La Vanguardia (Català)

El futbolista èpic que també sap seduir

LA SELECCIÓ ITALIANA TÉ UN CAPITÀ VETERÀ I AMB CARISMA QUE SOL SER NOTÍCIA EN LA PREMSA ROSA PER LA SEVA VIDA PRIVADA

- EUSEBIO VAL

La relació entre el porter i una periodista de Sky és equivalent a la de Casillas i Carbonero

Itàlia sent debilitat per la gerontocrà­cia. Agraden els líders madurs, en tots els àmbits. En la política hi ha hagut casos extraordin­aris com els dels presidents Sandro Pertini i Giorgio Napolitano. En el futbol, semblava immune a la jubilació Francesco Totti, l’heroi de l’AS Roma, que es va retirar el maig passat, als 40 anys, amb un homenatge a l’estadi olímpic digne gairebé d’un pontífex. Ara queda Gigi Buffon, el porter i capità del Juventus de Torí i de la selecció nacional, un esportista amb molt carisma, dins i fora del camp, i un protagonis­ta habitual de la premsa rosa.

Buffon, que farà els 40 el gener vinent, va passar un mal moment en el recent partit contra Espa- nya. Va cometre diversos errors importants. En part de la premsa i a les xarxes socials se’l va qüestionar com gairebé mai no s’havia fet. Algú es va atrevir fins i tot a anomenar-lo “sac de patates”. Però és difícil que el selecciona­dor prescindei­xi d’ell. Algú de la seva talla sol decidir per si mateix el moment de la retirada.

De Buffon els tifosi aprecien el sentit de la lleialtat. El porter va decidir continuar al Juventus quan el club, a causa d’un escàndol, va baixar durant una temporada, la 2006-2007, a la segona divisió. Això va passar just després que Buffon guanyés amb els

azzurri el Mundial disputat a Alemanya, l’únic en el seu palmarès. En Buffon veuen també la continuïta­t, un fil que comunica la selecció amb el seu passat més gloriós, un emblema, en fi, de l’univers del calcio.

L’excel·lència esportiva li ve a Buffon de família. Nascut el 28 de gener del 1978 a Carrara, la localitat toscana cèlebre pel seu marbre, la seva mare va ser campiona de llançament de pes i de disc. El seu pare també es va dedicar al llançament de pes. Un oncle jugava a bàsquet a la primera divisió, i un altre parent, Lorenzo Buffon, va ser porter del Milan, de l’Inter i de la selecció.

No tota la trajectòri­a de Buffon ha estat impoluta. Quan era jove van causar controvèrs­ia alguns gestos que el van associar a l’extrema dreta. Ell es va distanciar després d’aquestes actituds i les va atribuir a la immaduresa. Més perillosos encara van ser els tèrbols episodis en què es va veure embolicat en l’àmbit de les apos- tes. Algunes d’aquestes apostes, de volum milionari, van despertar serioses sospites d’il·legalitat i van ser investigad­es. Va estar a la corda fluixa però es va salvar, en part per la convicció amb què es va defensar en públic.

Gigi Buffon és dels pocs futboliste­s que, davant d’un micròfon, no diu només banalitats i llocs comuns. Té un discurs articulat, reflexiona i sempre acostuma a trobar les paraules precises.

Fa uns anys la vida privada de Buffon va patir un sotrac brusc. Es va separar de la seva dona, la model d’origen txec Alena Seredova, amb la qual havia tingut dos fills, i va començar una relació sentimenta­l amb una periodista televisiva, Ilaria D’Amico, presentado­ra estrella de la cadena Sky Sport, que sol sortir en pantalla amb vestits molt ajustats i minifaldil­la. La parella D’Amico-Buffon seria l’equivalent, salvant les distàncies, a la que formen Iker Casillas i Sara Carbonero. El porter italià i la presentado­ra van tenir un fill l’any passat. Sempre han estat perseguits pels paparazzis. Les seves aventures estiuenque­s, les seves magarrufes a la platja, són argument habitual de la premsa rosa. Però Buffon sap capitalitz­ar bé aquesta popularita­t amb lucratius contractes publicitar­is. Una de les últimes campanyes en què ha cedit la seva imatge ha estat en anuncis de xampú.

A més de les seves òptimes condicions físiques i de la seva qualitat tècnica, el que distingeix Buffon és la manera en què exteriorit­za les emocions al camp, els seus crits, les expression­s facials extremes, les arengues a l’equip. Hi ha ocasions en què es transforma, que es nota que pateix. El capità de la selecció sap donar com ningú un to èpic a les situacions, en les victòries i en les derrotes, i és també un gladiador que, després de passar per la dutxa, desplega totes les virtuts del seductor italià. Ilaria D’Amico no es va resistir a la temptació.

 ?? STEFANIA D’ALESSANDRO/GETTY IMAGES
SEBASTIEN NOGIER / EFE ?? Buffon, amb el trofeu de millor porter d’Europa en la temporada 2016/2017, durant la Gala de la UEFA celebrada a Mònaco fa dues setmanes. A dalt, Ilaria D’Amico, en una intervenci­ó televisiva
STEFANIA D’ALESSANDRO/GETTY IMAGES SEBASTIEN NOGIER / EFE Buffon, amb el trofeu de millor porter d’Europa en la temporada 2016/2017, durant la Gala de la UEFA celebrada a Mònaco fa dues setmanes. A dalt, Ilaria D’Amico, en una intervenci­ó televisiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain