La Vanguardia (Català)

El 25è aniversari de Barcelona’92 no rescata de l’oblit l’homenatge de la ciutat als medalliste­s olímpics La plaça dels perdedors

- Barcelona

La plaça dels Campions corre el risc de convertir-se en la plaça dels perdedors, després d’anys d’abandoname­nt, deterioram­ent i desídia. Ni el 25è aniversari de Barcelona’92 ha rescatat de l’oblit aquest racó de la Vila Olímpica, on la ciutat va erigir un homenatge als medalliste­s d’or dels Jocs Olímpics i a altres esportiste­s de llegenda.

Com recorda una placa, va ser una iniciativa del diari Mundo Deportivo, quan el degà de la premsa d’esports a Espanya encara es deia El Mundo Deportivo. La plaça es va inaugurar el 25 de setembre del 1992. Un quart de segle després, el panorama indigna l’associació de veïns, com expliquen dos dels seus directius, Josep Dalmau i Jordi Giró. Qualsevol passejant ho pot descobrir per si mateix. Paviment irregular i desnivella­t, murs esquerdats i rajoles aixecades o trencades, amb herbes que creixen entre les juntes. El porxo, que el matí del reportatge acollia un matalàs de matrimoni, s’ha convertit en un recordator­i permanent del miler de nàufrags que cada dia dormen a Barcelona a la intempèrie, olímpicame­nt invisibles.

Aquest estiu hi va haver fins i tot una tenda de campanya, com va comprovar un reporter del dia- ri digital Metrópoli Abierta . Al costat mar, un desguàs pluvial sense tubs desemboca directamen­t sobre el terra del parc del Port Olímpic, on l’erosió ha obert un forat. La plaça és sobre la sorollosa ronda Litoral, en un requadre delimitat per l’avinguda Litoral i els carrers Arquitecte Sert, Frederic Mompou i Salvador Espriu.

Espriu, el poeta que va plorar pel “lent record / dels dies / que són passats per sempre”. I això sembla aquí, que tot sigui un record remot, com lamenta Pere Figueras, un històric de Mundo Deportivo, avui ja jubilat i que va ser ambaixador del diari en les exitoses negociacio­ns amb l’Ajuntament i el Comitè Organitzad­or Olímpic de Barcelona’92.

No és un cas aïllat. La plaça dels Campions almenys no ha viscut la ignomínia d’anomenar-se jardins dels Campions, com la propera i surrealist­a jardins d’Atlanta, en realitat una altra plaça dura on també es combinen rajoles i males herbes, i que només té la xemeneia de Can Folch, “testimoni del passat industrial de la Nova Icària”, i dotze exemplars de mirabolà( Prunus cerasifera). O caldria dir dotze escocells per a dotze arbres perquè dos s’han mort i un tercer ja ha estat talat. El lloc consagrat

Plaques víctimes del vandalisme, rajoles i murs esquerdats, paviment irregular i envaït per les herbes...

als herois olímpics podria ser, com somien Pere Figueras o els veïns Josep Dalmau i Jordi Giró, un punt de peregrinac­ió. Un imant que atrauria turistes i barcelonin­s per fotografia­r-se al podi metàl·lic que regna al costat del pipicà o per buscar les més de 260 plaques que honren els noms dels medalliste­s d’or de Barcelona. Són a terra; algunes, en molt mal estat o a punt de tornar a ser robades, com la de la nedadora bielorussa Ielena Rudkovskai­a, de l’Equip Unificat (la denominaci­ó del COI per referir-se als atletes de les ex-repúblique­s soviètique­s). Les plaques, que inicialmen­t eren de bronze, van patir un espoli constant entre el 2007 i el 2008, quan un centenar van ser sostretes. L’Ajuntament va decidir retirar-les totes i el 2010 les va renovar per unes altres amb millors ancoratges i d’un material més robust i menys atractiu per als lladres.

A més a més, es van millorar les fixacions d’una desena de plaques més grans, les úniques que queden de bronze i que recorden les de les estrelles que han immortalit­zat les mans a la vorera del Teatre Xinès de Hollywood. Deu llegendes de l’esport els han imitat: Kubala, Di Stéfano, Pelé, Merckx... Enormes les mans de Magic Johnson i Miguel Indurain. L’últim que ho va fer, el 1999, va ser Cruyff. Altres esportiste­s llegendari­s haurien d’haver seguit el seu exemple, però van passar els anys, les rajoles es van trencar i van arribar les herbes, l’oblit i els dies “que són passats per sempre”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El porxo de la plaça dels Campions ofereix empara habitualme­nt a persones sense llar
ANA JIMÉNEZ El porxo de la plaça dels Campions ofereix empara habitualme­nt a persones sense llar
 ??  ?? La prova. Aquesta placa està a punt
de desaparèix­er
La prova. Aquesta placa està a punt de desaparèix­er

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain