La Vanguardia (Català)

L’experta en subhastes que busca joies

LA CONSELLERA DELEGADA DE SOTHEBY’S A ESPANYA TÉ ENTRE LES SEVES PRINCIPALS FUNCIONS CAPTAR OBRA PER AL MERCAT INTERNACIO­NAL

-

El seu pare era un col·leccionist­a d’art molt actiu i, des de petita, Aurora Zubillaga (Ciutat de Mèxic, 1971) l’acompanyav­a a subhastes, museus i exposicion­s. De manera que l’avui consellera delegada de Sotheby’s en Espanya –des del 2010– va fer una immersió primerenca a la pintura, sobretot en els artistes espanyols del segle XIX i XX. Aquell període, del 1850 al 1950, és la seva especialit­at i si ha de destacar un nom és Sorolla. “Té una mà privilegia­da i capta la llum com cap altre –subratlla–. Això no significa que si pogués em comprés una obra seva, però m’encanta”. Si pogués, el que de veritat es compraria és un Gauguin.

Zubillaga s’acaba d’incorporar a la feina després de les vacances i atén la conversa telefònica des de l’oficina a Madrid de Sotheby’s. Són dies de relativa calma, però aviat reprendrà el ritme habitual de viatges. La seva missió és captar obra a Espanya que tingui un mercat internacio­nal per enviar-la a les seus de la firma en diverses ciutats del món on celebren subhastes, enon tre les quals Nova York, Londres, París, Ginebra o Hong Kong.

“Per la meva feina viatjo molt, per Espanya i fora. Desestabil­itza una mica la rutina, sobretot la familiar, però és fantàstic –assegura l’executiva de Sotheby’s– visitar els clients, veure les obres i assistir a les subhastes i, per descomptat, viatjar a les fires internacio­nals, que cada vegada n’hi ha més”. La pròxima cita important a la seva agenda de subhastes és a començamen­ts d’octubre a Londres, coincidint amb la fira Frieze d’art contempora­ni; al novembre toca Nova York, on venen art modern i contempora­ni i art llatinoame­ricà i al desembre, Londres novament per subhastar pintura del segle XIX, solen tenir una secció important de pintura espanyola. “Sorolla és un dels nostres ganxos més forts”, detalla.

Les subhastes són el seu plat fort. “Són fantàstiqu­es, sempre hi ha un moment que et deixa marcada”, assenyala. “Però em quedo amb els deu minuts de la licitació a Londres per l’escultura L’homme qui marche de Giacometti, que es va vendre pel preu rècord de 78 milions d’euros. Jo era més jove i amb menys experiènci­a, més impression­able. I recordo estar a la sala i la gent ni s’atrevia a respirar. Hi havia dues licitacion­s telefòniqu­es i la xifra anava pujant: 30 milions, 31, 32, són quantitats que et deixen glaçada. És una feina molt bonica, molt divertida i interessan­t, cada dia és diferent”, subratlla.

Mexicana de naixement, Zubillaga es va traslladar a Miami amb la seva família quan tenia tres anys i va estudiar allà fins als 16. Després es van mudar a Madrid. Encara que pertany a una família d’arquitecte­s, va optar per estudiar disseny gràfic i disseny d’interiors i va treballar un parell d’anys al sector. “Però el 1999 me’n vaig anar a Londres, per un canvi de rumb, per fer un curs d’art a Sotheby’s i ja m’hi vaig enganxar i m’hi vaig quedar”, explica. Aquell any va començar a treballar a l’oficina de la capital britànica.

El 2007 la van enviar a Barcelona, on la casa de subhastes tenia una oficina. Va ser-hi fins al 2010, quan va ser nomenada consellera delegada a Espanya i es va traslladar a Madrid. “Tinc records fantàstics d’aquells anys. Barcelona és una ciutat tan desitjable per viure! i la gent té un tracte fàcil. Em vaig trobar clients molt resolutius; si el preu convé, prenen la decisió ràpid i si no funciona, doncs a la pròxima subhasta i llestos”, detalla. “Sento una certa enyorança del mar, el menjar, anar a Sitges a passar el dia o un cap de setmana a la Cerdanya, també el clima, que és fantàstic i que la vida és més tranquil·la que a Madrid, que t’arriba a atabalar”, assegura.

Amb el seu marit, que també es mou en aquest món, col·leccionen art contempora­ni. “I ara que ens acabem de canviar de casa per fi he pogut penjar un quadre del mexicà Gabriel de la Mora que vaig comprar fa anys i guardava embalat”, celebra.

“Ningú no s’atrevia a respirar en aquella licitació per l’escultura de Giacometti... es va vendre per 78 milions”

 ?? DANI DUCH ?? Aurora Zubillaga, aquesta setmana, a la seu de Sotheby’s a Madrid
DANI DUCH Aurora Zubillaga, aquesta setmana, a la seu de Sotheby’s a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain