La Vanguardia (Català)

Edesa-Fagor anuncia un ERO i s’acosta al concurs

La plantilla rebutja el pla de viabilitat de l’empresa

- Barcelona

Edesa Industrial, fabricant d’electrodom­èstics amb la marca Fagor, esgota les últimes opcions per evitar el concurs de creditors. El temps s’esgota i, davant el rebuig del pla de viabilitat per part de la plantilla, la companyia ha convocat el comitè d’empresa a una reunió dilluns vinent en la qual els presentarà els detalls d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per als 327 treballado­rs.

En un comunicat, la companyia va dir que “lamenta la posició adoptada” i explica que “es veu en la necessitat d’iniciar un acomiadame­nt col·lectiu”. Edesa Industrial, amb tres fàbriques a Euskadi, va presentar preconcurs el 30 de juny per les tensions de liquiditat provocades per la falta de confiança de la banca en una companyia que feia anys que tenia fortes pèrdues. L’empresa, pertanyent al grup CataCNA, va realitzar un pla de viabilitat que suposava prescindir d’uns 200 treballado­rs, tancar la planta de Garagartza (rentadores, plaques i forns) i mantenir les de Basauri (termos i escalfador­s) i Escoriatza, totes elles a Guipúscoa. Aquest dur ajust havia d’anar acompanyat d’un acord amb la banca, l’arribada de nous inversors que aportessin capital i un cert suport de Mondragón Corporació­n Cooperativ­a (MCC) i el Govern basc. Però res d’això no sembla garantit avui dia i l’empresa esgota l’últim mes i mig del preconcurs amb cada vegada menys possibilit­ats d’evitar el procedimen­t.

Ahir, els representa­nts dels treballado­rs van indicar a l’agència Efe que, per les gestions que han fet, estan convençuts que “és possible l’adequació de l’immoble a les necessitat­s productive­s”. El comitè d’empresa va afirmar que els directius de CNA els han assegurat que “continuara­n negociant i treballant en el possible futur del projecte”. Els empleats van remarcar també que la companyia els havia confirmat que dilluns es presentarà l’ERO d’extinció per a tota la plantilla d’Edesa Industrial i la seva filial Geyser, mentre van aclarir que es tractava d’una mesura que la direcció adoptaria “independen­tment del suport o no de la plantilla al projecte”. “Per tant, continuare­m lluitant per un projecte sostenible que generi ocupació”, va concloure el comitè, que en els propers dies informarà sobre les mobilitzac­ions que durà a terme.

L’eventual eficàcia d’aquestes mobilitzac­ions és, en qualsevol cas, bastant dubtosa. Igual com va succeir amb el concurs de creditors de Fagor El ec tro domés tic os fa uns anys, quan formava part d’MCC, la producció fa mesos que està parada. Una vaga no tindria ara cap sentit, perquè l’afectació a la companyia seria nul·la. D’altra banda, ni la cooperativ­a d’Arrasate ni el Govern basc no semblen proclius a ajudar l’empresa, que podria optar per no esgotar els terminis del preconcurs i anar als jutjats fins i tot abans del previst. Edesa confia en darrer terme que, abans del desastre, els treballado­rs canviïn d’opinió i acceptin l’ajust per salvar alguns llocs de treball.

El rebuig de l’ajust per part dels treballado­rs deixa l’empresa amb poques opcions per subsistir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain