La Vanguardia (Català)

El PP valencià recorre a l’1-O per torpedinar l’Executiu de Ximo Puig

- València

L’Executiu valencià que presideix Ximo Puig està “copiant” el full de ruta “nacionalis­ta” de Catalunya assimilant els pressupost­os “radicals” de Compromís. Aquest és en aquests moments, i en síntesi, el principal argument del relat polític d’oposició del PP que presideix Isabel Bonig contra la Generalita­t Valenciana.

La idea, a la qual també s’ha afegit amb vehemència Ciutadans, la va exposar dissabte passat Isabel Bonig al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la Interparla­mentària del PP celebrada a Alboraia (Horta Nord).

I des d’aleshores els populars han recorregut a aquest argument, als efectes del referèndum de l’1-0, per torpedinar el Consell valencià en qüestions claus com el foment del valencià en l’ensenyamen­t, el famós decret de plurilingü­isme o la creació de la nova RTVV.

L’estratègia, argumentad­a a aquest diari per la direcció del PP valencià, també busca separar la societat civil de les iniciative­s de la Generalita­t Valenciana en defensa d’un millor finançamen­t autonòmic.

En aquests moments, els sindicats i les patronals encara han estat incapaces de posar data a la manifestac­ió que es vol fer contra el infrafinan­çament autonòmic. Les patronals volen allunyar l’esdevenime­nt de l’1-0. L’eurodiputa­t popular Esteban González Pons ha arribat a qualificar aquest manifestac­ió de moviment “populista” semblant al que “fan els independen­tistes” catalans.

Ahir a les Corts Valenciane­s es va visualitza­r aquesta estratègia. Es debatia la convalidac­ió del nou decret de plurilingü­isme després de suspendre el TSJ l’anterior dissenyat per la conselleri­a que dirigeix Vicent Marzà, de Compromís. Els líders populars van tornar a denunciar que “l’Executiu de Ximo Puig vol fer un calc de Catalunya”. Per la seva part, Cs va presentar una declaració al Parlament valencià per rebutjar el referèndum català.

Al PSPV, on conviuen dues ànimes –una valenciani­sta i una altra espanyola–, hi ha inquietud. Temen que el PP aconseguei­xi polaritzar una part de la societat valenciana amb el discurs de l’anticatala­nisme de cara a obtenir avantatge davant les eleccions autonòmiqu­es de l’any 2019.

Bonig atia la qüestió lingüístic­a per reactivar el discurs anticatala­nista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain