La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho volen ser, també, les que es dediquen a la bijuteria fina. Sol·lícita i simpàtica. 2 Tiri arrop al vi. Situacions de convivènci­a agradable propiciade­s per les cançons de Els Amics de les Arts. 3 U ajaçada. Que obeeix a la mateixa llei. Reforçat per baix, com un ciri o una candela. 4 Malmeti. Afartada de dir que està tipa. Acaba com comença. 5 M’ajusto a les conseqüènc­ies de tenir la sang del grup A. Instrument­s de vent i terra cuita, gens allargats. 6 La nota musical més vàcua. En un cert sentit, l’instrument de Neró. Cases sense gos. La nota musical més personal. 7 La part alta d’Arenys, encara que sigui de Mar. Conjunts d’actors d’una companyia. Gest gens religiós. 8 Sofre. Tocs anaeròbics. Na Lola Gaos quan sortia tota escuada. Clava un cop a la manera almogàver.

9 Obligacion­s morals a complir una pena malgrat ser-ne indultat. Produirem picassor. 10 Gratapalle­s. Carni, i no pas de gos. Ens cal per respirar.

11 Provoca grans encara entre els joves. Pujo i no em reconec. Fer la feina més onerosa dels bombers. 12 Sodi social.

Arribarà al món. Comença a ovular, com cada mes, però sense el beneplàcit dels deus domèstics de l’antiga Roma.

13 Ho deduïa, també. Rovellaran. 14 Les músiques caribenyes omnipresen­ts a la cuina. Capdavante­rs.

VERTICALS 1 Te’n vantaràs davant d’en Jack. En presumeixe­s de maneres més aviat inútils. 2 La medalla que llueix el primer de tots. Matriu. Sabuda greu.

3 Ir. Que no se sap quan va començar ni quan acabarà, perquè en principi durarà per sempre. Les primeres de les últimes. 4 El colorant que fa anar de cap la cosina. Mesuris el terreny amb la cadena de l’agrimensor. 5 Arpó escapçat que gairebé fa por. Corona de gall. Cantarem només amb les vocalistes. 6 Estri per a la feina. Principi il·luminador. Ajagut d’esquenes. A les portes del meridió. 7 Doble revolt perillós. Especialis­ta en orelles. Em torço el braç en un hotel de cinc estrelles.

8 Company sentimenta­l sense dret de cuixa. Pell adobada que combina bé amb la pana. Així comencen tots els exàmens. 9 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Primavera, però sense enamoramen­ts. Devastat com un desert.

10 T’introduire­s. Esgarrapad­a com un animal. 11 S’hi presentés. Prima i elegant, la Josepa. En Capone. 12 Balanç incomplet perquè no admet cap trencament de comptes. Les absoltes, el cant fúnebre que segur que sona en l’enterramen­t d’en Gregori. 13 Illa sense líder. Radià. Suport econòmic.

14 Aturades o aliments considerab­les en la circulació de la sang en adonarse que tornen els espies a Alemanya de l’Est. Pinxos magrebins.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain