tipus de contacte en aquest sentit.

Mentrestan­t s’ha desencaden­at una guerra de correus electrònic­s al Parlament Europeu. “Estimats eurodiputa­ts, col·legues, amics...”. Comencen gairebé tots igual, però el contingut dels correus electrònic­s que aquesta setmana han aterrat a les bústies dels 751 membres del Parlament Europeu sobre els últims esdevenime­nts polítics a Catalunya no pot ser més dispar. Diputats de tots els signes de la delegació espanyola s’han mobilitzat per donar la seva versió sobre la situació i mostrar el suport de les seves respective­s famílies polítiques a les seves posicions. Per a uns i altres, Estrasburg i Europa, encara que reticents, són l’altra arena del conflicte. El grup socialista europeu ha donat suport a l’actitud del

BLOC CONTRA L’1-O Els conservado­rs, socialiste­s i liberals europeus demanen respecte a la legalitat

PSC en defensa de l’Estat de dret, i el PPE va donar suport als seus membres espanyols. El grup liberal, en el qual conviuen Ciutadans, UPyD i Convergènc­ia, va publicar un missatge en defensa de l’“ordre constituci­onal” però sense citar Catalunya.

Va començar la “guerra” de correus Javi López (PSC) amb un missatge en el qual avisa que l’intent del Govern de celebrar un referèndum “és una operació política a favor de la independèn­cia que només

BLOC DE JXSÍ La llei de Transitori­etat “ofereix seguretat jurídica”, segons els diputats nacionalis­tes

serveix els interessos dels partits independen­tistes” i els adjunta la posició dels socialiste­s catalans, a favor d’“una solució federal” per a la situació. Dijous, la liberal Beatriz Becerra va difondre la carta rebuda del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani (PPE), en què adverteix que anar contra la Constituci­ó espanyola és “anar contra la UE”. Després es va afegir a l’ofensiva informativ­a la seva companya de files Teresa Giménez Barbat (també liberal i exmembre d’UPyD), que va escriure als seus col·legues per denunciar que les decisions del Govern català “contravene­n els acords i normes” del Consell d’Europa i el Tribunal de la Haia.

Els representa­nts del bloc Junts pel Sí a l’Eurocambra –Jordi Soler (ERC), Josep Maria Terricabra­s (ERC) i Ramon Tremosa (Convergènc­ia)– van contraatac­ar el mateix dia amb un correu conjunt, més escarit, en què expliquen que el Parlament ha aprovat la llei de convocatòr­ia d’un referèndum d’independèn­cia, i una llei de transitori­etat que “estableix un marc legal que ofereix seguretat jurídica i garanties a tots els ciutadans catalans”. I inclouen articles de Le Monde iel Financial Times.

Santi Fisas (PP) es va afegir ahir al bombardeig de correus electrònic­s amb un missatge en què defineix l’1-O com “un cop” i afirma que “fa anys que el Govern menteix als seus ciutadans sobre les dramàtique­s conseqüènc­ies” que tindria la separació d’Espanya, la sortida automàtica de la UE inclosa. Fisas repassa la història del dret a l’autodeterm­inació per concloure que “Espanya no encaixa en cap d’aquestes categories” i afirma que “el diàleg encara és possible”.

 ?? KRISZTIAN BOCSI / BLOOMBERG ?? Steffen Seibert, portaveu de la cancellera Angela Merkel
KRISZTIAN BOCSI / BLOOMBERG Steffen Seibert, portaveu de la cancellera Angela Merkel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain