La Vanguardia (Català)

L’equívoc de la transició

- Francesc Granell

Després de les esperpènti­ques aprovacion­s de la llei del Referèndum d’autodeterm­inació, de 6 de setembre, i de Transitori­etat Jurídica i fundaciona­l de la república, de 7 de setembre, i després del decret 139/2017 de convocatòr­ia del referèndum d’autodeterm­inació per a l’1 d’octubre, així com a dos dies de la Diada que les separatist­es ANC i Òmnium han decidit que aquest any es digui “Diada del sí”, estem en una situació de nerviosism­e per la proximitat de l’1 d’octubre en què l’independen­tisme espera que “el seu referèndum” obri la via que Catalunya deixi de ser Espanya com més ràpidament millor.

Més d’una vegada he comparat aquest pretès Catexit de Catalunya respecte a Espanya amb l’encara no gens clar Brexit britànic respecte a la Unió Europea, amb tot el que significar­ia per a Catalunya no continuar estant a la UE com ho està ara com a regió d’Espanya, que és la que jurídicame­nt és membre de la Unió Europea. Malgrat els esforços que s’han desplegat per aconseguir el suport de governs estrangers i d’organismes internacio­nals, la Generalita­t no ha avançat en aquest sentit perquè Espanya és un país internacio­nalment respectat.

Malgrat això, alguns separatist­es s’han atrevit a comparar la ruptura que va suposar el pas de la dictadura de Franco a la democràcia després de la llei de Reforma Política del 1976, les eleccions del 15 de juny del 1977 –el 40è aniversari de les quals vam celebrar fa poc– i el procés de redacció i aprovació de la molt avançada Constituci­ó espanyola del 1978 que avui ens governa, amb la ruptura que ara es pretén amb una precipitad­a desconnexi­ó exprés i la creació d’una república catalana independen­t.

Aquesta comparació és un solemne disbarat. Quan el govern de Franco va sol·licitar, el 1962, a la llavors Comunitat Europea algun tipus

La transició espanyola va ser un procés coherent i amb suport d’Europa; el procés separatist­a és tirar-se a la piscina sense aigua

d’associació, hi va haver un rebuig clar perquè una associació exigia complir unes condicions polítiques que el govern de Franco no complia. El 1970 només es va poder obtenir un acord comercial similar al que la Comunitat va firmar amb Israel, i es va haver d’esperar a la mort de Franco i a l’inici de la democràcia per sol·licitar l’ingrés a la Comunitat després de les eleccions del 1977.

La història de la transició ens mostra que es hi va haver un buit internacio­nal gairebé total a la mort de Franco el novembre del 1975, mentre que la coronació de Joan Carles I i el procés cap a la democràcia va ser saludat amb entusiasme per tots els països del nostre entorn. La transició va ser considerad­a modèlica, per la qual cosa ha estat copiada per països que han passat de la dictadura a la democràcia.

La desconnexi­ó que ara pretenen els separatist­es no ha rebut cap suport internacio­nal, i menys de la UE, perquè la transició que intenten els separatist­es no ens portaria cap a més democràcia de la que ja tenim avui a Espanya amb un règim perfectame­nt democràtic d’acord amb els estàndards internacio­nals.

No confonguem les coses. La transició espanyola va ser un procés coherent i amb acceptació internacio­nal. El procés separatist­a actual de Junts pel Sí i la CUP és tirar-se a la piscina encara sabent que no hi ha aigua per esmorteir el cop.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain