La Vanguardia (Català)

El dèficit de l’Estat baixa, tot i que està lluny de l’objectiu anual La millora dels impostos ajuda a reduir al juliol un 28% el desfasamen­t

- Madrid

Al tancament de juliol, els comptes de l’Administra­ció central van registrar un desequilib­ri entre els ingressos i les despeses equivalent a l’1,86% del PIB. Malgrat que en comparació amb el mateix mes de l’any passat significa una reducció del dèficit de l’Estat d’un 28,6%, l’objectiu per a tot l’any de l’1,1% del PIB continua lluny.

En concret, en els set primers mesos de l’any el desfasamen­t pressupost­ari va assolir 21.604 milions d’euros (8.655 milions menys que en aquell període del 2016). En total, els ingressos van pujar un 4,8% més que el 2016, mentre que les despeses van caure un 3,2%. La bretxa es va estrènyer gràcies a la favorable evolució de la recaptació tributària –86.125 milions–, que en termes de comptabili­tat nacional creixia fins al juliol al 7,1%.

La bona marxa de l’activitat econòmica ha propiciat un increment dels ingressos per l’IVA, que han pujat un 5,9%, passant de 39.176 milions en els set primers mesos de l’any passat als 41.468 milions actuals. També destaca l’evolució positiva de l’impost de societats –augmenta un 36%, de 6.541 milions el 2016 a 8.915 milions el 2017, segons la comptabili­tat nacional–, a causa de l’aplicació dels successius canvis normatius impulsats pel ministre Montoro. Segons l’anàlisi de l’Agència Tributària, la pujada de la recaptació de l’IRPF –7,1%, en termes homogenis– està vinculada en part a la creació d’ocupació, mentre el salari mitjà es manté congelat.

Segons Hisenda, els comptes de l’Administra­ció central fins al juliol s’han vist afectats per la liquidació del sistema de finançamen­t definitiu de les autonomies correspone­nt al 2015. Així, l’Estat ha hagut de lliurar per aquesta liquidació a les comunitats 8.653 milions, als quals cal sumar 609 milions més per a les corporacio­ns locals.

En el repartimen­t que realitza el Ministeri d’Hisenda de l’objectiu de dèficit compromès davant les autoritats comunitàri­es, aquest any a l’Estat li correspone­n 1,1 punts del total de 3,1, mentre que les comunitats autònomes tenen fixat un límit de 0,6 i punts els fons de la Seguretat Social, d’1,4 punts del PIB.

Segons les anàlisis de l’Airef (Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal), és “molt improbable” que tant l’Administra­ció central com els fons de la Seguretat Social compleixin els seus objectius. L’organisme encarregat de vetllar per la sostenibil­itat dels comptes públics considera massa optimista la previsió d’ingressos per al present exercici. En tot cas, veu possible assolir la meta del conjunt de les administra­cions, a costa del compliment de les autonomies i el superàvit esperat per part d’ajuntament­s i diputacion­s.

Quant als comptes del sistema de la Seguretat Social, el dèficit a finals de juliol va ser de 5.099 milions d’euros, un 12% inferior al 2016. Segons assenyala Ocupació, la recaptació neta en quotes –entrada efectiva a les arques del sistema per cotitzacio­ns– va créixer al llarg d’aquest any al 4,8%, 1,7 punts més que el 2016.

L’IVA i l’impost de societats empenyen la recaptació tributària, que creix al 7,1%

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Els ingressos per l’IVA van augmentar gairebé un 6%
ÀLEX GARCIA / ARXIU Els ingressos per l’IVA van augmentar gairebé un 6%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain