La Vanguardia (Català)

El millor amic del president

Els mandataris comparteix­en passió pels animals

- ISABEL CLARÓS

Emmanuel Macron esperava fa uns dies a les escales de l’Elisi els mandataris europeus i africans que participav­en a la cimera de caps d’Estat. La formalitat de l’escena es va convertir en anecdòtica quan el president francès va aparèixer seguit d’un gos labrador creuat amb grifó de color negre. Es tracta d’en Nemo, la nova mascota del matrimoni Macron, de dos anys, que han recuperat d’un refugi d’animals a Tula i pel qual han pagat 200 euros en concepte d’adopció.

L’Elisi està acostumat a la presència de gossos, i concretame­nt als labradors, raça que sembla que és la preferida dels presidents francesos des de Georges Pompidou. L’antecessor d’en Nemo va ser la Philae, una gosseta també negra que la Federació d’Antics Combatents Francesos de Montreal va regalar el 2014 a François Hollande. Nicolas Sarkozy en va tenir dos de color beix, primer l’Indy i després la Clara. I el de Jacques Chirac es deia Maskou. Però un dels més recordats és en Baltique, el labrador negre de François Mitterand (el segon que va tenir), que va ser el protagonis­ta de sis llibres. A més, va assistir al funeral de l’expresiden­t, encara que es va haver de quedar fora de l’església.

Els animals solen treure el costat més tendre o simpàtic dels líders mundials. Companys fidels, els avicien i els concedeixe­n tota mena de capricis. Al Regne Unit és coneguda la passió que la reina Elisabet té pels seus gossos, que són de raça corgi, des que els seus pares n’hi van regalar un quan ella tenia 18 anys. A la residència oficial del primer ministre, en canvi, els que manen són els gats. Ara hi resideix Theresa May i anteriorme­nt David Cameron, Tony Blair o Margaret Thatcher... Tots ells van ser inquilins de pas al número 10 de Downing Street, menys el gat, que pertany a la casa. En Larry, el felí actual, hi va arribar el 2011 i té el càrrec oficial de Caçador en Cap de Ratolins amb una pensió anual assignada. En Rufus, el 1924, va ser el primer gat d’ocupar el càrrec, fet que va haver de ser aprovat al Parlament. Margaret Thatcher els aviciava fins al punt que els portava regals quan viatjava. A més la policia que vigila la porta de la residència té l’ordre de trucar al timbre en cas que el gat vulgui entrar.

La Casa Blanca també està acostumada a rebre mascotes, si bé Donald Trump, l’inquilí actual, no en té. La seva importànci­a en la història presidenci­al dels Estats Units queda reflectida en un museu creat el 1999 a Williamsbu­rg (Virgínia) i en una pàgina web en què es

A l’Elisi han regnat els gossos labradors i al 10 de Downing Street hi ha un gat amb càrrec oficial des del 1924

recorda el pas de totes per la residència presidenci­al. Hi ha registrats més de 50 animals, la major part gossos i gats, encara que també hi ha ponis –de Lincoln i Kennedy (en Macaroni), que a més tenia cinc gossos– i una vaca, l’Ofelia, propietat de George W. Bush. L’últim animal de companyoa de la llista és en Bo, el gos d’aigua portuguès que va adquirir Barack Obama. Quan va arribar a la presidènci­a, però, no en tenia i es va generar un gran debat a internet so- bre quin era el gos adequat per a la família i es van recollir sol·licituds d’animals candidats de tot el món.

Els Clinton tenien un gos, en Buddy, i un gat, en Shocks, que es portaven fatal i havien de tenir en habitacion­s separades. En Shocks, una mica més llest, solia instal·larse als llocs de poder de la Casa Blanca: la butaca del despatx oval i el faristol de la sala de premsa; fins i tot de vegades jugava amb els micròfons.

Vladimir Putin també és un

gran amant dels animals i té uns quants gossos, amb els quals s’ha fotografia­t moltes vegades.

A Espanya, els presidents del Govern no se solen mostrar amb les seves mascotes. A José María Aznar sí que se li va descobrir el seu costat més tendre acariciant el seu gat Manolo o el seu gos cocker Zico. I Mariano Rajoy va presentar el seu gos Rico en un reportatge televisiu sobre el seu costat més personal a El programa de

Ana Rosa.

 ?? GETTY ?? Barack Obama amb el seu gos Bo a la porta del despatx oval de la Casa Blanca
GETTY Barack Obama amb el seu gos Bo a la porta del despatx oval de la Casa Blanca
 ?? GETTY ?? Emmanuel Macron parla amb el seu gos Nemo en un saló de l’Elisi
GETTY Emmanuel Macron parla amb el seu gos Nemo en un saló de l’Elisi
 ?? BLOOMBERG ?? El gat Larry passeja davant de casa seva, el 10 de Downing Street
BLOOMBERG El gat Larry passeja davant de casa seva, el 10 de Downing Street
 ??  ?? Mariano Rajoy corre a la Monc
Mariano Rajoy corre a la Monc
 ??  ?? En Shocks, el gat de Clinton, al fa
En Shocks, el gat de Clinton, al fa
 ??  ?? Aznar
Aznar
 ??  ??
 ?? EFE ?? a la Moncloa amb el seu gat Manolo
EFE a la Moncloa amb el seu gat Manolo
 ?? EFE ?? aristol de la sala de premsa de la Casa Blanca
EFE aristol de la sala de premsa de la Casa Blanca
 ?? EFE ?? cloa acompanyat del seu gos Rico
EFE cloa acompanyat del seu gos Rico

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain