La Vanguardia (Català)

Ramon Muntanyola, de la reconcilia­ció a l’esperança

Muntanyola, com el cardenal Vidal i Barraquer, forma part de la tradició fecunda del catalanism­e cristià

- Carles Duarte CARLES DUARTE I MONTSERRAT Poeta i director general de la Institució Cultural CIC

La Catalunya del segle XX va quedar profundame­nt marcada per la Guerra Civil i les seves conseqüènc­ies sobre, d’una banda, la societat sotmesa al franquisme i, de l’altra, els nombrosos i rellevants exiliats. Aquell daltabaix va produir un impacte dramàtic que ha afectat diverses generacion­s i va obrir ferides que encara no s’han acabat de tancar.

Per això, és important homenatjar els qui en temps convulsos, des d’una gran honestedat, coherència i magnanimit­at, van apostar amb fermesa per superar la perillosa temptació de les succession­s inacabable­s de venjances fratricide­s. Mossèn Muntanyola n’és un cas paradigmàt­ic.

Nascut a l’Espluga de Francolí ara fa cent anys, aquesta efemèride ens empeny a retrobar aquell personatge formidable que alguns van descobrir a través de la biografia Vidal i Barraquer, cardenal de la pau (1970), una obra clau per al coneixemen­t i la reivindica­ció d’aquesta figura gegantina de l’Església catalana, que va haver de fugir amb l’esclat de la Guerra Civil quan el perseguien escamots anarquiste­s incontrola­ts, però que no va poder tornar un cop acabada la contesa perquè es va negar a fer costat al franquisme.

M’hi refereixo perquè precisamen­t Ramon Muntanyola encarna d’una manera exemplar l’esperit de reconcilia­ció en una Església massa associada amb els vencedors en resposta als atacs violents i destructiu­s que prèviament havia sofert, des de grups radicals, en persones i patrimoni cultural. Aquesta dimensió d’humanitat veritable per damunt de sectarisme­s és justament l’aspecte que Eufemià Fort i Cogul destaca al llibre Ramon Muntanyola,

testimoni de reconcilia­ció (1977). Hem de situar mossèn Muntanyola, com el cardenal Vidal i Barraquer, dins de la tradició fecunda del catalanism­e cristià que ha aportat al país referents destacats, no tan sols en l’àmbit de la religió, sinó també en el món de la literatura, de l’estudi de la llengua o de l’excursioni­sme, un corrent, a més, que s’afirmarà i s’identifica­rà amb entusiasme amb Joan XXIII i el Concili Vaticà II.

Aquest mes de juliol s’ha inaugurat al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Ramon Muntanyola, poeta de banderes blanques. I és de la seva condició literària que em vull ocupar sobretot en aquesta ocasió, arran de l’excel·lent antologia poètica de Muntanyola que, a cura i amb pròleg de l’exconselle­r Joan Maria Pujals, ha editat enguany Publicacio­ns de l’Abadia de Montserrat amb el títol

Dia vindrà. No és possible explicar la poesia catalana des de la Renaixença fins ara sense aturar-nos en la contribuci­ó fonamental que hi han fet eminents homes d’Església. Molts coincidire­m, posem per cas, a considerar L’Atlàntida i Canigó de Jacint Verdaguer com a autèntics cims i monuments literaris que recuperen per a la llengua catalana la magnitud i la projecció dels grans clàssics medievals, com Ramon Llull, Bernat Metge o Ausiàs March. Però ben a prop de Verdaguer cal esmentar el canonge Miquel Costa i Llobera, autor de textos tan emblemàtic­s com el volum Horacianes o El pi de Formentor.

Doncs bé, Ramon Muntanyola, com Carles Cardó, Rafel Escuder, Pere Ribot o posteriorm­ent Climent Forner, testimonia una vocació de continuïta­t del mestratge de Verdaguer i Costa i Llobera.

Mossèn Muntanyola, a més, va promoure, a contracorr­ent, des del seu espai pastoral, publicacio­ns periòdique­s en català com La veu de la parròquia

(1947) o el mensual Ressò (1950), precedent de Serra d’Or i objecte de segrest per la policia.

Però cenyint-me a l’obra poètica de Muntanyola, proclamat mestre en gai saber d’una manera pòstuma l’any 1973, ara joiosament accessible de nou gràcies al ja mencionat Dia vindrà, cal citar-ne els reculls Ànima endins, Infants, ocells i nadales, Romiatge per la terra, Eixàrcia, Antífones Llocs i focs.

Joan Maria Pujals, que ens ofereix una valuosa recopilaci­ó de poemes selecciona­ts, n’elogia la veu i el ritme popular, l’arrelament a la terra, la veneració per la natura, els ressons bíblics i la dimensió espiritual, l’acurat tractament lèxic i formal dels versos... Els poemes de Muntanyola, segons Pujals, “de vegades són epigrames magnífics”. Recordem-ne aquests versos: “Llocs i focs/de Catalunya/ a la retina del bard./Del vol net de l’oreneta/a la ploma del poeta/ per la muntanya i el mar”. Muntanyola és un poeta amb una llengua plena de vida, d’aromes, de colors,... S’hi reflecteix una estimació per la paraula, una consciènci­a de llegat i un compromís de dignitat. Hi intuïm lectures profitoses de Verdaguer, de Maragall, de Carner, de Sagarra... i una mirada pròpia, que es nodreix dels seus paisatges i dels episodis que n’han determinat la història: “El monjo fugia/ de nit, pels conreus./L’alosa que espia,/ a punta de dia,/ baixà a Santes Creus.” I hi retrobem, en fi, l’admiració pel cardenal Vidal i Barraquer, amb versos de to èpic que reclamaven el retorn a Catalunya, finalment aconseguit, de les seves despulles: “Dia vindrà que dreçarem la testa./ El Dies Irae sonarà a protesta/ quan puguem dur-vos al pairal repòs.// I la Pàtria nostra/ feta a trossos,/quan pugui donar terra als vostres ossos,/ tornarà a prendre una ànima i un cos”.

 ?? CATALUNYA RELIGIÓ ?? Mossèn Ramon Muntanyola, un poeta que segueix l’empremta de Verdaguer i Costa i Llobera
CATALUNYA RELIGIÓ Mossèn Ramon Muntanyola, un poeta que segueix l’empremta de Verdaguer i Costa i Llobera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain