La Vanguardia (Català)

Sánchez adverteix que no hi ha xoc de trens, sinó retrocés democràtic

- Madrid

Tot i que encara quedin serrells pendents, el PSOE es troba en disposició de donar per superada ja la crisi interna més greu que ha patit gairebé en tota la seva història. Aquest és el paral·lelisme, respecte a la gravíssima crisi territoria­l oberta a Catalunya, que ahir va sobrevolar l’acte que Pedro Sánchez va protagonit­zar a Badajoz amb el president d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara, que va apostar per Susana Díaz en les primàries del PSOE: “Vam passar de posar el meu càrrec de secretari general d’Extremadur­a a la seva disposició a oferir-me, l’endemà, que fos president del consell de política federal del PSOE”, va revelar Vara davant Sánchez. “Perquè enteníem la necessitat de trobar una solució compartida. Això no es resoldrà amb exabruptes”, va argumentar el president extremeny, que va reclamar “audàcia” per buscar solucions a un model territoria­l que “està esgotat”. I va celebrar així la proposta de Sánchez d’obrir una comissió al Congrés per dialogar sobre Catalunya a la recerca de solucions. El PSOE, va assenyalar Vara, demostra que “és perfectame­nt compatible defensar la Constituci­ó i la llei amb posar a sobre de la taula posicions de trobada”.

I Sánchez va recollir el testimoni per assegurar que aquesta setmana a Catalunya “ha quedat clar que no hi ha hagut un avançament cap a l’independen­tisme, sinó un retrocés, i molt seriós i molt greu, en la democràcia del país”. Pel líder del PSOE, al Parlament “no es va produir un xoc de trens, sinó un abús de les institucio­ns catalanes, de l’autogovern i de la legalitat constituci­onal i també de l’Estatut de Catalunya”. I és que, segons va subratllar, “l’independen­tisme ha comès un error històric: considerar que qualsevol idea està per sobre de la democràcia. I no és cert –va advertir–. Qualsevol idea pot ser legítima sempre dins de la democràcia, i perd tota la seva raó i legitimita­t quan es tracta de situar per sobre de la legalitat democràtic­a”. I davant les pressions del president de la Generalita­t perquè els alcaldes cedeixin espais per a “un acte que és clarament inconstitu­cional”, Sánchez va assegurar que tot el PSOE està “molt orgullós” dels alcaldes del PSC. “Amb la seva dignitat, fortalesa, democràtic­a i conviccion­s, estan obrint un nou temps d’esperança per resoldre la crisi política a Catalunya”, va assegurar.

També el líder del PSC, Miquel Iceta, va afirmar ahir que “les paraules irresponsa­bles i temeràries” de Carles Puigdemont acabaran provocant “insults i amenaces” ara que els alcaldes socialiste­s rebutgen col·laborar en l’1-O.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain