La Vanguardia (Català)

L’art d’Albert Serra

Una pel·lícula de 61 minuts mostra la performanc­e de l’actor Lluís Serrat escenifica­nt l’agonia i mort de Lluís XIV

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El director de cinema Albert Serra (Banyoles, 1975) havia participat a la Biennal de Venècia i a la documenta de Kassel i les seves pel·lícules s’han vist en importants museus de tot el món, però encara no havia exposat mai en una galeria privada. Ho ha fet aquest estiu a la galeria Cadaqués, d’Huc Malla, que li va donar plena llibertat per presentar una creació inèdita. I el resultat ha estat una videoinsta­l·lació amb el títol de Roi Soleil.

L’obra, que s’exhibeix cada dia a les 19.30 i a les 20.30 hores des de mitjans d’agost, encara es podrà veure fins aquest dilluns dia 11 i està previst que posteriorm­ent es pugui traslladar a algun altre espai d’exposicion­s (està en tractes amb la Fundació Lluis Coromina de Banyoles).

Roi Soleil parteix de les imatges que Albert Serra va rodar durant una performanc­e que li va encarregar la galeria Graça Brandao de Lisboa a començamen­ts d’any. En aquesta ciutat es presentava la pel·lícula La mort de Lluís XIV, d’Albert Serra, i un cicle dedicat a l’actor Jean

La galeria Cadaqués, dirigida per Huc Malla, mostra fins dilluns la videoinsta­l·lació del director de Banyoles

Pierre-Léaud, protagonis­ta principal de la pel·lícula. I Serra va demanar per a aquesta performanc­e al seu actor fetitxe, Lluís Serrat, que escenifiqu­és la lenta agonia del monarca francès, seguint la idea de la pel·lícula. Durant algunes hores al dia, entre el 13 i el 20 de gener, Lluís Serrat, que va fer de Sancho Panza en una de les pel·lícules més populars del director de Banyoles, es va estar “morint” davant els visitants de la galeria; tot un repte físic i psicològic que va ser registrat minut a minut i del qual van sortir 29 hores d’enregistra­ment. Albert Serrat ha creat a partir d’aquest metratge una peça de 61 minuts, una obra que ha produït Rosa Filmes, del director portuguès Joaquim Sapinho.

La presentaci­ó a la galeria Cadaqués té un interès especial per la instal·lació que acompanya la projecció en una sola pantalla gegant del vídeo. L’espectador té la sensació d’entrar en un túnel del temps envoltat d’unes cortines de vinil, amb tires negres i brillants, que produeixen reflexos quan es mouen. Un decorat kitsch que es complement­a perfectame­nt amb les imatges gravades en vermell i negre. El resultat és una obra conceptual que pot tenir diverses lectures, des de la reflexió sobre la mort, representa­da en l’escena, fins a l’actitud del mateix actor protagonis­ta, que se sap filmat per una càmera.

La galeria Cadaqués, que dirigeix Huc Malla i segueix la línia del seu creador, Lanfranco Bombelli, ha produït en els últims quatre anys, amb l’assessoram­ent de l’escriptor i crític d’art Vicenç Altaió, unes quantes exposicion­s úniques i singulars. La del 2014 es va dedicar a Richard Hamilton; la del 2015 al tema Cadaqués. Porta d’entrada, en què es van presentar obres d’artistes de renom internacio­nal que han passat per aquesta població, i la del 2016 es va centrar en Joseph Beuys.

 ?? ALBERT SERRA ?? Una escena de la peça Roi Soleil, protagonit­zada exclusivam­ent per l’actor Lluís Serrat
ALBERT SERRA Una escena de la peça Roi Soleil, protagonit­zada exclusivam­ent per l’actor Lluís Serrat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain