La Vanguardia (Català)

L’hora del Camp Nou

El Barcelona afronta el derbi amb l’obligació d’il·lusionar

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Dues setmanes sense futbol s’han convertit en una eternitat per al barcelonis­me, que a falta de pilota ha centrat l’escrutini en les oficines del club. El convuls període de fitxatges i el parèntesi de seleccions han amagat al bagul dels records les dues victòries del començamen­t de la Lliga, de la mateixa manera que el retorn a l’activitat laboral ens ha deixat les vacances reduïdes a un àlbum de fotografie­s en una prestatger­ia. El Barça necessita que parli la pilota en lloc dels seus empleats i dirigents, per impregnar l’afició de fe i apuntalar el projecte d’Ernesto Valverde, un tècnic especialis­ta a rebaixar la temperatur­a ambiental. En aquest sentit, el primer derbi de la temporada es presenta com una oportunita­t per situar el relat al terreny de joc. Però l’Espanyol, que no ha començat gens bé i no puntua al Camp Nou des del 2009, és troba davant un partit amb un alt valor afegit que afrontarà amb la fórmula del rigor tàctic defensiu, el desplegame­nt físic i l’orgull de classe.

És l’hora del Camp Nou. Fa gairebé

El club blaugrana necessita que torni a parlar la pilota en lloc dels seus empleats i directius

tres setmanes que l’estadi està orfe de futbol i d’aquí quatre dies viurà experiènci­es de gran abast, amb el derbi d’avui i la visita del Juventus dimarts en el matx inaugural de la Lliga de Campions. El possible debut de Dembélé, el fitxatge més car de la història del club, és un al·licient associat a l’atractiu dels adversaris, tot i que el francès està inactiu des de fa un mes, quan va disputar la Supercopa alemanya. L’equip de Valverde té la necessitat de transforma­r en il·lusió el clima de desconcert i es- cepticisme, d’indignació en els casos més extrems, que s’ha instal·lat en l’entorn blaugrana. “El millor del mercat de fitxatges és que ja s’ha acabat”, va dir l’entrenador explicitan­t la voluntat de girar full.

Amb prou feines acaba d’aterrar a la banqueta i a Valverde ja l’apressen les urgències. Tan significat­iva és la recompensa que pot obtenir en el derbi com imprevisib­le la reacció del barcelonis­me davant una ensopegada. D’entrada, el tècnic reclama confiança i unitat: “En el partit que vam jugar contra el Betis també hi havia un ambient una mica estrany i a mesura que va avançar el partit la gent es va posar al costat nostre. El Barcelona som tots els que som a la gespa i els que són a dalt”. Sempre temperant i contempori­tzant, pensa que el nivell de soroll entorn del club és normal, que la sensació d’estrèpit és una conseqüènc­ia de la gran dimensió de l’entitat.

El soroll, efectivame­nt, hi és. I Agustí Benedito intentarà capitalitz­ar la insatisfac­ció convertint en un torrent de suports a la seva moció de censura qualsevol desfeta que hi pugui haver en els pròxims partits del Camp Nou. Les paradetes de recollida de firmes de l’excandidat estaran instal·lades des d’avui al recinte de l’estadi com una espasa de Dàmocles sobre la junta directiva. L’equip de govern és ostatge de la pilota, i abans que res necessita resultats per pacificar el clima social i trobar un ambient adient per restablir l’estabilita­t i emprendre les reformes oportunes en les estructure­s que han quedat més deteriorad­es pel desenvolup­ament del mercat de fitxatges.

El repte de Valverde està marcat pel virus FIFA. Les últimes deu

El migcampist­a té molèsties en un genoll i cau d’una convocatòr­ia en la qual sobresurt Dembélé

temporades el Barcelona no ha aconseguit imposar-se en la meitat dels partits següents a les convocatòr­ies de les seleccions. En el cas del derbi, a més, el tècnic haurà d’administra­r la plantilla amb vista al duel de dimarts. Tenint en compte que Luis Suárez i Paulinho no es van incorporar fins ahir a la feina de l’equip, és possible que avui quedin reservats, amb la qual cosa Messi podria oficiar com a fals nou com en els dos primers partits del campionat. Deulofeu, Dembélé i Alcácer es disputaran dos llocs a la davantera. Respecte al centre del camp, Sergi Roberto ahir va tenir molèsties a la cara interna del genoll esquerre i és baixa per precaució. Busquets i Rakitic són els que tenen més opcions, i podria acompanyar-los Andrés Iniesta, malgrat que ha disputat 170 minuts en els dos últims compromiso­s d’Espanya.

Tot i que la històrica rivalitat no ha minvat gens ni mica, Valverde i Sánchez Flores van recuperar la tradició de la fotografia conjunta dels entrenador­s en vigílies del derbi. Una imatge que, a causa de les seves males relacions personals, es van negar a oferir la temporada passada Luis Enrique i el tècnic de l’Espanyol. En l’àmbit institucio­nal, el tracte és molt més fluid que quan Valverde va exercir d’entrenador blanc-i-blau. Llavors no hi havia ni dinar de directives, per molt que el tècnic s’esforçava a posar pau, com sempre. “De què hem de parlar en un dinar, si ell [Laporta] pensa blanc i jo penso negre? Per estar allà parlant del sexe dels àngels em quedo a casa, que prou falta em fa, també”, argumentav­a Sánchez Llibre.

 ??  ?? Dembélé, que podria debutar amb l’equip, amb Messi durant l’entrenamen­t d’ahir
Dembélé, que podria debutar amb l’equip, amb Messi durant l’entrenamen­t d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain