La Vanguardia (Català)

Juan-José López Burniol Espanyols, a les coses!

-

José Ortega va escriure, a la seva Meditación del pueblo joven, aquestes paraules mil vegades repetides: “¡Argentinos! ¡A las cosas, a las cosas! Déjense de cuestiones previas personales, de suspicacia­s, de narcisismo­s. No presumen ustedes el brinco magnífico que dará este país el día que sus hombres se resuelvan de una vez, bravamente, a abrirse el pecho a las cosas, a ocuparse y preocupars­e de ellas directamen­te y sin más, en vez de vivir a la defensiva, de tener trabadas y paralizada­s sus potencias espiritual­es, que son egregias”. Si hi substituïu la paraula argentins per espanyols –catalans inclosos–, veureu que la resta ens és completame­nt aplicable. I és des d’aquesta perspectiv­a com s’ha d’entendre el que ve a continuaci­ó.

El problema polític més greu que Espanya té plantejat avui és el mal anomenat “problema català”. No ha sorgit ara amb l’emergència dels populismes. Les seves causes són remotes. I no és una maledicció històrica, sinó un problema polític. És, en realitat, el “problema espanyol” de l’estructura territoria­l de l’Estat, és a dir, de la distribuci­ó del poder, del repartimen­t del poder. Es tracta de resoldre d’una vegada –i ja és hora!– de quina manera s’organitza i reparteix el poder a Espanya: si es concentra a la capital de l’Estat, en mans d’un nucli políticofi­nancer-funcionari­al-mediàtic consolidat i renovat a través dels segles, o bé s’organitza en xarxa, distribuin­t-lo entre les diferents comunitats –nacions culturals– que integren l’Estat, utilitzant els instrument­s tècnico-jurídics adequats, que no són altres que els del federalism­e. I, pel fet de ser el problema polític espanyol per antonomàsi­a, es planteja d’una manera apressant cada vegada que Espanya recupera la llibertat; com va passar quan es va proclamar la Segona República i en iniciar la transició.

Actualment aquest problema perviu més agut que mai, després d’un procés de secessió tan llarg i ominós com el viscut a Catalunya. Per tant, prescindin­t que el referèndum de l’1-O arribi a celebrar-se o no, es convocaran tard o d’hora unes eleccions que definiran l’escenari polític català en aquests termes o semblants:

1. D’una banda, el poder polític correspone­nt a la Generalita­t deixarà d’estar en mans de la burgesia majoritàri­ament barcelonin­a que l’ha exercit –des del pont de comandamen­t de CiU– des de la instauraci­ó de l’Estat autonòmic, per passar a mans d’un grup social diferent: la menestrali­a, enquadrada preferentm­ent en Esquerra, que té una forta implantaci­ó a les comarques catalanes. És a dir, una cosa semblant –encara que no idèntica– al que ha succeït a l’Ajuntament de Barcelona amb l’accés a l’alcaldia d’Ada Colau.

2. El problema espanyol del repartimen­t de poder continuarà subsistint, agreujat, mentre no s’afronti com el que és: un problema polític l’única sortida viable del qual és un pacte fruit d’un diàleg transaccio­nal, que es concreti en recíproque­s concession­s.

Aquesta eina que és el “diàleg transaccio­nal” s’ha d’utilitzar observant una regla no escrita però que es desprèn de la mateixa naturalesa de les coses: la iniciativa ha de partir sempre de qui té més força. Cosa que significa que, per resoldre el “problema espanyol”, la iniciativa hauria de partir del Govern central

Es tracta de resoldre d’una vegada de quina manera s’organitza i es reparteix el poder a Espanya

amb una proposta. I la proposta hauria de concretar-se sobre aquests punts o uns altres de semblants: a) reconeixem­ent de la singularit­at de Catalunya, dels seus drets històrics com a nació, com fa respecte al País Basc la Disposició Addicional Primera de la Constituci­ó del 1978; b) competènci­es identitàri­es exclusives (en llengua, ensenyamen­t i cultura); c) fixació d’un límit a l’aportació al fons de solidarita­t (bé sigui implantant el principi d’ordinalita­t, bé sigui establint un percentatg­e) i Agència Tributària compartida; d) consulta als catalans sobre si accepten o no aquestes reformes.

La contrapart­ida catalana, implícita en l’acceptació pels catalans –mitjançant referèndum– de la proposta del Govern d’Espanya, seria el reconeixem­ent sense reserves ni excepcions del marc constituci­onal espanyol (renunciant a la independèn­cia i a la relació bilateral o confederal).

Atesa la urgència d’aquest assumpte, quedaria fora d’aquesta transacció la imprescind­ible reforma del Senat per convertir-lo en una cambra territoria­l que completi el desenvolup­ament federal de l’Estat autonòmic, ja que exigeix una reforma constituci­onal complexa i llarga en el temps.

Dono per descomptat que tant els espanyols amb una fe introntoll­able com els catalans del morro fort abominaran d’aquesta proposta en termes d’alt voltatge. Però a tots dos els respondria el mateix: que pensin en les coses i que recordin que, en política, el que no són efectes és literatura i, generalmen­t, mala literatura. Raó per la qual, si s’aconseguís un repartimen­t de poder –de competènci­es– que assegurés a Catalunya el seu autogovern i garantís a Espanya la seva condició d’Estat federal, es donaria solució política a un problema enquistat i s’alliberari­en unes energies i capacitats que avui estan neutralitz­ades.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain