La Vanguardia (Català)

Trenta desallotja­ts després de caure un balcó

L’enfonsamen­t va fer malbé la façana posterior de vuit pisos del carrer Bori i Fontestà; un dels veïns va resultar ferit lleu

- SARA SANS

David Fontanet estava prenent l’aperitiu al balcó de casa seva, com cada dissabte. Plovia i la seva mare va entrar un moment a buscar una jaqueta; de sobte van començar a caure trossos de guix a sobre la taula. Ell i el seu pare van entrar precipitad­ament a la sala i tot seguit es va desplomar el balcó de l’àtic a sobre del seu. L’aparatós enfonsamen­t va afectar seriosamen­t la façana posterior dels números 21 i 23 de Bori i Fontestà, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Vuit pisos van resultar danyats, dos dels quals amb importants destrosses. Tots els veïns van ser desallotja­ts i no podran tornar a les seves cases, com a mínim, fins avui.

Els bombers van rebre l’avís de l’enfonsamen­t minuts abans de les tres de la tarda. Un cop allà van desallotja­r la trentena de veïns que en aquell moment hi havia als pisos dels dos blocs i també van evacuar el supermerca­t situat en un dels baixos. Afortunada­ment en l’altre, on hi ha una guarderia, no hi havia ningú quan es va produir l’accident. Malgrat l’aparatosit­at de l’accident només va caldre lamentar un ferit i va ser lleu: el pare d’en David quan va entrar al saló a tota velocitat va caure i es va lesionar l’espatlla.

“De moment estem avaluant els danys; la causa encara no és clara però podria ser una de possible fallada del material ja sigui per fatiga o per l’acció d’un llamp”, va apuntar Albano Rabassa, cap de guàrdia dels bombers de Barcelona. Si bé no hi haurà una valoració oficial fins avui sobre l’afectació del desprenime­nt, després d’una primera inspecció es va descartar que l’estructura dels dos blocs hagi resultat afectada. “Sembla que els danys estan localitzat­s a la zona dels balcons”, van apuntar fons municipals.

“Hem sentit un soroll molt gran i, quan hem sortit, hem vist que havien caigut tres balcons, segurament per un problema estructura­l; en aquestes façanes hi ha xarxes de seguretat en alguns balcons”, va dir Bartolomé Criado, president de l’Associació de Comerciant­s i Veïns del Turó Park.

Tot i això, altres veïns apuntaven com a causa un espectacul­ar llamp que va caure al barri al voltant de la una del migdia: “Vam sentir un soroll impression­ant, com una explosió, i tot seguit vam veure una llum groga, que ho va inundar tot”, va assegurar Isidre Canaleta, un veí del mateix carrer, que en aquell moment era a la terrassa de la cafeteria La Farga, ubicada a pocs metres de l’edifici sinistrat. Els tècnics avaluaran si el llamp va poder fer malbé l’estructura de la façana o accelerar alguna patologia prèvia del material.

“Va tremolar tot”, va assegurar en Pau, veí del sisè pis del número 21. El balcó que es va enfonsar era el de l’àtic del número 23; la runa va caure a sobre els balcons del setè pis i va arrencar algunes baranes, que van quedar despreses i penjant. L’enfonsamen­t també va deixar a l’aire algunes bigues dels balcons. La prioritat dels bombers va ser retirar el material desprès. “Hi ha runa de 300 i 400 quilos que està provocant un sobrepès als balcons del setè i hem de treure’ls d’una manera molt metòdica per no provocar més desprenime­nts”, va explicar el cap de guàrdia dels bombers, que va advertir que aquests treballs es prolongari­en durant tota la nit. Alguns trossos de runa van caure al pati de la guarderia, que en el moment de l’accident era tancada. “Això arriba a passar entre setmana i es produeix una tragèdia”, lamentava Criado.

Està previst que avui, amb una valoració i peritatge més exhaustius, es pugui comunicar als veïns si poden o no tornar a casa seva. L’Ajuntament va activar el Centre d’Urgències i Emergèncie­s Socials per atendre els inquilins dels dos blocs desallotja­ts però cap d’ells no va sol·licitar allotjamen­t alternatiu.

Els tècnics avaluaran si un llamp que va caure al migdia podria haver accelerat una patologia prèvia de l’edifici

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain